Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. máj 2015
0
870

Nová budova Štetínskej filharmónie získala Mies van der Rohe Award 2015

Víťazným dielom Európskej Ceny za architektúru - Mies van der Rohe Award 2015, sa stala nová budova Filharmónie v poľskom Štetíne, od španielskeho architektonického štúdia Barozzi/Veiga (architekti Fabrizio Barozzi a Alberto Veiga).
Nová budova Štetínskej filharmónie získala Mies van der Rohe Award 2015
Autori: Fabrizio Barozzi, Alberto VeigaInvestor: Mesto ŠtetínPlocha pozemku: 13000 m2Zastavaná plocha: 3800 m2Investičný náklad: 2 310.-€/m2Návrh: 2007 - 2011Realizácia: 2011 - 2014Adresa: Jana Matejki , Štetín, PoľskoPublikované: 10. máj 2015

V piatok 8. mája tradične v Pavilóne Miesa van der Rohe v Barcelone, boli vyhlásené tohtoročné výsledky Európskej ceny za architektúru - Mies van der Rohe Award 2015. Spomedzi nominovaných prác (Študentského centra na London School of Economics, Dánskeho námorného múzea v Helsingore, Múzea umenia v Ravensburgu, Filharmónie v Štetíne a Vinárstva Antinori vo Florencii) sa víťazom stala Filharmónie v Štetíne od španielskeho architektonického štúdia Barozzi/Veiga (architekti Fabrizio Barozzi a Alberto Veiga). Víťaz spolu s cenou získa aj finančnú odmenu v sume 60-tisíc eur.

Cenu udeľuje Európska komisia v spolupráci s Miesovou nadáciou každé dva roky. Odbornú stránku zaručujú architektonické inštitúty a komisia odborníkov z vyše tridsiatich krajín.

Nová budova filharmónie sa nachádza na mieste pôvodného "Kncerthausu", ktorý bol zničený počas druhej svetovej vojny. Prestavbou tohto rožného bloku v blízkosti historického centra mesta vzniklo multifunkčné kultúrne centrum. Obsahuje symfonickú koncertnú halu pre 1000 poslucháčov, halu pre komorné koncerty s 200 miestami, priľahlé výstavné a konferenčné priestory, veľký foyer... umožňujúce okrem základného poslania vytvárať podmienky pre široké spektrum kultúrnych a spoločenských podujatí.

Rozčlenenie samotnej hmoty a "rozbitie" veľkej hmoty rozľahlého objektu filharmónie vnáša do štruktúry mesta nový zaujímavý a nezameniteľný prvok. Porota ocenila jednoduchý a jasný architektonický koncept, čisté a zrozumiteľné usporiadanie vnútorných priestorov, úspornosť riešenia a jeho ekologické aspekty...

Skôr, ako mnoho slov nám ocenené dielo predstaví niekoľko ilustračných obrázkov (foto: Simon Menges) a najmä priložené video dolu pod fotogalériou. .

3685
Vimeo

Poloha diela

Fabrizio Barozzi
Alberto Veiga

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím