Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. december 2015
0
1775

Autorodinný dom (PL)

Predstavujeme jeden z ikonických domov Roberta Konieczneho - lídra KWK Promes. Jeho stavby sa vyznačujú originálnym konceptom a snaží sa posúvať hranice štandardných prevádzkových vzťahov.
Autorodinný dom (PL)
Autori: Robert KoniecznySpolupráca: Katarzyna Furgalińska, Magdalena Adamczak, łukasz Marciniak, Kornel Szyndler (statika)Plocha pozemku: 5055 m2Podlažná plocha: 990 m2Návrh: 2007 - 2007Realizácia: 2009 - 2012Adresa: PoľskoPublikované: 13. december 2015

Väčšina áut trávi čas v uzavretej garáži, ale to nie je prípad s Autorodinného domu -  predmestskej rezidencie v Poľsku. Príjazdová cesta do garáže sa transformuje na dlhú zelenou strechou prekrytú  drive-thru galériu. Experimentálny rodinný dom skúma nové možnosti typológie prímestských sídiel. Odstránenie tradičnej hranice medzi životným priestorom a garážou vytvorila príležitosť pre vytvoreniu unikátneho výstavného priestoru určeného  pre peších aj ekologické automobily.

foto: olo studio

Autorodinný dom prezentuje nový spôsob myslenia o predmestskom dome, do ktorého dorazíme autom a dnu vchádzame cez garáž (hlavný vchod sa používa len zriedka). Technologický pokrok v automobilovom priemysle umožňuje vyrábať automobily čoraz čistejšie a zelenšie, čo je dôvod prečo sa architekti rozhodli garáže integrovať do reprezentatívnej časti budovy.

Idea
Idea

Výsledkom je nový variant rodinného domu. Vstup a vjazd spojený do jedného multifunkčného priestoru a príchod sa stáva príjemným zážitkom. Pozemok so značným spádom smerom k ceste mal nevýhodu - prístup bol možný len z juhu, kde bola plánovaná záhrada. Preto sa architekti rozhodli vyrovnať terén s cieľom vytvoriť dve zóny: príjazdovú plochu na úrovni vozovky a intímnu záhrada spolu s domom umiestneným o tri metre vyššie.

Priestorové formovanie
Priestorové formovanie
Situácia
Situácia

Prístup k 990 metrom štvorcovým obytnej plochy je z juhovýchodu. Príjazdová rampa vedie automobily cez výstavný priestor.

Pôdorys 1PP
Pôdorys 1PP

Rampa stúpajúca od vjazdu, ktorá spája obe úrovne umožňuje zaparkovať auto vo výstavnej miestnosti na úrovni obývacej izby. Aby sa zabránilo rozdeleniu záhrady a narušenia jej súkromia, cesta bola prekrytá zelenou strechou. Výsledkom je tunel (ktorý spája vstup a obytné priestory domu). Ústi v záhrade a dom je jeho logickým pokračovaním. Majiteľ je zberateľ umenia, a preto je celý priestor tejto neobvyklej vstupnej rampy vyplnený zbierkou umenia.

Pôdorys 1NP
Pôdorys 1NP

Strecha ktorá prekrýva rampu sa dvíha ako zelená stuha a pokračuje ako súčasť dvojpodlažnej budovy.

Pôdorys 2NP
Pôdorys 2NP
Rez pozdĺžny
Rez pozdĺžny
Rez priečny
Rez priečny
Pohľad
Pohľad
Pohľad
Pohľad

Biela farba vonkajších stien nad zelenou strechou rampy kontrastuje so zeleňou

foto: Juliusz Sokołowski

Multifunkčné krytá príjazdová cesta slúži ako umelecká galéria pre zbierku majiteľa.

foto: olo studio
foto: Juliusz Sokołowski
foto: Juliusz Sokołowski
foto: Juliusz Sokołowski
foto: Juliusz Sokołowski
foto: Juliusz Sokołowski
foto: olo studio
foto: olo studio
foto: Juliusz Sokołowski
foto: olo studio
foto: Juliusz Sokołowski
foto: kwk promes
foto: Juliusz Sokołowski
foto: Juliusz Sokołowski
foto: Juliusz Sokołowski
foto: Juliusz Sokołowski
foto: olo studio
foto: Juliusz Sokołowski

Dom bol v roku 2013 nominovaný na cenu Mies Van Der Rohe Award

podklady: Robert Konieczny – KWK Promes

Poloha diela

Robert Konieczny
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím