Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
30. august 2016
0
791

Rodinný dom v portugalskom meste Areosa

Rekonštrukcia a dostavba domu na severe Portugalska. Projekt predstavuje alternatívny prístup k pretvoreniu miestnych tradičných budov pre potreby moderného bývania.
Rodinný dom v portugalskom meste Areosa
Autori: Branco CavaleiroSpolupráca: Carina Quintas Viana, Pedro Costa de Araújo, Andreia Cunha, Pedro FaiaPlocha pozemku: 1328 m2.Návrh: 2011 - 2012Realizácia: 2012 - 2014Adresa: Viana Castelo , Areosa, PortugalskoPublikované: 30. august 2016

Pozemok sa nachádza na svahu nad mestom Areosa, na pobreží Atlantického oceánu. Obytné priestory a záhrada sú orientované na západ, s výhľadom na vodu. Pôvodne dvojpodlažný dom sa rozšíril o tretie podlažie a strešnú terasu. Architekti sa nebáli sa experimentovať s materialitou, ale zároveň rešpektovali identitu, rozmery a kontext pôvodnej stavby.

Foto: José Campos

Dostavba je dôrazne odlíšená od pôvodnej stavby. Architekti navrhli voľne zavesenú vonkajšiu fasádu – novú kožu, ktorá definuje dom. Jedná sa o medený plášť, ktorý sa skladá z nepriehľadných a transparentných segmentov. Plášť je pripevnený k oceľovej podkonštrukcii, ktorá je ukotvená do pôvodných kamenných múrov. Táto „medená čiapka“ objíma hrubé žulové steny, ktoré pretrvávajú aj napriek pôsobeniu času ako posledný kúsok skladačky. Medená fasáda zapadá do starej budovy, dopĺňa a obnovuje jej pôvodný objem a rozsah. Súčasne zlučuje staré s novým a vytvára tak kompozíciu, ktorej tvary odrážajú strechy okolitých domov a poskytujú vizuálnu kontinuitu. Žulové steny pôvodnej budovy ostávajú v takmer nepoškodenej pôvodnej podobe. Na pôvodných stenách bola vykonaná len nutná sanácia, aby bola zabezpečená bezpečnosť a trvácnosť stavby.

Koncept návrhu
Koncept návrhu
Schéma nadstavby v axonometrii
Schéma nadstavby v axonometrii
Foto: José Campos
Foto: José Campos

Po prestavbe je dom trojpodlažný. Dispozícia je delená na dennú a nočnú zónu, ktorá je členená po podlažiach.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NP
Rez A-A
Rez A-A
Rez C-C
Rez C-C
Foto: José Campos
Foto: José Campos
Foto: José Campos
Foto: José Campos

Interiér zodpovedá súčasnému štandardu a ponúka vysoký užívateľský komfort, ale súčasne si zachováva svoju identitu. Niektoré steny ostali v bez povrchovej úpravy aj v interiéri ako spomienka na pôvodnú architektúru.

Foto: José Campos
Foto: José Campos
Foto: José Campos
Foto: José Campos
Foto: José Campos
Foto: José Campos
Foto: José Campos

V rámci úpravy exteriéru sa architekti snažili o zachovanie pôvodných prvkov, ako napríklad vodné nádrže a múry. Niektoré z nich boli premiestnené a dostali novú funkciu. Sad s rôznymi druhmi ovocných stromov, ktoré sú pre tento región typické bol obnovený a pred domom pribudli topole, ktoré kompozične svojou vertikalitou vyvažujú horizontálnosť nadstavby.

Foto: José Campos
Foto: José Campos
Foto: José Campos
Foto: José Campos

Poloha diela

Branco Cavaleiro

Súvisiace články

Robert PintérHUBudapest
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím