Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. júl 2022
2
1965

Dom prepojený so záhradou, Praha - Hrdlořezy

Zeleň a súkromie v českej metropole.
Dom prepojený so záhradou, Praha - Hrdlořezy
Autori: Ing.arch. Iveta LangerováPlocha pozemku: 453 m2Zastavaná plocha: 157 m2Podlažná plocha: 178 m2Obostavaný objem: 809 m3Návrh: 2017 - 2018Realizácia: 2019 - 2020Adresa: Na Lukách 341, Praha, Česká republikaPublikované: 19. júl 2022

Citlivá rekonštrukcia prinavrátila stavbe pôvodnú figúru so sedlovou strechou. Dôležitým aspektom projektu je priame prepojenie obytných priestorov domu so záhradou na všetkých úrovniach, ktoré pôvodne absentovalo.

Dom v tichej lokalite hlavného mesta bol postavený pred viac ako sto rokmi na hranici prírodného parku Smetanka. Pôvodnú stavbu v priebehu rokov poznačili rôzne stavebné úpravy a prístavby. 

Foto: Roman Mlejnek Photography

Cieľom rekonštrukcie bolo preto prinavrátiť objektu pôvodné proporcie a prepojiť bývanie s okolitým prostredím. K naplneniu zámerov bolo potrebné nahradiť strešnú rovinu s rôznymi nadstavbami. Nasledovalo presunutie garáže, ktorá rozdeľovala spodnú záhradu na dva nelogické celky a vo finále realizácia prístavby jedálne s kuchyňou, ktorá vďaka svojej zelenej streche umožňuje priame prepojenie poschodia s hornou záhradou. 

Koncept
KonceptAutor: Iveta Langerová architekti
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography

Fotografie domu pred rekonštrukciou:

Situácia
SituáciaAutor: Iveta Langerová architekti
Koordinačná situácia
Koordinačná situáciaAutor: Iveta Langerová architekti

Dispozícia

Na prízemí vznikla vstupná hala, schodisko sa presunulo na nové miesto. Hala sprístupňuje súkromnú pracovňu / izbu pre hostí, technickú miestnosť so vstupom do pôvodnej pivnice, kúpeľňu a WC. Chodbu vstupného priestoru ukončuje krb, ktorý tvorí pevnú súčasť obývacej zóny. Na opačnom konci pohľadovej osi vidieť zeleň pri vstupe. Rozsiahle presklenie obývacej izby smeruje na juh, k prírodnému parku. Kuchyňu s jedálňou, orientovanú na sever, presvetľuje rozsiahle presklenie s výhľadom do átria a strešný svetlík. Intímne átrium s vonkajším posedením izoluje od úrovne okolitej zástavby.

Pôdorys 1. NP - nový stav
Pôdorys 1. NP - nový stavAutor: Iveta Langerová architekti
Pôdorys 1. NP - východiskový stav
Pôdorys 1. NP - východiskový stavAutor: Iveta Langerová architekti

Pri výstupe po vnútornom schodisku presklenie postupne odhaľuje zeleň hornej záhrady. Na poschodí domu sa nachádza súkromná časť s detskými izbami a kúpeľňou, ďalej spálňa s priamym výstupom na záhradu, vlastným šatníkom a kúpeľňou. 

Pôdorys 2. NP - nový stav
Pôdorys 2. NP - nový stavAutor: Iveta Langerová architekti
Pôdorys 2. NP - východiskový stav
Pôdorys 2. NP - východiskový stavAutor: Iveta Langerová architekti

Teplotechnické parametre stavby sa pohybujú na hranici pasívneho domu. Najmä vďaka  kvalitnému  zatepleniu, vykurovaniu, pasívnym solárnym ziskom a rekuperácii. Zachytená dažďová voda slúži na zavlažovanie záhrady a splachovanie WC v dome. 

Rez - nový stav
Rez - nový stavAutor: Iveta Langerová architekti
Rez - východiskový stav
Rez - východiskový stavAutor: Iveta Langerová architekti
Južný pohľad - východiskový stav
Južný pohľad - východiskový stavAutor: Iveta Langerová architekti
Západný pohľad - východiskový stav
Západný pohľad - východiskový stavAutor: Iveta Langerová architekti
Severný pohľad - východiskový stav
Severný pohľad - východiskový stavAutor: Iveta Langerová architekti
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography
Foto: Roman Mlejnek Photography

Podklady: Iveta Langerová architekti

Požité materiály a riešenia:
Strešné okná Velux - drevené krídla s trojsklom 

Poloha diela

Ing.arch. Iveta Langerová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím