Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
2. jún 2016
0
1108

Alpská vila v Passo del Cavallo, Taliansko

Nadštandardné bývanie v Alpách. Zaujme zoxidovaná medená fasáda.
Alpská vila v Passo del Cavallo, Taliansko
Autori: arch. Camillo BotticiniSpolupráca: arch. Lucia Fanetti, Ing. Paolo Dellana, arch. Giorgia Guseo, arch. Stefano FarinaInvestor: súkromná osobaPodlažná plocha: 360 m2Návrh: 2012 - 2012Realizácia: 2013 - 2014Adresa: Passo del Cavallo , Lumezzane, TalianskoPublikované: 29. jún 2016

Pozemok leží na strmom svahu blízko sedla Passo del Cavallo. Dom stojí na čistine medzi stromami, vo výške 700 metrov nad morom. V blízkosti sa nachádza frekventovaná diaľnica, ktorá spája údolia Trompia a Sabbia. Okolitá krajina sa vyznačuje dolinami, ktoré sa otvárajú smerom na juh. Zo severu je sedlo orámované zelenými horami a vápencovými vrchmi. Vila sa nachádzame v blízkosti mesta a jeho ruchu, ale zároveň má dostatočné súkromie a kontakt s okolitou prírodou. Koncept vily sa podriaďuje okolitej krajine a vychádza zo zložitého tvaru pozemku. Vzniká tu vyvážený vzťah medzi ľudským zásahom a prírodou.

foto: Nicolò Galeazzi
Camillo Botticini
Situácia
SituáciaCamillo Botticini

Hlavný vstup je situovaný v juhovýchodnej časti a je prekrytý vykonzolovanou časťou domu. Prístup k ceste je z dvoch strán. Pre autá slúži príjazdová cesta s krytou rampou, ktorá sa nachádza pod zemou, a je o podlažie nižšie ako hlavný vstup. Vstup pre peších vedie po oceľovom schodisku, ktoré stúpa od hranice pozemku až k domu. Garáž je so zvyškom domu spojená výťahom. Technické a servisné priestory sa nachádzajú v suteréne. 

Rez
RezCamillo Botticini
foto: Nicolò Galeazzi
foto: Nicolò Galeazzi

Stavebné materiály odrážajú vzťah medzi domom a krajinou. Dom "vyrastá" zo severnej časti pozemku a splýva s terénom. Tomuto konceptu je prispôsobené aj materiálové riešenie. Na fasádach boli použité trvácne a prírodné materiály. Architekti umiestnili hlavnú pobytovú terasu obkolesenú hmotou domu na severnú stranu. Z vykonzolovanej južnej časti sa otvárajú pohľady do údolia a na mesto.

foto: Nicolò Galeazzi
foto: Nicolò Galeazzi

Severná terasa, ktorá je otvorená smerom k horám umožňuje majiteľom výhľad na blízke vápencové vrcholy. Strmý svah ju zvrchu prakticky uzatvára a vytvára súkromný "dvor". Veľké presklené plochy sú prostredníkom medzi interiérom a exteriérom. 

foto: Nicolò Galeazzi

Spojenie s pozemkom, otvorenosť bez exhibicionizmu a súčasne dostatočné súkromie. To všetko navodzuje pocit domova. Odvážne tvarovanie  a silný výraz vyvažuje neutrálna materialita.

foto: Nicolò Galeazzi

Dom má nepravidelný pôdorys v tvare písmena C s terasou orientovanou na sever s výhľadom na hory. Stavba je tvorená troma hmotami s rôznou výškou rastúcou od severozápadu, kde je dom zapustený do terénu. V prvej hmote sú tri spálne, dve so spoločnou kúpeľňou a oknami orientovanými na terasu. Hlavná spálňa disponuje vlastnou kúpeľňou a oknami sa otvára na západ. V druhej hmote s výškou 3,5 až 4,5 metra je  obývacia izba vo forme otvoreného priestoru, ktorý je vložený medzi terasu a krajinu. Uzavretá strana miestnosti je charakterizovaná krbom a veľkoplošným zasklením na južnej strane.

Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PPCamillo Botticini
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPCamillo Botticini
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPCamillo Botticini

Obývacia izba pokračuje do jedálne s halou cez dve podlažia. V najvyššej časti stavby je podkrovie. Nachádza sa tu malá pracovňa. Pod ňou je v obývacom priestore situovaná kuchynská linka otvorená smerom k terase. Vznikla tak najrušnejšia centrálna časť domu. Na južnú stranu je otvorená, no zároveň chránená a uzavretá z východnej a západnej časti.

Vnútorné podlahy sú vyrobené zo syntetickej živice pieskovej farby. Steny a podhľady sú sadrokartónové, natreté na bielo. Stropné LED pásy sú integrované do medzier v podhľadoch. 

foto: Nicolò Galeazzi
foto: Nicolò Galeazzi
foto: Nicolò Galeazzi
foto: Nicolò Galeazzi
foto: Nicolò Galeazzi
foto: Nicolò Galeazzi

Majitelia chceli dom šetrný k životnému prostrediu a vybrali preto vhodné stavebné materiály a izolácie, ktoré zaisťujú udržateľnosť architektúry v rovnováhe s krajinou. Na obklad vonkajšieho plášť u bola použitá predoxidovaná meď a drevo Accoya (drevo z Nového Zélandu). Matná meď, drevo a sklo sú jediné materiály použité z exteriéru. Myslelo sa aj na ekológiu použitých technológií - objekt je vykurovaný tepelným čerpadlom a je postavený v pasívnom štandarde.

foto: Nicolò Galeazzi

Medené panely na odvetranej fasáde sú jemne profilované a plynulo prechádzajú do strešnej roviny. Kontrastujú s lesklými a hladkými povrchmi zo skla a dreva. Podlaha terasy je z dreva Iroko. Rámy zasklenia sú integrované do medeného plášťa. 

foto: Nicolò Galeazzi
Západný pohľad
Západný pohľadCamillo Botticini
Severný pohľad
Severný pohľadCamillo Botticini
Južný pohľad
Južný pohľadCamillo Botticini

Uprostred terasy je zasadený javor, ktorý prináša kus prírody do srdca domu. 

foto: Nicolò Galeazzi
foto: Nicolò Galeazzi
foto: Nicolò Galeazzi
Model
Model

Podklady: Copperaliance

Archinfo, architektúra, urbanizmus, dizajn, grafika, umenie, Slovensko (architecture, architect, design, CGI, art, Slovakia)

 

Poloha diela

arch. Camillo Botticini

Súvisiace články

Robert PintérHUBudapest
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím