Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. november 2019
0
178

Rast stavebníctva spomaľuje

Slovenské stavebníctvo sa stále môže tešiť rastu, aj keď tento rast postupne spomaľuje a dostáva sa až do miernej stagnácie.
Rast stavebníctva spomaľuje

Podľa riaditeľov slovenských stavebných firiem trh tento rok v tomto odvetví zaznamená ešte rast vo výške 2,4 %, pre budúci rok 2020 ale nie sú už vyhliadky také optimistické a riaditelia očakávajú rast iba 0,4 %. Tento trend udávajú predovšetkým veľké stavebné spoločnosti, ktoré v tomto roku počítali s rastom trhu o 0,6 % a pre rok 2020 očakávajú pokles celého odvetvia o 1,2 %. Malé stavebné spoločnosti majú pre rok 2020 porovnateľné očakávania, a to rast o 0,9 %, pre tento rok počítali s rastom o 2,9 %. Optimistickejšie sú inžinierske spoločnosti, ktoré v tomto roku zaznamenali rast o 3,1 % a pre rok budúci počítajú s vyšším rastom, a to 1,8 %. Naopak, pesimistickejšie očakávania pre rok 2020 sú v oblasti pozemného staviteľstva, kde riaditelia očakávajú pokles o 0,2 %, v tomto roku očakávali rast o 2,1 %. Vyplýva to z Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva Q4/2019 spracovanej analytickou spoločnosťou CEEC Research za podpory generálneho partnera Považskej cementárne.

Riaditeľ pre slovenský trh spoločnosti CEEC Research Michal Vacek k situácii na trhu dodáva: „Vyjadrenia riaditeľov stavebných spoločností sú menej optimistickejšie, než tomu bolo v minulých rokoch, kedy stavebníctvo zaznamenávalo, podľa ich slov, významnejší rast, ako sa ukázalo aj v praxi. Vyhliadky do budúcna sú skôr zdržanlivejšie a ako výskum našej spoločnosti ukázal, po rokoch rastu riaditelia stavebných spoločností očakávajú pokles stavebnej produkcie. O niečo optimistickejší sú zástupcovia inžinierskych spoločností, kde sa očakáva rast nielen v tomto roku, ale aj v budúcom. V prípade pozemného staviteľstva je potom situácia úplne odlišná.

Ohľadom svojich tržieb majú stavebné firmy pre rok 2020 lepšie očakávania a počítajú s rastom tržieb vo výške 2 %, s rovnakým rastom počítali aj pre tento rok. Veľké stavebné firmy počítajú pre rok 2020 s rastom svojich tržieb iba o 0,6 %, v tomto roku počítali so zvýšením svojich tržieb o 1,7 %. Malé spoločnosti pre tento rok očakávali zvýšenie svojich tržieb o 2,1 % a pre rok 2020 počítajú so zvýšením mierne lepším, a to o 2,4 %. Menšie tržby očakávajú inžinierske spoločnosti, ktoré v tomto roku zaznamenali rast tržieb iba o 1 %, a pre budúci rok počítajú s tržbami väčšími o 1,5 %. Naopak, pozemné staviteľstvo je v otázke svojich tržieb optimistickejšie a očakáva nárast tržieb pre tento rok vo výške 2,4 % a pre budúci rok 2,3 %.

Spoločnosti majú stále takmer naplno vyťažené kapacity. Riaditelia stavebných spoločností majú pre tretí kvartál tohto roka kapacitu vyťaženú na 91 % a pre ďalší kvartál očakávajú menšie vyťaženie, a to v priemere 87 %. Pre veľké spoločnosti je vyťaženie kapacít podobné, a to 88 % pre tretí kvartál a 89 % pre štvrtý kvartál. Malé spoločnosti tiež očakávajú ľahké uvoľnenie v štvrtom kvartáli, kde očakávajú vyťaženie svojich kapacít na 87 %, v treťom kvartáli mali vyťaženie 92 %. Podobné vyťaženie zaznamenávajú aj inžinierske spoločnosti, a to pre tretí kvartál vo výške 90 %, a pre budúci kvartál 89 %. Veľmi podobná situácia nastáva aj u pozemného staviteľstva, kde sú kapacity v treťom kvartáli vyťažené na 91 % a pre budúci kvartál očakávajú tiež ľahký pokles, a to na 86 %.

Stavebným firmám sa darí dobre v otázke aktuálne zazmluvnených zákaziek, v súčasnej chvíli majú podpísané zákazky v priemere na 11 mesiacov dopredu. Pre viac ako polovicu (53 %) firiem sa táto situácia v porovnaní s minulým rokom nezmenila, iba štvrtina má zazmluvnených menej zákaziek v tomto období než v rovnakom období minulého roka (27 %), petina má zákaziek dokonca viac než v rovnakom období minulého roka (20 %).

Výsledky aktuálnej Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva Q4/2019 nájdete na ceec.eu.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím