Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
8. január 2024
4
943

Nový Hlavák, Praha - výsledky súťaže

Z tranzitnej zóny na plnohodnotnú mestskú časť.
Nový Hlavák, Praha - výsledky súťaže

Hlavné mesto Praha, Správa železníc a Dopravný podnik hl. m. Prahy vyhlásili pred rokom a pol súťažný dialóg na revitalizáciu parku Vrchlického sady, rekonštrukciu Novej odbavovacej haly pražskej hlavnej stanice a novostavbu električkovej trate Muzeum - Hlavní nádraží - Bolzanova.

Cieľom zadávacieho konania bolo nájsť architektonicko-urbanistické, krajinárske a dopravné riešenia, ktoré prispejú k transformácii územia z tranzitnej zóny na plnohodnotnú mestskú časť. Okolie “Nového Hlaváku” má po novom slúžiť najmä obyvateľom mesta, s dôrazom na dlhodobú prevádzkovú a environmentálnu udržateľnosť v rámci mesta.

Žiadosť o účasť v súťažnom dialógu predložilo celkom 26 autorských kolektívov. Na základe hodnotenia predchádzajúcich referencií a metodiky prístupu vybrala porota 5 tímov, ktoré spracovali koncept riešenia územia. Do finálového kola postúpili tri ateliéry, ktoré koncept rozpracovali do podoby súťažných návrhov.

Zvíťazil dánsky ateliér Henning Larsen Architect. “Návrh studia Henning Larsen Architects precizně identifikuje současné problémy celého území a přináší na ně odpověď. Hodnotící komisi zaujala harmonie mezi architekturou, urbanismem, krajinářstvím a dopravou, což má potenciál přinést cestujícím a obyvatelům Prahy mnohem transparentnější prostor, který pro ně bude příjemnější a pohodlnější. Ačkoli se návrh zdá poměrně radikální, dobře se vypořádal s prostorem nacházejícím se v pražské památkové rezervaci. Zachovává historické architektonické prvky, které dále rozvíjí, a zároveň počítá s obnovením a oživením prostoru před Fantovou budovou,“ vysvetľuje predseda poroty Jaroslav Wertig.

 

Hodnotiaca komisia v zložení: Jaroslav Wertig, Peter Gero, Štěpánka Šmídová, Jana Pyšková, Igor Marko, Zdeněk Lukeš, Petr Hlaváček, Jan Šurovský, Jan Rak, Michal Kliský a Petr Hofhanzl rozhodla o výsledkoch súťažného dialógu nasledovne:

1. miesto: Henning Larsen Architects (DK) + Ramboll (DK)

Hodnotenie poroty:

Komise především oceňuje komplexnost přístupu a ucelenost řešení celého území napříč jednotlivými tématy, jejichž řešení se navzájem prolíná a podporuje. Působí harmonickým dojmem. Výrazný přístup představený v rámci Konceptu, který je současnou interpretací přístupu autorů původní odbavovací haly, byl v dalších fázích Soutěžního dialogu rozpracován a obhájen. Princip vyzvednutí střechy a vytvoření zastřešeného veřejného prostoru, který na jedné straně plynule přechází do parku a na druhé do interiérové části haly s přístupem k vlakům, eliminuje jednotlivé bariéry a podporuje orientaci a přehlednost v území. Pozornost návštěvníků, cestujících, ale především obyvatel tak směřuje do plynulého veřejného prostoru, kterým se území přirozeně stává a není roztříštěno mezi různé, problematicky propojitelné, stávající úrovně. Vzniká tak opravdový dopravní hub, který je natolik variabilní, že v budoucnu umožní bezproblémovou adaptaci Metra S a Metra D.

 

2. miesto: Miralles Tagliabue EMBT (ES) + OCA architects (ES+CZ)

Hodnotenie poroty:

Snaha smířit intervenci infrastrukturní budovy ze 70. let do prostoru původního parku rozšířením její identity jako jakéhosi parkového skleníku byl od začátku vnímán jako perspektivní a legitimní Koncept umožňující atraktivní ztvárnění. Adice nad stávající odbavovací halu tvarově navazovala na secesní jazyk jak Fantovy budovy, tak stávajících nádražních hal nad nástupišti. Současně přidaný objem byl hledáním, jak přidat nové funkční vrstvy a zapojit stávající střechu do života území. Obdobně působil i přístup k řešení parku, kde byl od začátku kladen důraz na intenzivní, jak prostorový, tak krajinný, ale i materiální charakter prostoru.

 

3. miesto: re architekti (CZ) + baukuh (IT) + YellowOffice (IT)

Hodnotenie poroty:

Návrh jasně a správně identifikuje klíčové problémy současného stavu a snaží se na ně odpovídat cílenými opatřeními. Komise kladně vnímala koncept zachování centrální části haly, respektive úpravu, která navrací její schéma původně otevřeného/volného prostoru, a vytvoření dvou nových objektů po stranách, které otevírají halu k Václavskému náměstí a k Bolzanově ulici. Návrh měl od začátku velmi racionální, a kladně hodnocený přístup k řešení tramvajové tratě i navazujících ulic a cyklodopravy. Řešení parku prezentované v dopracovaném návrhu rozvíjí stávající stav, a to i v návaznosti na původní koncept od Otakara Kuči navržený v souvislosti s výstavbou Nové odbavovací haly. Řešení je adaptováno na nové vztahy a boční přístupy k hale, především od jihu od Václavského náměstí.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím