Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. február 2019
0
880

Prístavba školskej družiny ZŠ Újezd, Plzeň

Doležitý prvok pre každodenné fungovanie školy.
Prístavba školskej družiny ZŠ Újezd, Plzeň
Autori: Ing. arch. Bohuslav Strejc, Ing. Ondřej Janout, Ing. Jiří KorelusInvestor: Mesto PlzeňPodlažná plocha: 210 m2Investičný náklad: 17 mil. KčNávrh: 2017 - 2017Realizácia: 2018 - 2018Adresa: Národní 76/1, Plzeň, Česká republikaPublikované: 18. február 2019

Niekedy je doležité prehodnotiť zadanie, prísť s novým, vlastným pohľadom na vec. Partnerstvo architekta a investora s presvedčivým výsledkom.

Genéza projektu

Architekti boli oslovení na spracovanie projektu rekonštrukcie existujúcej družiny, ktorá v tej dobe sídlila v samostatnej budove vzdialenej od školy 900 metrov (jedenásť minút chôdze). Každodenné sprevádzanie detí komplikovalo logistiku a výučbu. Budovu družiny medzi rodinnými domami navrhli autori nahradiť novou prístavbou. Optimalizácia prevádzky areálu školy zabezpečila deťom a učiteľom bezproblémové prepojenie s budovou školy a priamy kontakt so záhradou a školským ihriskom.

Architektúra

Prístavba nahradila časť pôvodného murovaného plota, ktorý pokračoval v línii uličnej fasády školy. Nový objem dotvára uličnú čiaru a jasne vymedzuje záhradu so športovou vybavenosťou. Autori dbali na to, aby družina nekonkurovala dvojpodlažnému objektu školy a bola od neho jasne odlíšená. Prístavba s lamelovou fasádou je od staršej budovy odsadená, ku kontaktu dochádza iba na prízemí, kde sa nachádza vstup. Novotvar dáva jasne najavo dobu svojho vzniku, necháva vyniknúť budovu školy postavenú na začiatku 19. storočia v historizujúcom štýle.

Vstupná časť je zvýraznená závetrím, rovnaký prvok je použitý aj zo strany záhrady. Priestor je prístupný z oboch budov. Uličnú fasádu výrazne formovalo vykonzolované schodisko, ktoré určuje hranicu medzi transparentnými a plnými plochami. Opticky odľahčený parter je ukončený obkladom, v ktorom je integrovaný vedľajší vchod zabezpečujúci obsluhu školského klubu.

Pri pohľade zo záhrady je jasná snaha autorov o rozsiahlejšie otvorenie a presvetlenie interiéru. Dvojica vzájomne posunutých pásových okien zabezpečuje dôležitý vizuálny kontakt so záhradou. Ostatné okenné otvory sú ukryté za predsadeným dreveným roštom. Ten je v nárožných častiach redší, čo pri pohľade z ulice prispieva k rytmizácii fasády a rôznej priepustnosti svetla vo večerných hodinách. Predsadený rošt vymedzuje a akcentuje menej formálnu funkciu nového objektu oproti “prísnej” budove školy.

Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Širšie vzťahy
Širšie vzťahyAutor: projectstudio8
Situácia
SituáciaAutor: projectstudio8
Koncept
KonceptAutor: projectstudio8

Dispozičné riešenie


Prístavba školy je dvojpodlažná. Vstupná chodba je prístupná z ulice, aj z dvora školy. Na prízemí sa nachádza školská jedáleň, hygienické zázemie a kabinet. Chodba sprístupňuje aj pôvodnú budovu školy a a schodisko vedúce na poschodie prístavby. Výdajňa jedla je prístupná cez chodbu priamo z jedálne, alebo z vonkajšieho priestoru (Národnej ulice). Na poschodí sú dve vzájomne prepojené miestnosti, ktoré je možné oddeliť skladacou akustickou stenou. Každá z nich má samostatný vstup. Obe miestnosti sú určené pre prevádzku a potreby školskej družiny, jedna navyše počas vyučovania slúži ako výtvarná trieda. Technické zariadenie budovy je situované v blízkosti schodiska.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: projectstudio8
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: projectstudio8
Pohľady
PohľadyAutor: projectstudio8
Pohľad a schematický rez
Pohľad a schematický rezAutor: projectstudio8
Foto: Matěj Hošek

V interiéri vstupnej časti rešpektujú architekti kontakt s múrom starej školy. Vzniká tak zaujímavý kontrast medzi historizujúcou fasádou priznanou v interiéri a prvkami korešpondujúcimi s novým objektom. Niky po zamurovaných oknách sú využité ako miesto pre informačný systém

Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek
Foto: Matěj Hošek

Poloha diela

Ing. arch. Bohuslav Strejc
Ing. Ondřej Janout
Ing. Jiří Korelus
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím