Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Šesť domov v stodole, Sesto san Giovanni, Taliansko

Šesť domov v stodole, Sesto san Giovanni, Taliansko

AutoriGino Guarnieri
Roberto Mascazzini
Jacopo Agnolazza
Matteo Polesso
Valentina Sonzogni
Davide Tricoli
Marco Zanini
Plocha pozemku1,200 m2
Podlažná plocha900 m2
Investičný náklad1.400.000 €
Návrh2013 - 2014
Realizácia2015 - 2016
AdresaVia Verona 6,
Sesto San Giovanni,
Taliansko
Rovnaké miesto, proporcie, materiál. Nie je to však replika, ale novodobé bývanie so silným rešpektom k duchu miesta.

Rezidenčný projekt stojí na okraji mesta Sesto San Giovanni, ktoré pozvoľna splýva s predmestím Milána. Hospodárska krajina sa postupne zmenila na spleť uličiek s rôznorodou obytnou štruktúrou. Lacné bývanie na predmestí podnietilo hustú výstavbu bez výraznejšej regulácie. Väčšina bytových domov v okolí bola postavená v 70. rokoch minulého storočia. Ako pripomienka časov dávno minulých ostala uprostred výstavby bez ďaľšieho využitia stará hospodárska stavba. Nevyhovujúci technický stav však neumožňoval jej sanáciu alebo konverziu.

Foto: Simone Bossi

Milánsky ateliér Gino Guarnieri architects stál pred rozhodnutím, ako postupovať pri návrhu nového bytového domu na zastavanom pozemku. Architekti sa rozhodli uchovať časť histórie miesta. Na mieste ruiny síce vyrástla nová stavba, proporcie, objem, dokonca aj časť stavebného materiálu však ostali zachované.

Foto: Simone Bossi

Autori verili, že materiál z demolácie môže nájsť uplatnenie aj pri stavbe novej bytovky. Mohutné tehlové steny a betónové podlahy stodoly boli rozdrvené na kamenivo s rozmermi niekoľkých centimetrov. Vonkajšiu pohľadovú vrstvu novej bytovky tak tvorí práve materiál z pôvodnej stavby. Rozdrvenú masu drží po kope sieť z korténovej ocele. Napriek hrúbke obkladu v rádoch niekoľkých centimetrov pôsobí obklad celistvo a presvedčivo. Riešenie umožnilo kotviť obklad na úrovni jednotlivých podlaží. Prevetrávaná fasáda je prerušená šiestimi sekciami s medeným pášťom. Pred zasklenie každého bytu je predsadený systém skladacieho tienenia. Mechanicky otvárateľné rámové okenice obložené medeným plechom chránia interiér pred priamym slnkom a dažďom. O dostatok svetla v podkroví sa starajú rozmerné strešné okná.

Foto: Simone Bossi
Pôdorys
Pôdorys
Priečny rez
Priečny rez
Pohľad
Pohľad

Nový plášť budovy pôsobí napriek pestrej materiálovej skladbe ako jednoliaty celok. Spomínaná predsadená fasáda so vzduchovou medzerou a dvojplášťová strecha umožnili elegantne integrovať žľaby, zvody, parapety aj tienenie. Tepelná zotrvačnosť kameniva spolu s dostatočnou tepelnou izoláciou prispievajú k energetickej efektívnosti stavby. Ako zdroj tepla a chladu slúži tepelné čerpadlo, ktoré napája podlahové kúrenie integrované v skladbe drevenej podlahy.

Foto: Simone Bossi
Foto: Simone Bossi
Foto: Simone Bossi
Foto: Simone Bossi
Foto: Simone Bossi
Foto: Simone Bossi
Foto: Simone Bossi
Foto: Simone Bossi
Foto: Simone Bossi
Foto: Simone Bossi
Foto: Simone Bossi
Foto: Simone Bossi
Foto: Simone Bossi
Foto: Simone Bossi
Foto: Simone Bossi
Pôvodný objekt pred asanáciou
Pôvodný objekt pred asanáciouFoto: Gino Guarnieri architects

Podklady: Robert Pintér, Stredisko medi

Poloha diela

Gino Guarnieri
Roberto Mascazzini
Jacopo Agnolazza
Matteo Polesso
Valentina Sonzogni
Davide Tricoli
Marco Zanini

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím