Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. november 2019
0
63

Projektanti očakávajú pre budúci rok pokles celého odvetvia

Projektanti sú pre tento rok stále optimistickí, ale pre budúci rok očakávajú ochladenie svojho odvetvia.
Projektanti očakávajú pre budúci rok pokles celého odvetvia

Tento rok ešte, podľa riaditeľov projektových spoločností, počítali s rastom vo výške 2,1 percenta, pre budúci rok ale očakávajú pokles o 0,5 percenta. Podobnú situáciu predvídajú aj ohľadom svojich tržieb, kde pre tento rok ich tržby stúpli ešte o 1,6 percenta, v budúcom roku ale poklesnú o 0,2 percenta. Vyplýva to z Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva Q4/2019 spracovanej analytickou spoločnosťou CEEC Research za podpory generálneho partnera Považskej cementárne.

Najväčší pokles očakávajú projektanti v segmente pozemného staviteľstva, pre tento rok počítali stále s rastom vo výške 2 percentá, ale pre budúci rok už očakávajú pokles o 1,1 percenta. Podobne predvídajú aj vývoj svojich tržieb. Pre tento rok zaznamenali rast o 2 percentá, ale pre budúci počítajú s poklesom o 0,6 percenta. Inžinierske spoločnosti sú optimistickejšie a pre tento rok zaznamenali rast segmentu o 2,4 percenta, ale pre budúci rok počítajú s ochladením až na 0,6 percenta. V oblasti tržieb zaznamenajú menší prepad než pozemné staviteľstvo, a to rast o 0,9 percenta v tomto roku a o 0,5 percenta v budúcom roku.

Viac ako polovica projektových spoločností neočakáva zmenu svojich marží. V budúcom roku teda zostanú marže rovnaké pre 51 percent opýtaných spoločností. Naopak, marže budú v budúcom roku klesať pre štvrtinu opýtaných a ďalšia štvrtina zaznamená rast svojich marží (25, respektíve 24 percent). Čo sa týka zmeny cien projektových prác, potom riaditelia projektových spoločností väčšinou nezaznamenali väčšie zmeny. Viac ako polovica uvádza, že ceny prác zostali bez zmeny ako u privátnych, tak u verejných investorov (53, respektíve 60 percent). Naopak, rastu cien si povšimla štvrtina spoločností u verejných investorov (28 percent) a dve pätiny u privátnych investorov (37 percent). Pokles cien u verejných aj privátnych investorov pocítila iba desatina opýtaných (12, respektíve 11 percent).

V súčasnej chvíli majú projektové spoločnosti vyťažené kapacity na 94 percent a zazmluvnené zákazky v priemere na 7 mesiacov dopredu, čo je pre polovicu spoločností rovnako dlhá doba ako v minulom roku (50 percent). Takmer tretina má zazmluvnené zákazky na dlhšiu dobu dopredu než vlani a štvrtina na dobu kratšiu než v minulom roku (29, respektíve 21 percent). Michal Vacek, riaditel pre slovenský trh spoločnosti Ceec Research k tejto situácii dodává: „Aj skrz takmer maximálnu vyťaženosť kapacít firiem v súčasnej dobe riaditelia projektových spoločností miernia svoj optimizmus z predchádzajúcich rokov. Rast projektového sektora naprieč všetkými segmentami, na ktorý sme byli zvyknutí, postupom rokov klesá. Dostáva sa do stagnácie a podľa predikcií sa môže v nasledujúcom roku ocitnúť v nulových alebo záporných číslach. Počet spoločností, ktoré majú zazmluvnených viac zákaziek, než tomu bolo v minulých rokoch, zostáva, naopak, počet firiem, ktoré majú zazmluvnených menej zákaziek na ďalšie obdobie, rastie. Možno teda predpokladať, že by mohol nastať problém z hľadiska vyťaženosti kapacity firiem.

Veľké množstvo svojich zákaziek získavajú spoločnosti z výberových konaní, avšak nie sú s nimi príliš spokojné. Priebeh výberových konaní a spokojnosť s nimi u verejných investorov hodnotia riaditelia projektových spoločností na 4,8 bodov z možných 10 a u privátnych investorov o niečo lepšie na 5,6 bodov z možných 10. Jedným z dôvodov nespokojnosti je, že sa verejní investori rozhodujú skôr na základe ceny (2,9 bodov z 10, kedy 10 je dôraz na kvalitu a 1 dôraz na cenu). U privátnych investorov už viac prevažuje dôraz na kvalitu než na cenu, aj keď je pre nich tiež stále jedným z dôležitých faktorov (5,2 bodov z 10, kedy 10 je dôraz na kvalitu a 1 dôraz na cenu).

Výsledky aktuálnej Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva Q4/2019 nájdete na ceec.eu.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím