Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. september 2015
0
1035

Vila Černošice

Príjemné bývanie, pôvodný koncept a zapamätateľná autorská forma. S potešením prezentujeme rodinnú vilu pri Prahe.
Vila Černošice
Autori: Ing. arch. Peter Sticzay-Gromski, Ing. arch. Juraj Kováč, Ing. Valérius LalkovičPlocha pozemku: 900 m²Podlažná plocha: 250 m²Investičný náklad: 10 000 000 CZKNávrh: 2009 - 2011Realizácia: 2012 - 2012Adresa: Černošice, Česká republikaPublikované: 15. september 2015

Relatívne malý pozemok (cca 900m2) v zastavanom rezidenčnom území menšieho mesta predurčuje zovretý a kompaktný dom, mierna svahovitosť pozemku zase kaskádovitost objektu. Zámerom je splniť sen väčšej rodiny - bývať v rodinnom domčeku s výhľadmi na okolitý hrebeň Brd s priamym výstupom do obytnej záhrady.

foto: Tomáš Malý

Orientácia pozemku na slnečnú stranu priamo nabáda postaviť a otvoriť dom tak, aby slnko svietilo celý deň do otvorenej izby, čo zároveň umožňuje vnímať okolité panorámy cez obytnú záhradu. Dom teda vzniká ako paralelné radenie izieb pozdĺž severnej strany pozemku, ako navliekanie korálok na neviditeľnú niť pomyselnej cirkulačný osi, ktorá sa vinie všetkými izbami. Vila kopíruje spádnicu pozemku, energia gravitácie vstupuje do objektu a tým sa prepisuje do radenia izieb. Každá izba - každá korálka tejto stavebnice predstavuje jednotlivých členov rodiny, ich previazanosť ale aj samostatnosť, ich slobodu a právo na intimitu, vyjadrenú vlastným objemom, špecifickou výškou na teréne, farbou, textúrou, vôňou.... ale tiež aj ich miesto v hierarchii celku - v hierarchii rodiny.

foto: Tomáš Malý

Stredom kompozície - objemu je pánska miestnosť - klub džentlmenov s posedením pri televízii a dámska miestnosť - jedáleň. Tieto miestnosti majú najvyšší strop a k nim sa ostatné miestnosti zvažujú - mierny protiklad k téze o sledovaní spádnice pozemku. Tieto dve miestnosti sú "zakorenené" prostredníctvom suterénu do zeme.

foto: Tomáš Malý

Vila má prednú časť s riadiacim velínom kuchyne ovládajúcim pohľady do ulice a vítajúcim všetky návštevy zo zdvihnutého "veliteľského mostíka". Na druhom konci je najvyššie miesto objektu - pracovňa / detská izba ako kormidlo celého domu sa bude tešiť najlepším výhľadom do okolia. Z tejto izby je takisto prístup na pochôdznu strechu v kombinácii so zeleným prekryvom. Radenie jednotlivých miestnosti zodpovedá situácii a vzdialenosti od ulice. Čím ďalej od nej, tým väčšia izolácia a teda aj súkromie. Hlavnou ideou kompozície je zachovanie viditeľnosti tvaru / objemu jednotlivých miestnosti pri ich vzájomnej súčinnosti na celkovej hmote.

foto: Tomáš Malý

Vonkajší obal vily - exteriérový plášť musí zabezpečovať celistvosť objemu tak ako rodina musí navonok pôsobiť jednotne. Obal - koža je zvonku hladký a studený, zvnútra drsnejší - haptickejší a teplejšií. Perforácie obalu musia umožňovať dobrú čitateľnosť jednotlivých objemov - miestností kompozície. Objekt vykazuje väčšiu členitosť smerom na južnú slnečnú stranu, kde sa predpokladá intenzívnejšia aktivita. Celkovo však objem vily zostáva kompaktný a natiahnutý vo východozápadnom smere.

Pôdorys 1PP
Pôdorys 1PP
Pôdorys 1NP
Pôdorys 1NP
Pôdorys 2NP
Pôdorys 2NP

Návrh citlivo pracuje s terénom a vnútorné priestory sú prispôsobené jednotlivým výškovým úrovniam v súlade s okolím.

Pozdĺžne rezy
Pozdĺžne rezy

Jeden z dôležitých výtvarných aspektov rodiny investora je obdiv k práci výtvarníka - Bojka Asparuhova, najmä k farebnosti jeho obrazov. Preto každý objekt vo vile môže napríklad sledovať jeden odtieň palety tohto umelca. Ten je vyjadrený farbou a textúrou. Vniká pestrý kaleidoskop miestností, dohromady predstavujúcivh amalgám rodiny. Rodina tak predstavuje akoby oživené bytosti Asparuhovej imaginácie.

foto: Tomáš Malý
foto: Tomáš Malý

Autorské skice z úvodných fáz konceptu prezentujú výhodiská návrhu.

autor: Peter Sticzay-Gromski
autor: Peter Sticzay-Gromski
autor: Peter Sticzay-Gromski

Konštrukcia domu je ľahká, drevená, montovaná. Pre ilustráciu použitého sytému prikladáme fotografiu z výstavby.

foto: Juraj Kováč

Poloha diela

Ing. arch. Peter Sticzay-Gromski
Ing. arch. Juraj Kováč
Ing. Valérius Lalkovič
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím