Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. júl 2022
4
2362

Pierre Baguette NONSTOP

Bistro otvorené 24 hodín denne.
Pierre Baguette NONSTOP
Autori: Mgr. art. Dušan Kutlik, Bc. Ráchel DudováSpolupráca: Ing. arch. Jozef Veselovský, Ing. arch. Martin Smerek, Pergamen Studio (grafický dizajn)Investor: Pierre Baguette SlovenskoZastavaná plocha: 12 m2Podlažná plocha: 7, 8 m2Návrh: 2021 - 2021Realizácia: 2021 - 2022Adresa: Fučíkova , Sládkovičovo, SlovenskoPublikované: 22. júl 2022

Kiosk samoobslužnej prevádzky s občerstvením ako prototyp budúcej siete predajných miest.

Pod pojmami, stánok alebo kiosk si mnohí možno predstavia typizované stánky PNS a drobného predaja. Prvé kusy, ktoré sa na našom území začali objavovať v 60. rokch, vznikli podľa návrhu architekta Višňáka. Nasledoval známy typ Super D3 so zamrežovanými oknami, alebo neskoršie modely, realizované od 80. rokov už z dieľne brnianskeho Stavoprojektu. 

Presuňme sa však do tretej dekády 21. storočia, ku konceptu nonstop samoobslužného predaja. Autori majú k dispozícii široký výber materiálov, pracujú s novými technológiami, koncept prispôsobujú konkrétnemu klientovi. Koncového užívateľa však takisto nepoznajú, rovnako ako budúcu lokalitu, kde stánky vyrastú. Ako sa popasovať s takýmto zadaním? Ako vytvoriť trvácny a flexibilný koncept, ktorý sa dokáže prispôsobiť rôznym miestam a klientele? Uvažovanie autorov z Kutlik Design Studio ozrejmí ich sprievodný text. Jasné však je, že nič nenechali na náhodu a riešili (aj v spolupráci s architektmi a dizajnérmi) projekt do detailu.  

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Autori na terase kiosku
Autori na terase kioskuFoto: Matej Hakár

 

Pilotnú realizáciu v Sládkovičove bližšie predstavia autori:

Pierre Baguette je najväčším slovenským výrobcom balených chladených snackov. Pôsobí na piatich európskych trhoch a denne vyrobí viac ako 250 000 hotovych produktov, z ktorých časť predáva v automatoch. 

Našu firmu oslovil s odvážnym zadaním: navrhnúť stánok pre tri predajné automaty, prototyp budúcej siete vlastných predajní bez obsluhy. Výsledkom našej spolupráce je bistro otvorené 24 hodín denne. 

Počas celého tvorivého procesu nás inšpirovala atmosféra kaviarne a markíza s farebnými pásmi. Objekt kiosku sme významovo rozdelili na tri časti - kaviarenskú pod markízou, čiernu stenu s automatmi a zázemie za stenou. Kiosku dominuje práve markíza z trapézového plechu, prisadená k čiernej stene. Automaty zapustené v rovine steny tvoria prirodzené zákulisie kiosku. 

V interiéri sme použili tmavé monochromatické farby, ktoré nechávajú vyniknúť predávané produkty. Kompaktný dizajn objektu sme podporili jeho odsadením od zeme. Kiosk je prototypom budúcej siete predajní, pre ktoré na Slovensku neexistuje porovnateľná referencia. 

Počas navrhovania sme sa držali týchto cieľov:

  • defnovať tvár frmy, objekt ktorý je rozpoznateľný aj bez loga
  • spokojný zákazník - v každom bode jeho skúsenosti s kioskom
  • spokojný klient - efektívny predaj produktov
  • pozitívne ovplyvnenie verejného priestoru
  • modulárna konštrukcia, systémové detaily, objekt navrhnutý pre sériovú výrobu, ľahko prenosný, odolný voči vandalom
  • ekologická stavba produkt, minimum plastov, recyklovateľné materiály, bez energeticky náročných výrobných procesov
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Skica
SkicaAutor: Dušan Kutlík

"Ako dostať do nášho návrhu príjemnú atmosféru bistra, alebo kaviarne? Čo majú tieto miesta spoločné? Rozhodli sme sa inšpirovať charakteristickou markízou s farebnými pásmi..."

Moodboard - inšpirácie
Moodboard - inšpirácieAutor: Kutlik Design Studio

"...V priebehu navrhovania sme používali postupy servisného dizajnu. Jeho cieľom je pochopiť potreby zákazníka a nastaviť riešenie tak, aby mal s produktom čo najlepší zážitok. Kedy sa bude cítiť v bezpečí a pohodlí? Čo na neho zapôsobí, aby sa rád vrátil? Pri návrhu sme mysleli na zákaznícku cestu, jednotlivé body jeho ´stretnutia´ s produktom," vysvetľujú autori základné princípy návrhu.

Základné prvky návrhu
Základné prvky návrhuAutor: Kutlik Design Studio

Rozmery kiosku:

Výška: 405 cm
Šírka: 380 cm
Hĺbka: 300 cm

Pohľady a rez
Pohľady a rezAutor: Kutlik Design Studio
Pohľady a materiály
Pohľady a materiályAutor: Kutlik Design Studio
Strešná krytina - detaily
Strešná krytina - detailyAutor: Kutlik Design Studio
Vzorky materiálov
Vzorky materiálovFoto: Dušan Kutlík
Modely
ModelyFoto: Dušan Kutlík
Vizualizácie - rôzne alternatívy plášťa
Vizualizácie - rôzne alternatívy plášťaAutor: Kutlik Design Studio
Montáž
MontážFoto: Dušan Kutlík
Foto: Dušan Kutlík

Podklady: Kutlik Design Studio
Fotografie: Matej Hakár a Dušan Kutlík

Poloha diela

Mgr. art. Dušan Kutlik
Bc. Ráchel Dudová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím