Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. máj 2024
3
700

Mateřská školka GALAXIE eR, Varnsdorf (ČR)

Mateřská školka GALAXIE eR, Varnsdorf (ČR)
Autori: Radomír Grafek, Zdeněk Navrátil, Matěj ČunátSpolupráca: Václav Moravec (stavebná časť), Daniel Koloc (projekt interiéru), Miroslav Kudrna (3d modelovanie, vizualizácie, grafika), Jan Saidl (3d modelovanie, vizualizácie, grafika), Jaroslava Křivohlavá (záhradná architektúra, herné prvky), Milan Hampl (statika), Leoš Miškovský (požiarna bezpečnosť)Investor: Mesto VarnsdorfPlocha pozemku: 6188 m²Zastavaná plocha: 1120 m²Podlažná plocha: 790 m²Investičný náklad: 3,4 mil. €Návrh: 2014 - 2022Realizácia: 2022 - 2024Adresa: Západní , Varnsdorf, Česká republikaPublikované: 14. máj 2024

Nová materská škola pre 50 detí reaguje na rastúcu potrebu predškolských kapacít v severočeskom Varnsdorfe. Výrazný objekt s eliptickým pôdorysom a otvoreným átriom zastrešuje zelená strecha s nízkou atikou. “Objekt byl navržen s ohledem na nárožní polohu a také na orientaci pozemku tak, aby se dostatečně proslunily vnitřní prostory i atrium a byly umožněny výhledy do okolní krajiny a přilehlého lesoparku. Situováním stavby vznikl před školkou veřejný prostor s elipsovitými zelenými ostrůvky, umožňující rovněž přirozenou komunikaci pro pěší,” vysvetľuje svoj zámer architekt Radomír Grafek.

Základ lokalitného programu škôlky tvoria dve samostatné celky pre 25 detí, doplnené o potrebé prevádzkové a hygienické zázemie, vlastnú gastro prevádzku a multifunkčnú sálu, situovanú v pomyselnom ťažisku objektu. Sálu je možné využívať na organizovanie besiedok a pohybových aktivít detí v rámci prevádzky škôlky, ale tiež pre kultúrne akcie a aktivity v poobedných hodinách.. Od susedných tried sálu oddeľujú oddelená mobilné posuvné panely, ktoré umožňujú flexibilne meniť usporiadanie priestoru. Triedy, herne a spálne sú symetricky orientované pozdĺž bočných krídiel škôlky. Otvorený priestor z vonkajšej strany ohraničuje vstavaný atypický mobiliár s policami na hračky, skriňami, mobilnými kontajnermi a integrovanými oknami.

Interiér škôlky je navrhnutý ako neutrálne prostredie, pripravené na ďalšie “zabývanie”. Základ materiálovej skladby tvorí svetlosivá podlaha z prírodného linolea, povrchy z brezovej preglejky a dierované akustické podhľady s kruhovými svietidlami. “Díky zasklení na výšku podlaží orientovaném do dvora se zahrada stává všudypřítomnou součástí interiérů a dotváří prostředí celé školky,” dopĺňa Radomír Grafek.

Foto: BoysPlayNice
Situácia
SituáciaAutor: RG architects studio
Koncept
KonceptAutor: RG architects studio
Koncept
KonceptAutor: RG architects studio
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: RG architects studio
Rezy
RezyAutor: RG architects studio
JV pohľad
JV pohľadAutor: RG architects studio
JZ pohľad
JZ pohľadAutor: RG architects studio
SV pohľad
SV pohľadAutor: RG architects studio
SZ pohľad
SZ pohľadAutor: RG architects studio
Detail
DetailAutor: RG architects studio
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Materiály:

  • obvodové murivo - Wienerberger - brúsené tehly plnená minerálnou vlnou  
  • prírodné linoleum - podlahy
  • akustické podhľady - podhľady
  • brezová preglejka - atypický vstavaný a voľný mobiliár
  • bezrámové veľkoformátové zasklenie - okná
  • polyuretánové stierky - podlahy a steny v hygienických miestnostiach
  • keramické obklady - obklady v hygienických miestnostiach
  • brúsená hladká omietka - fasáda
  • penové sklo - izolácia z recyklovaného skla pod základovou doskou
  • ploché kruhové strešné svetlíky s izolačným trojsklom
  • vibrolisované betónové schody - átrium

Autor: RG architects studio
Podklady: Linka

Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Radomír Grafek
Zdeněk Navrátil
Matěj Čunát

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím