Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
24. september 2020
2
746

Wienerberger Brick Award 2020 – pocta tradičnému materiálu

Medzinárodná súťažná prehliadka v dvojročnom cykle oceňuje najlepšie diela postavené z tehly a keramických materiálov.
Wienerberger Brick Award 2020 – pocta tradičnému materiálu

Jeden z najstarších stavebných materiálov - pálená tehla a súčasná architektúra. To najlepšie bolo predstavené v stredu, 23. septembra. Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov slávnostného odovzdávania cien, ktoré sa pravidelne konalo vo Viedni, boli víťazi Wienerberger Brick Award 2020 predstavení prostredníctvom online ceremoniálu. Hoci prehliadku organizuje výrobca tehál je veľmi sympatické, že o výsledkoch nerozhoduje použitie jeho materiálov. Súťaž je otvorená všetkým. Porota hodnotí výlučne architektonické kvality diel, kde je invenčne uplatnená keramika ako integrálna súčasť stavby. Na výsledkoch je to zrejmé.

Architekti z prakticky všetkých kontinentov v nej predstavili široké spektrum tých najlepších realizácií. Porota vyberala z 644 predložených projektov z 55 krajín. Veríme, že výsledky vás zaujmú.

Z prihlásených projektov vybrali nezávislí odborníci (architekti Helena Glantz, Tina Gregoric, Mette Kynne Frandsen, Toni Gironès Saderra a Jonathan Sergison) 50 finálových nominácií, ktoré súťažili v piatich kategóriách:

  • Feeling at home (rodinné a bytové domy)
  • Living together (verejné a společensky prospešné stavby, verejné priestory)
  • Working together (administrativne a industriálne stavby)
  • Sharing public spaces (začlenenie stavieb do verejného priestoru, celkové riešenie verejného priestoru)
  • Building outside the box (kategória zameraná na inovatívne architektonické koncepty a využitie materiálu)

V aktuálnom ročníku Brick Award putovala hlavná cena k našim severným susedom. Grand Prix si odniesla budova Fakulty rozhlasovej a televíznej tvorby Sliezskej univerzity v Katoviciach. Odborná porota ocenila v roku 2020 celkovo šesť projektov v piatich kategóriách. 

 

V nasledujúcom článku bližšie predstavujeme víťazov jednotlivých kategórií:

Grand Prix a víťaz kategórie Sharing Public Spaces: Fakulta rozhlasovej a televíznej tvorby Sliezskej univerzity v Katoviciach
Katovice, Poľsko
Autori: BAAS Arquitectura (Španielsko), Grupa 5 architekci (Poľsko), Maleccy biuro projektowe (Poľsko)

O projekte:

Realizácia španielskeho ateliéru  BAAS a domácich zoskupení Grupa 5 a Maleccy biuro projektowe, vznikla na základe otvorenej architektonickej súťaže. Už počas minulého roku stihla zarezonovať v európskom kontexte, keď sa dostala do shortlistu Ceny Európskej únie za súčasnú architektúru - Mies van der Rohe Award 2019. Nová fakultná budova v centre Katovíc naplno využíva plochu parcely a dopĺňa profil ulice, zároveň však rešpektuje charakter okolitej zástavby.

Značnú časť parcely v centre Katovíc zaberal opustený objekt, ktorý mal pôvodne ustúpiť novostavbe. Autori víťazného súťažného návrhu sa však rozhodli zakomponovať priečelia domu do monumentálnej uličnej fasády. Zachovaný fragment definoval materiálovú bázu nového bloku. Architektonické riešenie stavia na synergii staršej a súčasnej vrstvy, spojivom sa stala materiálová báza a práca s remeselným detailom. Fakultná budova dodržiava uličnú čiaru. Smerom do vnútrobloku sa znižuje, reaguje na slepé fasády dvorových traktov susedných domov. Transparentný parter pri pohľade z ulice odhaľuje voľne prístupné centrálne átrium. Práve tu vyniká hra architektov s rôznymi stupňami priehľadnosti, ktoré postupne odhaľujú vnútornú náplň budovy. Parkovanie je “upratané” pod úroveň terénu.

Solídnej materialite plnej tehly sekundujú vzdušné predsadené fasády novostavby. Efekt polotransparentného plášťa dosiahli architekti plochým uloženým dutých keramických tvaroviek, ktoré v tomto prípade nemusia plniť nosnú funkciu. Výrazný geometrický raster pokračuje v podobe deliacich priečok aj v interiéri. Fyzicky oddelené, ale opticky prepojené priestory spadajú do filozofie návrhu otvorenej vzdelávacej inštitúcie.

Priestory za pôvodnou fasádou dnes slúžia ako dvojposchodová knižnica, v novej budove vznikli učebne, nahrávacie štúdiá, ateliéry a kancelárie. Pre interiér sú charakteristické priznané konštrukcie a prirodzené vyznenie materiálov, rebierkový strop umožňuje vedenie nevyhnutných inštalácií. Tehla, doplnená o betón, sklo a kov, takmer nič navyše... Systém exteriérového tienenia presklenej fasády vo vnútrobloku podporuje zvýrazňuje vertikálny rozmer objektu a transparentné prepojenie poschodí prostredníctvom rozmerných schodiskových galérií..

Nový objekt, ktorého fasáda tvorí významnú časť ulice, zapadá medzi staršiu zástavbu výškou aj geometriu priečelia. Vo výsledku zostal zachovaný fragment pôvodnej stavby, objekt naplno využil potenciál parcely. Novostavba zastrešila prevádzku fakulty, otvorila vnútroblok a znova definovala vonkajší priestor ulice. Materiálová báza ostala zachovaná, nové využitie tradičného materiálu nadväzuje na tradíciu staviteľstva v regióne... 

Foto: Adrià Goula
Foto: Adrià Goula
Foto: Adrià Goula
Foto: Adrià Goula
Foto: Adrià Goula
Foto: Adrià Goula
Foto: Adrià Goula
Foto: Adrià Goula
Foto: Adrià Goula
Skica
SkicaAutori: BAAS Arquitectura, Grupa 5 architekci, Maleccy biuro projektowe
Urbanistický model
Urbanistický modelAutori: BAAS Arquitectura, Grupa 5 architekci, Maleccy biuro projektowe
Priečny rez
Priečny rezAutori: BAAS Arquitectura, Grupa 5 architekci, Maleccy biuro projektowe
Foto: Adrià Goula
Foto: Adrià Goula
1411
Youtube

 

Feeling at home: Rodinný dom Can Jaime I n'Isabelle
Palma, Španielsko
Autor: TEd'A arquitectes, Palma

O projekte

Rodinný dom, v svahovitom vnútrozemskom teréne Malorky, je súdobou interpretáciou klasického archetypu miestneho átriového domu (Za plochými fasádami ukryté arkády, verandy, terasy..) Striktná vonkajšia geometria, vymedzená štvorcovým pôdorysom, obohnaným betónovými múrmi, ukrýva bohatý vnútorný svet átrií a polootvorených obytných miestností. Architekti sa snažia obrúsiť rozhranie interiér – exteriér a vytvoriť celoročne využiteľný priestor, tienený zelenými pergolami. Ďalšou z priorít bolo začlenenie stavby do krajiny. Odpoveďou je miestny kameň, ako súčasť obvodových stien, zelené strechy, a zemitá farebnosť murovaných konštrukcií. V interiéroch sú murované steny natreté bielou farbou, v exteriéri je ich jasný zemitý tón zjemnený zemitými prímesami.

Foto: TEd'A arquitectes
Foto: TEd'A arquitectes
Foto: TEd'A arquitectes
Foto: TEd'A arquitectes
Foto: TEd'A arquitectes
Pôdorys
PôdorysAutor: TEd'A arquitectes
Rezy
RezyAutor: TEd'A arquitectes
Rez - detail
Rez - detailAutor: TEd'A arquitectes
421
Youtube

 

Feeling at home: fotografický ateliér Graciely Iturbide
Mexico City, Mexiko
Autori: TALLER | Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo, Mexiko

O projekte:

Graciela Iturbide, fotografka známa čiernobielymi portrétmi mexických roľníčok zadala návrh svojho ateliéru synovi Mauriciovi Rochovi, ktorý spolu s Gabrielou Carrillovou vedie Taller de Arquitectura. Nový kreatívny priestor sa nachádza v štvrti Barrio del Niño Jesús, len pár krokov od domu umelkyne. Pozemok s rozmermi 7 x 14 metrov vyplnila trojposchodová veža zhotovená z ručne vyrábaných tehál od lokálneho dodávateľa. Ateliér v prieluke zahŕňa tri miestnosti s výmerou 28 metrov štvorcových, ktoré sú zo severnej a južnej strany rozšírené o terasu. Pred obvodový plášť je predsadená perforovaná obálka tienenia, vyskladaná z postupne sa otvárajúceho vertikálneho rastra našikmo uložených tehál. Prírodný keramický materiál dopĺňajú drevené nosné konštrukcie a transparentná výplň fasády. Priaznivé klimatické podmienky umožnili zrealizovať objekt v puristickej forme, bez dodatočných stavebných vrstiev.

Foto: Rafael Gamo
Foto: Rafael Gamo
Foto: Rafael Gamo
Foto: Rafael Gamo
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: TALLER | Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo
Rez fasádou - detail
Rez fasádou - detailAutor: TALLER | Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo
408
Youtube

 

Working together: Mestský archív Delft  
Delft, Holandsko

Autori: Gottlieb Paludan Architects (Dánsko) and Office Winhov (Holandsko)

O projekte:

Mestský archív v stotisícovom holandskom Delfte, ktoré leží na spojnici medzi Rotterdamom a Haagom. Novostavbu obklopuje pokojná kulisa okrajovej časti mestského parku, ktorý susedí s historickým centrom mesta. Práve atraktívna poloha mestského archívu podporuje jeho kultúrny a vzdelávací rozmer. Na prvý pohľad protichodné funkcie – bezpečné úložisko mnohých tisícov zväzkov a verejne prístupné centrum so študovňou vyjadruje dualita fasády. Na transparentnej presklenej podnoži (študovne, jedáleň a kancelárie), vystavanej z prefabrikovaných betónových dielcov stojí uzavretý blok archívu, vyplnený tehlovým murivom. Materiálový rámec korešponduje verejnými budovami v centre mesta.

Výtvarne stvárnený plastický raster fasád archívu pripomína podľa slov architektov abstrahovaný motív políc s knihami. Štíhle prefabrikované betónové dosky vymedzujú priestor, z ktorého vystupujú pilastre murovaného obvodového plášťa. Tektonika a hĺbkový efekt sú navyše zvýraznené absenciou stavebných otvorov na fasáde archívu. Prefabrikovaný železobetónový skelet, surové materiály v interiéri a exteriéri, minimum výrazových prostriedkov, precízny návrh a realizácia… Vo výsledku pôsobivý výtvarný solitér.

Foto: Stefan Müller
Foto: Stefan Müller
Foto: Stefan Müller
Foto: Stefan Müller
Foto: Stefan Müller
Pôdorys typického podlažia
Pôdorys typického podlažiaAutori: Gottlieb Paludan Architectsa Office Winhov
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutori: Gottlieb Paludan Architectsa Office Winhov
266
Youtube

 

Building outside the box: Knižnica Maya Somaiya
Kopargaon, India
Autor: Sameep Padora & Associates, India

O projekte

Školská knižnica vo vidieckej oblasti západoindického štátu Maháraštra. Otvorený pavilón, prístupný z viacerých smerov využíva úzky pás medzi školskými budovami, poľnohospodárskou pôdou a vedením vysokého napätia. Na prvý pohľad neatraktívne miesto však leží na frekventovanej pešej spojnici v rámci areálu. Objekt je preto koncipovaný ako voľne prístupný a priestupný výklad s oddychovým priestorom a čitárňou. Slúži nielen pre štúdium a zmysluplné vyplnenie voľného času žiakov, ale po vyučovaní aj ako centrum pre miestnu komunitu. 

Nemenej zaujímavé ako estetická stránka stavby je zvolené konštrukčné a materiálové riešenie. Elegantná tenká škrupina, ktorej tvar bol optimalizovaný prostredníctvom výpočtového softvéru a simulácií realizovaných v laboratóriách zürišského ETH, sa skladá z piatich vrstiev. Vonkajšie a vnútorné – pohľadové konštrukcie z keramických tvaroviek dopĺňa stredová murovaná výplň. Priebežne kladené vrstvy zvierajú vystužené železobetónové dosky. Subtílna, pochôdzna strešná krajina tvorí rámec pre minimalisticky poňatý interiér. Elegancia formy je podčiarknutá odhalenou materialitou. Zvolené riešenie bolo možné realizovať vďaka absencii dodatočných vrstiev strešnej skladby, ktoré by boli v iných klimatických podmienkach nevyhnutnosťou.

Foto: Edmund Sumner
Foto: Edmund Sumner
Foto: Edmund Sumner
Foto: Edmund Sumner
Foto: Edmund Sumner
Statická schéma
Statická schémaAutori: Sameep Padora & Associates
Pohľad
PohľadArchitects: Sameep Padora & Associates
Konštrukčné detaily
Konštrukčné detailyArchitects: Sameep Padora & Associates
242
Youtube

 

Living together: Prototyp dedinského domu
Kigali, Rwanda

Autori: Rafi Segal a tím workshopu MIT, Rwanda a USA

O projekte

Prototyp vidieckeho domu v krajine tisícich vrchov. Rwanda je najhustejšie obývanou krajinou afrického kontinentu, ale súčasne má najväčšie zastúpenie rurálneho obyvateľstva. Iba 26% jej obyvateľov žije v mestách. Kopcovité územie rozvojovej krajiny pokrýva množstvo menších osád, postavených svojpomocne, bez akéhokoľvek rozvojového plánu. Tomu zodpovedá aj kvalita bývania. Malé obydlia, často vystavané z nepálených tehál, nespĺňajú ani základné požiadavky na kvalitu vnútorného prostredia. Jednou zo súčasných priorít vlády je preto od roku 2013 štátny program na podporu rozvoja dedín. Centrálne riadené projekty však, v dostatočnej  miere nepracujú s lokálnymi komunitami a nevykazujú potrebnú efektivitu. S cieľom ukázať alternatívu uskutočnil tím študentov MIT Africa pod vedením profesora Rafiho Segala trojtýždňový projekt v dedine Mageragere. Spolu s miestnymi robotníkmi vypracovali prototyp cenovo dostupného domu, ktorý je šitý na mieru rwandským potrebám.

Lineárny tvar domu je ideálny do kopcovitého terénu, podlahová plocha s výmerou 68 metrov štvorcových je voľne deliteľná. Zachytená dažďová voda, stekajúca z pultovej strechy eliminuje budovanie komplikovaných prípojok k verejným vodovodom. Tehlové obvodové konštrukcie autori kombinujú s betónovými stĺpikmi s prierezom 10x10 centimetrov a oceľovými priehradovými nosníkmi, ktoré nesú strešnú konštrukciu. Variabilné Interiérové priečky sú zhotovené z lisovaných slamených panelov. Všetky použité materiály sú v rámci komunity ľahko dostupné.

Výsledný prototyp je ukážkou typológie, ktorá kladie dôraz na modularitu riešenia, kvalitu vnútorného priestoru (najmä prirodzené osvetlenie a vetranie), ako aj možnosť budúceho rozšírenia obytnej plochy. Študenti MIT pod vedením profesora Rafiho Segala pracujú po dokončení základnej priestorovej jednotky, v spolupráci s domácimi partnermi, na územnom pláne dediny.

Foto: Rafi Segal, Monica Hutton, Andrew Brose
Foto: Rafi Segal, Monica Hutton, Andrew Brose
Foto: Rafi Segal, Monica Hutton, Andrew Brose
Foto: Rafi Segal, Monica Hutton, Andrew Brose
Zastavovací plán
Zastavovací plánAutori: Rafi Segal a tím workshopu MIT
332
Youtube

Viac informácií o súťaži nájdete na www.brickaward.com

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím