Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. október 2019
0
507

Multi Comfort Student Contest 2020

Zadaním 16. medzinárodného ročníka súťaže je návrh riešenia lokality zahŕňajúcej obytné, vzdelávacie a rekreačné funkcie.
Vyhlásenie16.10.2019
14:00
Odovzdanie návrhov14.4.2020
23:59
Vzhľadom na situáciu s COVID-19 nový termín odovzdania podkladov pre národné kolo bude oznámený v najbližších dňoch.
VyhlasovateľSaint-Gobain
AdresaSaint-Denis ,
Paríž,
Francúzsko
Druh podujatiaSúťaž
KontaktVladimir Balent
+421 911 610 012
vladimir.balent@saint-gobain.com

Súťaž Mutli-Comfort Students Contest je určená študentom architektúry a stavebných odborov vysokých škôl a univerzít Slovenskej republiky.

Jej cieľom je integrovať tvorivý prístup študentov ku konceptu energeticky úsporných stavieb na úrovni pasívneho domu, stimulovať študentov, aby premýšľali o tepelnej i akustickej pohode a dozvedeli sa o osvedčených moderných riešeniach, ktoré ponúka Saint-Gobain.

Prvý ročník súťaže sa konal v roku 2005 a zúčastnili sa ho študenti piatich krajín – Bulharska, Chorvátska, Macedónska, Rumunska a Srbska. Zadaním bolo navrhnutie horského hotela v pasívnom štandarde. Od roku 2006 sa súťaže každoročne zúčastňujú aj študenti Slovenských vysokých škôl. Súťaže sa každoročne zúčastňuje viac a viac študentov, univerzít a krajín.

Zatiaľ posledného, 15. ročníka sa zúčastnilo 60 tímov z 34 krajín Európy a Ázie. Možnosť porovnať svoju prácu, stretávať sa a diskutovať so zahraničnými kolegami sú dôvody, prečo je súťaž tak populárna medzi študentmi a profesormi.

 

Súťaž Multi-Comfort Students Contest má dve fázy:

Prvá fáza súťaže je národná:

V tejto fáze súťaže sú porotou hodnotené všetky zaslané súťažné návrhy spĺňajúce súťažné kritéria. Projekty umiestnené na prvých troch miestach získajú finančné ohodnotenie a zároveň možnosť prezentácie v medzinárodnom kole súťaže.

Súťaž je otvorená pre všetkých študentov (skupiny študentov) bakalárskeho, inžinierskeho či magisterského štúdia v študijných odboroch so zameraním na architektúru a pozemné staviteľstvo (alebo študijných odboroch príbuzného zamerania) na vysokých školách a univerzitách v Slovenskej republike. Všetci účastníci musia mať po dobu trvania súťaže štatút študenta. Účastníkmi môžu byť jednotlivci, alebo tímy v počte max. 3 osoby. Každý účastník (jednotlivec, alebo tím) súťaží len s jedným projektom. Každý účastník sa môže národného kola zúčastniť len v jednej krajine.

Druhá fáza súťaže je medzinárodná:

Autori troch najlepších projektov z národného kola sa zúčastnia medzinárodného finále. To sa uskutočňuje formou gala večera. Jednotlivé projekty sú vystavené k nahliadnutiu a diskusii. Každý účastník medzinárodného kola má príležitosť v krátkej 5-minútovej prezentácii priblížiť hlavnú ideu svojho návrhu. Študenti, ktorí sa medzinárodného finále nemôžu zúčastniť, môžu prezentácie svojich kolegov sledovať v priamom prenose cez internet.

Všetko o súťaži, jej histórii, predchádzajúcich ročníkoch ako aj informácie o tom aktuálnom nájdete na stránke multicomfort.saint-gobain.com/multi-comfort-student-contest.

Názory  a odporúčania spolupracovníkov a členov poroty 

Na otázku, akú radu by ste dali účastníkom študentskej súťaže, odpovedá doc. Ing. arch. Ľubica Vitková, PhD. nasledovne - "Zúčastniť sa jej. Je to jedinečná príležitosť podrásť odborne, zviditeľniť sa v medzinárodnom kontexte a konfrontovať svoje myslenie so študentmi architektonických škôl v zahraničí."

"Architektonické súťaže sú najlepším spôsobom ako dospieť ku kvalitným riešeniam v architektúre. Preto by som im odporučila, aby sa do súťaženia určite zapájali kým sú na škole čo najčastejsie. Súťaže im umožnia porovnať svoje riešenie s riešeniami svojich kolegov a konfrontovať svoj tvorivý prístup s tým, čo nakoniec ocení odborná porota za najlepšie riešenie a to nielen v slovenskom ale aj medzinárodnom porovnaní. Architektúra je o premýšľaní a hľadaní tých najlepších riešení, preto nech hlavne premýšľajú o koncepte a samozrejme, potom nech vyjadria svoju myšlienku aj graficky čo najlepšie. Aj "obal" predáva," dodáva Ing. arch. Darina Lalíková, PhD., Vydavateľstvo EUROSTAV.

Ing. arch. Pavol Pokorný, SKA, odpovdá - "Aby využívali každú príležitosť súťažiť. Aby sa sami "nedávali dole", že "ešte na to nemám" a podobne. Vždy je niečo prvý krát. Možnosť konfrontácie svojej práce s ostatnými je skúsenosť na nezaplatenie. Ja viem, znie to ako fráza, ale všetci z brandže vieme, koľko námahy sa za slovami "architektonická súťaž" skrýva. Napriek tomu to treba robiť. Lebo len v súťaži je možné byť autorsky slobodný (na rozdiel od semestrálnych prác)."
 
Ako hodnotíte kvalitu študentských prác?
"Osobne ma teší, že práce našich študentov boli a sú oceňované. Bola by som rada, keby rezonovali v každom ročníku." (doc. Ing. arch. Ľubica Vitková, PhD.)

"Každý ročník súťaže je trochu iný. Niekedy sú návrhy veľmi vyrovnané a niekedy je medzi nimi veľký kvalitatívny rozdiel. Závisí to samozrejme aj od zadania. V niektorých ročníkoch boli zadania trochu náročnejšie. Ale celkovo si myslím, že sa kvalita študentských prác z roka na rok zlepšuje." (Ing. arch. Darina Lalíková, PhD., Vydavateľstvo EUROSTAV)

"Veľmi záleží na type súťažného zadania. Zdá sa mi, že ak téma rezonuje mentálne uchopiteľným kontextom a mierkou, je kvalita prác vyššia, ako keď sa jedná o mierky zadaní hraničiace so sociálnym inžinierstvom." (Ing. arch. Pavol Pokorný, SKA)
 
Mení sa s jednotlivými ročníkmi?
"Dovolím si konštatovať, že prestíž a úroveň súťaže sa zvyšuje, čo je výzva pre súčasných študentov, aby sa držali nastaveného trendu a neustále sa zlepšovali." (doc. Ing. arch. Ľubica Vitková, PhD.)

Názory študentov, účastníkov bývalých ročníkov

Čo Vám dala účasť v súťaži? 
"Účasť v súťaži mi dala nové skúsenosti s vystupovaním a prezentovaním, nové kontakty a tiež som vďaka tomu mohla navštíviť mesto kde som ešte nebola." (Ing. arch. Tatiana Dunajská)

"Skúsiť si prácu v tíme. Skvelá skúsenosť naučiť sa spolupracovať, komunikovať a robiť kompromisy. Účasť na medzinárodnom kole bola prehliadka aktuálnych svetových trendov v architektúre." (Ing. arch. Viktor Kasala)

Čo vidíte ako jej najväčší prínos pre vás?
"Najväčším prínosom bola samotná účasť v medzinárodnom kole, kde sme mali možnosť porovnať si svoje práce s ostatnými krajinami a vidieť tak rôzne prístupy k riešeniu zadania. "(Ing. arch. Tatiana Dunajská)

"Možnosť prezentácie pred odborníkmi a študentami z rôznych kútov sveta. Porovnávanie architektonických štýlov vo svete. Networking." (Ing. arch. Viktor Kasala)

Ako hodnotíte spoluprácu so Saint-Gobain ISOVER?
"Spolupráca je a aj počas súťaže bola bezproblémová a v prípade nejasností boli zástupcovia spoločnosti ISOVER vždy pripravení pomôcť." (Ing. arch. Tatiana Dunajská)

"Skvelá. Po odbornej aj osobnostnej stránke ide o skúsených odborníkov, ktorí vedia podporiť a dobre poradiť." (Ing. arch. Viktor Kasala)

Čo by ste odporučili ďalším účastníkom súťaže?
"Ďalším účastníkom by som odporučila inšpirovať sa tamojšou architektúrou a nezabudnúť na technické náležitosti práce. Hlavne by som odporúčala zučastniť sa." (Ing. arch. Tatiana Dunajská)

"Účasť. Zadania sú vždy neuveriteľne zaujímavé. Každé z nich skrýva potrebu hlbšieho konceptu. Súťaž určite nie je o natlačení čo najväčšieho množstva moderných technológii a izolácie do jednej budovy. Je zaujímavé pracovať v tíme a hľadať spoločné riešenie. Skúsiť si tak overiť svoj koncept a nápady s veľkou časťou sveta. Práca v tíme je často vo výučbovom procese zanedbávaná, pritom v tom profesionálnom maximálne nepostrádateľná." (Ing. arch. Viktor Kasala)

Ak ste sa rozhodli tento rok preveriť svoje znalosti v súťaži,  prosíme o kontakt na e-mailových adresách:

vojtekova@fa.stuba.sk
vladimir.balent@saint-gobain.com

Ceny:
Obe fázy, národná aj medzinárodná, môžu udeliť až tri peňažné ceny za prvú, druhú a tretiu cenu. Môžu sa navyše udeliť aj ďalšie ceny.

Národné kolo:

Informácie o množstve a počte cien pre medzinárodnú etapu poskytnú miestne organizácie Saint-Gobain.

Medzinárodné kolo:

  • 1. cena - 1 500€
  • 2. cena - 1 000€
  • 3. cena - 750€
  • Špeciálna cena - 500€
  • Študentská cena - 500€

Termín uzávierky národného kola je 31. marca 2020. Miestna divízia Saint-Gobain môže tento dátum posunúť pre lepšiu synchronizáciu.

Viac informácií v prílohách pod textom alebo na multicomfort.saint-gobain.com.

Mapa podujatia

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím