Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
8. apríl 2024
50
6135

Rekonštrukcia domu v Šali

Premena klasickej "kocky" na živý domov pre mladú rodinu.
Rekonštrukcia domu v Šali
Autori: Ing. arch. Juraj Benko, Mgr. art. Ing. arch. Jana BenkováPlocha pozemku: 1006 m2Zastavaná plocha: 90,5 m2 (pôvodná), 148.5 m2 (navrhovaná)Podlažná plocha: 236.10 m2Návrh: 2018 - 2019Realizácia: 2019 - 2024Adresa: Šaľa, SlovenskoPublikované: 9. apríl 2024

"Upratanie" dispozície, hľadanie nových priestorových väzieb, vytvorenie otvorenej kulisy pre spoločné chvíle rodiny, prístavba, prepájajúca bývanie so záhradou... Návrh architektov Juraja Benka a Jany Benkovej vytvoril premyslený rámec premeny domu - kocky, schopný ďalšieho rozvoja prispôsobenia sa potrebám obyvateľov. Organický proces realizácie smeruje do finále, pričom zachováva čo najviac z pôvodnej stavby.

 

Dielo predstavujeme so sprievodným textom architektov:

Príbeh domca sa začal písať v roku 2018. Stojí na nároží v pokojnej lokalite na periférii zabývanej štvrti okresného mesta. Typový dom kocka v pôvodnom stave s hospodárskym dvorom, sme "zvrtli" na živý domov pre mladú rodinu.

Zadanie bolo pomerne jasné - vytvoriť priestor predovšetkým pre spoločné trávenie voľných chvíľ a zároveň jasne vymedziť nočnú časť.

Dom sme predovšetkým presvetlili, najmä s dôrazom na parter a spojenie  kuchyňa - obývačka -jedáleň - záhrada, kde rodina trávi najviac spoločného času. K domcu sme pridali jednoduchú prístavbu, ktorou sa obývačka približuje k terénu. Výškový rozdiel sme povýšili za výhodu - schodoleháro - kde sa schody stávajú veľmi účelne odkladacím aj pobytovým priestorom. K tomu pribudla bodka - pec, v centrálnej polohe priestoru.

Vstup do domu láka cez priesvitné dvere, privíta priestrel - priehľad z uvítacej haly cez celý dom až do záhrady. Kuchyňa s ostrovom má kontakt s ulicou, nižšou obývačkou a cez ňu so záhradou. Malá raňajková terasa je také malé exteriérové "zašívacie" miesto. Dolná terasa je už masívna na hranie či oslavy, chill. Pivnica, zostala skladovým zázemím, avšak pridaním anglického dvorca si tu rodičia našli svoj "trucpľac", opäť presvetlený plnohodnotný zimmer, ako pandant reality života rodiny s deťmi. Horné podlažie sme upravovali minimálne, je to podlažie s 3(2) detskými izbami a hygienou.

Rekonštrukciu sme viedli vo veľmi striedmom duchu, čo sa dalo využiť, alebo len jednoducho upraviť - udialo sa. Pôvodné sklobetónové výplne ostali zatiaľ zachované, rovnako zábradlie - roxorovina - sa len namaľovala, terazzo vyčistilo, podlaha v pivnici vyliala na plameniak - ružovú. A tak to bolo aj s novými prvkami. Nové vrstvy, napríklad oceľvé preklady, sme navrhli ako farebné detaily v interiéri.

Dom sa stále vyvíja a interiér postupne zanáša životom. Tento rok prišiel na rad aj exteriér - dom sa obaluje tepelnou izoláciou, na klesajúcu strechu prístavby príde zelená strecha. Čistí sa dvor, sadí sa záhrada. Proces. Life!

Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Pôdorys prízemia - východiskový stav
Pôdorys prízemia - východiskový stavAutor: benkobenko
Pôdorys prízemia - návrh
Pôdorys prízemia - návrhAutor: benkobenko
Pôdorys suterénu - východiskový stav
Pôdorys suterénu - východiskový stavAutor: benkobenko
Pôdorys suterénu - návrh
Pôdorys suterénu - návrhAutor: benkobenko
Pôdorys poschodia - východiskový stav
Pôdorys poschodia - východiskový stavAutor: benkobenko
Pôdorys poschodia - návrh
Pôdorys poschodia - návrhAutor: benkobenko
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka

Podklady: benkobenkova
Fotografie: Nora a Jakub Čaprnka

Poloha diela

Ing. arch. Juraj Benko
Mgr. art. Ing. arch. Jana Benková

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím