Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. máj 2023
1
985

Rekonštrukcia materskej školy Polánka (ČR)

Racionálna adaptácia objektu pre súčasné požiadavky a štandardy.
Rekonštrukcia materskej školy Polánka (ČR)
Autori: Ing. arch. Radek Pasterný, Ing. arch. David Bureš (spoluautor), Ing. arch. Kristýna Kapraľová (spoluautorka interiéru)Spolupráca: Ing. Stanislav Schwarz (záhradná architektúra), Ing. Petr Ducháč (statika), Ing Daniela Kudrová (požiarna bezpečnosť)Investor: Moravský KrumlovPlocha pozemku: 2251 m2Zastavaná plocha: 312 m2Podlažná plocha: 474 m2Obostavaný objem: 4300 m3Investičný náklad: 1 mil. € (680 tis. € - dotácia z programu IROP)Návrh: 2018 - 2021Realizácia: 2020 - 2021Adresa: Dukovanská 1663, Moravský Krumlov, Česká republikaPublikované: 3. máj 2023

Projekty samospráv, využívajúce dotácie na rekonštrukciu a zníženie energetickej náročnosti budov, často skončia pri zateplení fasády vrstvou polystyrénu a bez ďalšieho rozmyslu. Chýba komplexnejší pohľad architekta, pridaná vrstva neprináša žiadnu novú architektonickú ani remeselnú kvalitu. Aj preto je sympatická realizácia ateliéru CL3, ktorá ukazuje, že zodpovedný prístup si zaslúžia aj stavby, ktoré nemajú "áčkovú" kvalitu.

Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík

Mestská časť Polánka leží zhruba 3 km severne od centra Moravského Krumlova. “Zde se nachází v bývalé obecní škole zrekonstruovaná mateřská škola, která je po hospodě a kostelu nejdůležitější budovou zdejšího veřejného života,” hovoria s nadhľadom architekti z brnianskeho ateliéru. Pod dohľadom Radka Pasterného, Davida Bureša a Kristýny Kapraľovej prešla pôvodná tehlová stavba s drevenými stropmi komplexnou rekonštrukciou. Tá okrem úprav dispozície pre nové funkčné využitie tiež zlepšila stavebno-technickú stránku budovy.

Prevádzku materskej školy situovali autori na poschodie. Parter s nadväznosťou na ulicu využíva malá predajňa potravín a zázemie pre Spolok občanov Polánky, ktorý sa stará o kultúrne akcie obce.

Výraznou premenou prešli aj priľahlé záhrady, ktoré sa podarilo otvoriť aj vďaka odstráneniu starších hospodárskych objektov.

Pri pohľade z ulice zachovali architekti pôvodnú “tvár” a členenie fasády dvojpodlažného objektu. Rozhodli sa však odstrániť striešku nad vchodom a členitý tympanón. Rovnaké konštatovanie platí aj o členitej časti, orientovanej do záhrady. V logicky vystúpenej schodiskovej hale pribudlo “uvítacie” okno, ktoré opticky prepája zrekultivovanú záhradu s interiérom škôlky.

V exteriéri sa snažia autori interpretovať historický odkaz domu prostredníctvom štruktúrovanej omietky na novej vrstve zateplenia z minerálnej vlny. Hra s reliéfnymi detailmi je súčasným prepisom historických bosáží a ríms, ktoré tvoria dynamiku domov od nepamäti.

Interiér materskej školy vznikal s ohľadom na ergonómiu dieťaťa. Samozrejmosťou sú znížené parapety, a nerušené pohľady do exteriéru. Základný monochromatický rámec priestoru dopĺňa drevený vstavaný nábytok, realizovaný podľa autorského návrhu - od skríň až po riešenie parapetov s úložným priestorom. “Tlumené barvy byly zvoleny záměrně s ohledem na historii budovy, ale také jako kontrast k barevnému světu dětí - výkresům, výrobkům, oblečení, hračkám…,” dopĺňajú architekti.

Ako primárny zdroj tepla slúži plynový kotol. Vetranie je riešené centrálne, s rekuperačnou jednotkou.

Situácia
SituáciaAutor: CL3
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: CL3
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: CL3
Rez
RezAutor: CL3
Juhovýchodný pohľad
Juhovýchodný pohľadAutor: CL3
Juhozápadný pohľad
Juhozápadný pohľadAutor: CL3
Autor: CL3
Severozápadný pohľad
Severozápadný pohľadAutor: CL3
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Objekt pred rekonštrukciou
Objekt pred rekonštrukciouFoto: archív autorov
Objekt pred rekonštrukciou
Objekt pred rekonštrukciouFoto: archív autorov
Objekt pred rekonštrukciou
Objekt pred rekonštrukciouFoto: archív autorov

Materiály a riešenia:

  • pôvodné murivo -  pálená tehla
  • stropy - oceľové profily + drevené trámy
  • podlaha - prírodné linoleum 
  • strešná krytina - pálená škridla
  • fasáda - organická jemnozrnná omietka
  • tepelná izolácia - minerálna vlna 
  • konštrukcia strechy - drevené väzníky
  • vnútorné omietky - štukové omietky
  • nábytok - preglejka + MDF, podľa autorského návrhu
  • Vonkajšie pergoly Leva - Egoe

Ako primárny zdroj tepla slúži plynový kotol. Vetranie zabezpečuje centrálna jednotka s rekuperáciou.

Autor: CL3
Podklady: Linka
Fotografie: Tomáš Slavík

Poloha diela

Ing. arch. Radek Pasterný
Ing. arch. David Bureš
Ing. arch. Kristýna Kapraľová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím