Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. jún 2020
0
627

Konverzia bývalej fary v obci Chvalšiny na stacionár pre osoby s poruchami autistického spektra

Záchrana kultúrnej pamiatky. Nová, zmysluplná náplň.
Konverzia bývalej fary v obci Chvalšiny na stacionár pre osoby s poruchami autistického spektra
Autori: Mgr.A. Luboš Zemen, Ing. arch. Eva Zemenová, Ing. Vojtěch NavrátilSpolupráca: Ing. Martin Kačer (statika), Ing. Petr Ježek (technický dozor)Investor: nadácia AdelaidaZastavaná plocha: 726 m2Obostavaný objem: 5 588 m3Investičný náklad: 1,24 mil. €Návrh: 2015 - 2017Realizácia: 2017 - 2019Adresa: Chvalšiny , Česká republikaPublikované: 19. september 2020

Dôsledná rekonštrukcia za účelom prispôsobenia vnútorného prostredia novej funkcii. Architektonické riešenie rešpektuje pôvodnú podobu a dispozíciu kultúrnej pamiatky v juhočeskej obci Chvalšiny, neďaleko od Českého Krumlova. Počas dva roky trvajúcich prác boli dôsledne sanované hodnotné kamenárske, stolárske a zámočnícke detaily. Súdobý autorský vklad tvorí funkčnú vrstvu, ktorá sa stáva súčasťou novej kapitoly v histórii objektu.

Foto: Jan Mahr

Kontext

Obec Chvalšiny leží medzi vrchom Kleť (najvyšší bod Blanského lesa) a vojenským priestorom Boletice. V roku 1945 bol značná časť obyvateľstva nútená odísť, preto má obec v súčasnosti len 1300 stálych obyvateľov.

Súkromná nadácia Rímskokatolíckej cirkvi kúpila chátrajúci areál fary, ktorý nedokázala malá obec udržiavať. Zriadila v nej ubytovanie pre osoby s poruchami autistického spektra. Cieľom bolo vytvoriť priestor pre týždňové alebo víkendové pobyty pacientov a súčasne zachrániť chátrajúcu kultúrnu pamiatku. Bývalá fara je súčasťou centrálnej zóny obce, spolu s neďalekým gotickým kostolom. Objekt zaberá pôdorys dvojice pôvodných meštianskych domov. 

Foto: Jan Mahr

Hlavná fasáda smeruje na námestie, na sever sa fara obracia “slepou” fasádou, obnaženou v 60. rokoch 20. storočia po zbúraní susedného objektu. Pivnica a časť prízemia domu pochádza zo stredoveku, hlavná časť objektu je však baroková, s klasicistickou prestavbou. Novšie časti komplexu boli dostavané v 19. storočí a tridsiatych rokoch minulého storočia.

Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr

Stavebný fundus a strechy fary zostali bez veľkých zásahov, na námestí sa prestavba okrem nového farebného riešenia fasády neprejavuje. Architekti zachovali pôvodné vstupy a základné prevádzkové a dispozičné členenie.

Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Situácia
SituáciaAutor: 4DS

Dispozícia a prevádzka

Na prízemí sa okrem vstupnej časti nachádza samostatný byt a kaplnka. V rámci prestavby pribudol výťah a vonkajšie schodisko. Hlavný trakt na poschodí objektu využíva prepojená spoločenská časť. Pre dosiahnutie potrebnej kapacity (22 lôžok) bolo severné krídlo predĺžené až na úroveň bývalej stodoly. Na mieste bývalých stajní, chlievov a sýpky vznikli ďalšie izby.

Pôdorys prízemia - pôvodný stav
Pôdorys prízemia - pôvodný stavAutor: 4DS
Pôdorys prízemia - nový stav
Pôdorys prízemia - nový stavAutor: 4DS
Pôdorys poschodia - pôvodný stav
Pôdorys poschodia - pôvodný stavAutor: 4DS
Pôdorys poschodia - nový stav
Pôdorys poschodia - nový stavAutor: 4DS
Rez - nový stav
Rez - nový stavAutor: 4DS

V severnom obvodovom múre pribudli nové okná, na prízemí dvojité prevetrávané podlahy. Klenby boli dodatočne spevnené tiahlami, drevené stropy a krovy precízne zreštaurované. Ako pochôdzna vrstva slúžia pôvodné drevené dosky a nová, remeselne vyrábaná, keramická dlažba. Stolárske, zámočnícke a kamenárske detaily boli sanované a doplnené na základe ich dôkladnej inventarizácie. Dôležitú súčasť interiéru tvorí zreštaurovaná historická výmaľba.

Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr
Foto: Jan Mahr

Pôvodná výkresová dokumentácia

Dobová situácia
Dobová situáciaFoto: archív autorov
Dobové plány
Dobové plányFoto: archív autorov

 Fotodokumentácia stavu pred rekonštrukciou:

Foto: archív autorov
Foto: archív autorov

Nové využitie vdýchlo objektu život a pridalo k celej histórii ďalšiu kapitolu. “Na začátku práce panovala obava, že objekt pro klienty s poruchami autismu není vhodný, že se mohou snažit památkový objekt demolovat a že bude pro ně snadné se v objektu sebepoškozovat. V současné době probíhá zkušební provoz a lze konstatovat, že klienti se v domě cítí dobře a spokojeně,” dopĺňajú na záver autori.

Podklady: 4DS

Poloha diela

Mgr.A. Luboš Zemen
Ing. arch. Eva Zemenová
Ing. Vojtěch Navrátil
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím