Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Material & Technology s.r.o. – M&T

Sídlo Spoločnosti: Čs. Odboje 1044
Dobruška

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. marec 2016
0
678

Knižnica v Seinäjoki, Fínsko

Dostavba a rozšírenie knižnice Alvara Aalta. Novostavba v dotyku s majstrovským dielom klasika svetovej modernej architektúry.
Knižnica v Seinäjoki, Fínsko
Autori: Teemu Kurkela, Samuli Miettinen, Juha Mäki-JylliläPodlažná plocha: 4430.0Investičný náklad: 10 000 000 €Návrh: 2009 - 2010Realizácia: 2011 - 2012Adresa: alvar aallon katu 14, Seinäjoki, FínskoPublikované: 19. marec 2016

Architekti mali pri návrhu mestskej knižnice vo fínskom meste Seinäjoki neľahkú úlohu začleniť budovu do Aalto Center - hlavného administratívneho a kultúrneho centra mesta. Centrum tvorí šesť objektov (kostol, divadlo, knižnica, radnica, administratíva), ktoré boli navrhnuté Alvarom Aaltom a postavené v rokoch 1960 až 1968. Tento komplex predstavuje jedno z najvýznamnejších diel Alvara Aalta a je pozoruhodný aj vo svetovom kontexte. Požiadavka postaviť novú knižnicu vychádzala z potreby rozšírenia priestorov pôvodnej knižnice, ktorá je súčasťou centra. Bolo treba značne rozšíriť kapacitu knižnice a pripraviť nové priestory pre konferencie a vzdelávanie. V roku 2008 bola preto vypísaná súťaž z ktorej vyšiel víťazne projekt fínskeho ateliéru JKMM architects s názvom „Trojlístok“

Hlavný vstup do novej budovy knižnice
Hlavný vstup do novej budovy knižniceFoto: mika huisman

Pre architektov bolo najdôležitejšie fyzické a symbolické spojenie z Aaltovou knižnicou a vytvorenie otvorených priestorov, ktoré bude možné adaptovať podľa potreby. Nová budova je s pôvodnou knižnicou  fyzicky prepojená podzemným tunelom, ktorý prechádza popod park medzi oboma budovami. Z vejárovito sa roztvárajúcich pôdorysov, zošikmených stropov a ďalších prvkov sa dá vycítiť rešpekt aj novodobá citácia Aaltovho rukopisu. Aby sa podarilo zachovať mierku dostavby, bola hmota rozdelená do troch častí voľne komponovaných uprostred parku za pôvodnou knižnicou. Miesto slúžiace pôvodne ako parkovisko sa tak premenilo vo verejný park s tromi pavilónmi novej knižnice. 

Situácia
Situácia
Knižnica Seinäjoki od Alvara Aalta - dnes už klasika modernej architektúry
Knižnica Seinäjoki od Alvara Aalta - dnes už klasika modernej architektúryfoto: wikimedia

Nová mestská knižnica tiež prakticky susedí s Lakeuden Ristin Kirkko - prvou a najvýznamnejšou stavbou Aaltovho centra. Tento luteránsky kostol bol postavený podľa víťazného Aaltovho súťažného návrhu z roku 1951 a dnes tvorí dominantu celého okolia.

Letecká snímka areálu - dominantou je Aaltov kostol, za cestou je pôvodná biela budova knižnice s vejárovitým vystúpením a nová budova z medeným plášťom
Letecká snímka areálu - dominantou je Aaltov kostol, za cestou je pôvodná biela budova knižnice s vejárovitým vystúpením a nová budova z medeným plášťomFoto: Hanu Vallas

Nová a stará knižnica sa výrazne odlišujú použitými materiálmi a osvetlením. Kým Aaltova knižnica sa vyznačuje využívaním nepriameho osvetlenia v kombinácii s umelým osvetlením, nová budova je naopak otvorená do exteriéru trojicou presklených stien.

"Trojlístok" - hmota je členená na tri hlavné objemy
"Trojlístok" - hmota je členená na tri hlavné objemyFoto: Tuomas Uusheimo

Najväčšia z nich je severne orientovaná a poskytuje výhľad na Aaltov kostol a jeho majestátnu hodinovú vežu. 

Severne orientovaná presklenná stena
Severne orientovaná presklenná stenaFoto: Tuomas Uusheimo
Pohľad do parku medzi novou a starou budovou
Pohľad do parku medzi novou a starou budovouFoto: Mika Huisman

Južne orientovaná fasáda je zapustená a je tienená presahujúcou hmotou, ktorá zároveň slúži ako prístrešok. 

Vstup
VstupFoto: Mika Huisman

Z hlavného vstupu je prístupná centrálna hala a poslucháreň s menšími oknami situovanými vyššie na stenách

Rôzne výšky striech sú podmienené ich funkčnou náplňou
Rôzne výšky striech sú podmienené ich funkčnou náplňouFoto: Mika Huisman
Pôdorys 1PP - podzemný tunel vedúci popod park prepája starú a novú budovu knižnice
Pôdorys 1PP - podzemný tunel vedúci popod park prepája starú a novú budovu knižnice
Pôdorys 1NP
Pôdorys 1NP
Pôdorys 2NP
Pôdorys 2NP
Rez priečny
Rez priečny
Rez pozdĺžny
Rez pozdĺžny
Pohľad severozápadný
Pohľad severozápadný
Pohľad severovýchodný
Pohľad severovýchodný
Pohľad juhozápadný
Pohľad juhozápadný
Pohľad juhovýchodný
Pohľad juhovýchodný

Na rozdiel od bielych Aaltových fasád je budova je z exteriéru obložená na tento účel špeciálne vyrobenými medenými platňami, ktoré budove dávajú vlastnú identitu, bez toho aby budova silne konkurovala pamiatkovo chráneným objektom. Tento kontrast umožňuje jasne odlíšiť novú knižnicu od Aaltových budov. Výrazné medené opláštenie budove dodáva unikátnu živú textúru.

Detail fasády z na mieru vyrobených medených platní
Detail fasády z na mieru vyrobených medených platníFoto: Copperalliance
Detail medeného opláštenia
Detail medeného oplášteniaFoto: Copperalliance
Detail styku bezrámového zasklenia
Detail styku bezrámového zasklenia Foto: Copperalliance
po určitom čase vzniká zaujímavá patina, budova žije svojim vlastným životom
po určitom čase vzniká zaujímavá patina, budova žije svojim vlastným životomFoto: Copperalliance
Zaujímavý kontrast materiálov
Zaujímavý kontrast materiálovFoto: Tuomas Uusheimo
Medená strešná krytina
Medená strešná krytina

Úloha knižnice podľa autorov prechádza transformáciou v dôsledku rýchlych zmien v spoločnosti a nových spôsobov komunikácie. Informácie sú ľahko prístupné prostredníctvom internetu a iných elektronických médií. Vyhľadávanie aktuálnych informácií v dnešnej dobe už nie je tak dôležité ako vytvorenie miesta pre interakciu a nadväzovanie sociálnych kontaktov. Hlavným poslaním knižnice je poskytnúť prostredie pre stretnutia, semináre a akcie. Povzbudzuje užívateľa, aby bol aktívny. Knižnica dnes musí byť univerzálny, flexibilný a adaptabilný verejný priestor. Dobre fungujúca knižnica musí poskytnúť zážitky. V Seinäjoki je osobitná pozornosť zameraná na kolekcie pre deti a mládež, ktoré boli zostavené z pohľadu mladších skupín užívateľov.

Vyvýšené podlažia umožňujú návštevníkom výhĺad do jednotlivých sekcií.
Vyvýšené podlažia umožňujú návštevníkom výhĺad do jednotlivých sekcií.Foto: Tuomas Uusheimo

Vďaka lomenicovému tvaru strechy podarilo predísť použitiu prievlakov a vytvoriť vnútri knižnice priestory, kde návštevníkov nerušia žiadne dodatočné stĺpy. Steny aj šikmé stropy sú z pohľadového betónu so zámerne nepravidelným vzorom s výrazným odtlačkom dreveného debnenia. Prevýšené prietory s vloženými medziposchodiami sú odkazom na typický prvok Aaltových knižníc.

Pohĺad z balkónu
Pohĺad z balkónuFoto: Tuomas Uusheimo
Hlavný priestor knižnice
Hlavný priestor knižniceFoto: Tuomas Uusheimo
Priestor vstupnej haly a recepcie
Priestor vstupnej haly a recepcieFoto: Tuomas Uusheimo
Sekcia pre detského čitateľa
Sekcia pre detského čitateľaFoto: Tuomas Uusheimo
Intímny priestor čitárne
Intímny priestor čitárneFoto: Tuomas Uusheimo

Uprostred knižnice sa nachádza trojuholníková stupňovitá čitáreň , ktorá môže zároveň slúžiť na organizovanie spoločenských udalostí.

Stupňovitá čitáreň
Stupňovitá čitáreňFoto: Tuomas Uusheimo
Čitateľský "box"
Čitateľský "box"Foto: Tuomas Uusheimo
V interiéri prevláda pohľadový betón
V interiéri prevláda pohľadový betónFoto: Tuomas Uusheimo
"vožené" čitárenské boxy podnecujú sociálnu interakciu
"vožené" čitárenské boxy podnecujú sociálnu interakciuFoto: Tuomas Uusheimo

Knižnica je energeticky efektívna vďaka masívnej betónovej konštrukcii, tepelnej zotrvačnosti a systému rekuperácie. K tepelným ziskom prispievajú presklené steny.

Poloha diela

Teemu Kurkela
Samuli Miettinen
Juha Mäki-Jyllilä

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím