Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. júl 2020
1
1107

Otvorený list DOCOMOMO Slovensko k nedávno predstavenému zámeru výstavby "Nového Istropolisu"

DOCOMOMO pokračuje v aktivitách v súvislosti s výskumom a snahou zachovať výnimočnú architektúru.
Otvorený list DOCOMOMO Slovensko k nedávno predstavenému zámeru výstavby "Nového Istropolisu"

K ostro sledovanej téme premeny areálu bratislavského Istropolisu sme v poslednej dobe publikovali viacero príspevkov (nájdete ich aj v súvisiacich článkoch pod textom). Redakčné zamyslenie, text Petra Moravčíka, Heleny Vojtkovej, vyhlásenie DOCOMOMO Slovensko, či pohľad Barbory Tóthovej predstavujú zaujímavú vzorku názorov.

Istropolis čaká v najbližších rokoch zásadná premena. Immocap dnes predstavil víziu novej štvrte a kultúrno-spoločenského centra. Chce sa uchádzať tiež o umiestnenie Národného kultúrno-kongresového centra v lokalite Trnavského mýta. Viac informácií o projekte sme priniesli v tomto článku.

 

V súvislosti s medializovaným zámerom Immocap-u formulovala organizácia DOCOMOMO nasledovný otvorený list:

do.co,mo.mo_sk

Vážená pani ministerka, vážený pán primátor, vážený pán starosta,

Dňa 16. Júla 2020 zverejnila spoločnosť Immocap plán zbúrať' komplex bývalého Domu odborov, techniky a kultúry v Bratislave. Hrozí tak, že Bratislava a Slovensko príde o jedno z najvýznamnejších diel povojnovej moderny, vysoko hodnotené nielen v domácich odborných kruhoch, ale aj v zahraničí.

DOCOMOMO Slovensko vyjadrilo znepokojenie nad nevhodným zaobchádzaním s mimoriadnymi hodnotami tohto komplexu už v apríli minulého roku, keď bol zbúraný podstavec v predpolí stavby. Aktuálne prezentované zámery vlastníka budovy ukazujú, že naše obavy boli opodstatnené. Vlastník plánuje celý komplex zbúrať a nahradiť novou štruktúrou ťažiskovo určenou pre privátne komerčné účely. Prezentovaná stavba kongresového centra (plánovaná však len s podmienkou finančného príspevku štátu) a transfer niekoľkých umeleckých diel či interiérových detailov do novostavby, je slabou náhradou za stratu výnimočného architektonicko-výtvarného celku s nespornými historickými hodnotami a v neposlednom rade aj s nenahraditeľným významom rozsiahlej kultúrno-spoločenskej infraštruktúry, ktorú iný objekt v Bratislave neposkytuje.

DOCOMOMO Slovensko chce preto upozorniť, že masívna marketingová kampaň spoločnosti Immocap svojimi klamlivými vizualizáciami zavádza verejnosť a neukazuje reálny obraz toho, ako plánuje využiť územie a koľko z nových priestorov bude ozaj určených verejnosti. Pritom už aj dlhodobé utajovanie výsledkov architektonickej súťaže pred verejnosťou naznačuje, že vlastník nemá úprimnú snahu otvorene diskutovat' svoj zámer, ale presadiť' projekt klamlivými taktikami, ktoré by mu mali zabezpečiť maximálnu exploatáciu územia a rýchly zisk.

Zachovanie alebo zbúranie bývalého Domu odborov, techniky a kultúry však nie je len privátnou záležitosťou aktuálneho vlastníka objektu. Je otázkou, ktorá sa týka všetkých obyvateľov Bratislavy a Slovenska. Veď celý komplex kedysi v období socializmu postavili práve z príspevkov všetkých pracujúcich občanov Slovenska. Veríme, že európske hodnoty demokratickej spoločnosti, ku ktorým sa Slovensko hlási, zahŕňajú aj schopnosť zladiť súkromný záujem so záujmom verejným, ktorý v tomto prípade predstavuje zachovanie historického dedičstva, kultúrno-spoločenskej náplne a v neposlednom rade aj environmentálne uvedomelý prístup.

Vážená pani ministerka, vážený pán primátor, vážený pán starosta, dovolujeme si Vás preto požiadať, aby ste netolerovali zatajovanie objektívnych skutočností o projekte a iniciovali otvorenú diskusiu o budúcnosti Domu odborov, techniky a kultúry s odbornou aj širokou verejnosťou.

V Bratislave dňa 21. 7. 2020,
Prof. Dr. Ing. arch. Henrieta Moravčíková, predsedníčka DOCOMOMO Slovensko

Otvorený list DOCOMOMO Slovensko
Otvorený list DOCOMOMO Slovensko
Pôdorys prvého nadzemného podlažia bývalého Domu odoborov.
Pôdorys prvého nadzemného podlažia bývalého Domu odoborov. Archív Ľ. Titla.
Nový Istropolis - kultúrno-spoločenské centrum - vizualizácia zámeru spoločnosti Immocap
Nový Istropolis - kultúrno-spoločenské centrum - vizualizácia zámeru spoločnosti Immocap

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím