Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. január 2022
2
1445

Stanovisko DOCOMOMO Slovensko k informácii o búraní Istropolisu

Avizované búranie Istropolisu výrazne ovplyvní tvár hlavného mesta.
Stanovisko DOCOMOMO Slovensko  k informácii o búraní Istropolisu

K ostro sledovanej téme premeny areálu bratislavského Istropolisu sme v poslednej dobe publikovali množstvo príspevkov (nájdete ich v súvisiacich článkoch pod textom). Podľa aktuálnych správ v médiách začne vlastník toto architektonické dielo v januári búrať. Organizácia DOCOMOMO Slovakia vydala k situácii nasledovné stanovisko:

Členovia DOCOMOMO Slovensko registrujú s roztrpčením vývoj situácie okolo budovy bývalého Domu odborov na Trnavskom mýte v Bratislave. Podľa aktuálnych správ v médiách začne vlastník toto architektonické dielo v januári búrať. Je nanajvýš prekvapujúce, že tak vážny krok zverejňuje práve vlastník budovy a nie úrad, ktorý búracie povolenie vydal. Napriek tomu neštandardnému postupu je zrejmé, že tri roky sústredenej odbornej argumentácie, intenzívnej komunikácie s príslušnými úradmi ani takmer 11 000 podpisov pod petíciou Zachráňme Istropolis nedokázalo presvedčiť vlastníka a predstaviteľov zodpovedných inštitúcií o hodnotách tohto architektonického diela. Slovensko tak prichádza o ikonický architektonický komplex a súčasne o najväčšie kultúrno-spoločenské centrum v krajine. Správa o búraní Istropolisu je však zlou správou nielen pre milovníkov modernej architektúry a kultúrnu obec, ale aj pre celú spoločnosť, ktorá spolu s budovou stráca aj významnú časť vlastnej historickej pamäte. Avizované búranie Istropolisu sa však najzásadnejšie dotkne hlavného mesta krajiny. Je totiž priamym útokom na jeho krehkú identitu a bolestným potvrdením historickej skúsenosti, že ráz mesta ovplyvňuje niekoľko privátnych aktérov a nie verejný konsenzus. Koľko zo svojej minulosti musí ešte Bratislava stratiť, aby dokázala takým zásahom vzdorovať?

Členovia DOCOMOMO Slovensko vyjadrujú súčasne hlboké znepokojenie nad osudom celého architektonického dedičstva druhej polovice 20. storočia. To sa vďaka ľahostajnosti a nečinnosti zodpovedných inštitúcií stáva najohrozenejšou časťou kultúrneho dedičstva krajiny.

Verili sme, že sa už nemôže opakovať osud bratislavského PKO a amfiteátra na Búdkovej ceste či Sanatória Helios na Štrbskom plese. Dnes sa opakuje na Trnavskom mýte v Bratislave. Rovnaký osud môže čoskoro postihnúť aj ďalšie významné architektonické diela a verejné priestory povojnovej éry. Členovia DOCOMOMO Slovensko nabádajú preto verejnosť k ostražitosti a predstaviteľov štátnej správy a miestnych samospráv k väčšej otvorenosti k odbornej aj verejnej diskusii. Nedovoľme, aby nás cynizmus niektorých developerov a ľahostajnosť niekoľkých úradníkov zbavila našej kultúrnej pamäte!

Členovia DOCOMOMO Slovensko vyjadrujú zároveň vďaku všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom podporili snahu o záchranu Istropolisu. Veríme, že vynaložené úsilie nebolo márne. Predstavuje vklad, ktorý sa zúročí pri ďalšom skúmaní a ochrane modernej architektúry na Slovensku.

Pohľad na nadčasovú architektúru Domu odborov ešte v celistvej forme ilustrujú fotografi Olji Triašky Stefanović a Mateja Hakára:

Foto: Olja Triaška Štefanovič
Foto: Olja Triaška Štefanovič
Foto: Olja Triaška Štefanovič
Foto: Olja Triaška Štefanovič
Foto: Olja Triaška Štefanovič
Foto: Olja Triaška Štefanovič
Foto: Olja Triaška Štefanovič
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Titulná fotografia: Olja Triaška Stefanović

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím