Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. júl 2023
0
866

Sídlo IT spoločnosti Raynet, Ostrava

Vydarená recyklácia objektu z druhej polovice 20. storočia.
Sídlo IT spoločnosti Raynet, Ostrava
Autori: Ing. arch. Petr KundrátSpolupráca: Bc. Gabriela Knýblová, Ing. David Sýkora, Ph.D. (projrktant - stavebná časť)Investor: Raynet s.r.o.Zastavaná plocha: 462 m2Podlažná plocha: 812 m2Obostavaný objem: 3 800 m3Návrh: 2019 - 2020Realizácia: 2020 - 2021Adresa: Hlavní třída 6078, Ostrava-Poruba, Česká republikaPublikované: 16. august 2023

Dvojpodlažný objekt občianskej vybavenosti na Ostravskom sídlisku prešiel pod taktovkou miestneho ateliéru studioArk rozsiahlou obnovou. Pôvodné prevádzky obchodného domu a pohostinstva nahradilo sídlo softvérovej spoločnosti.  

“Cílem projektu, bylo vytvořit nové kancelářské prostory IT společnosti Raynet, ve kterých bude vládnout hravost a svoboda. Kombinací velkorysých prostor, čistoty nových prvků a hrubosti původní konstrukce, vznikly víceúčelové praktické prostory, rozkládající se na dvou patrech stávající budovy,” približuje zadanie architekt Petr Kundrát.

Pôvodný oceľobetónový skelet stavby umožnil flexibilnú úpravu dispozície. Nové priestorové usporiadanie si však vyžiadalo odstránenie pôvodného betónového schodiska. Táto zmena priniesla tiež nutnosť vybudovania nového schodiska, vrátane vyrezania otvorov do železobetónovej stropnej dosky. Nové pobytové schodisko v centre dispozície je riešené ako zváraná oceľová konštrukcia opláštená dreveným doskovým materiálom. 

Budova prešla celkovým očistením od nevhodných zásahov, farebným zvýraznením novo umiestneného vstupu a zjednotením okien i povrchu fasády svetlo sivou omietkou. “Ta podtrhuje minimalistické pojetí návrhu a svým přístupem k rekonstrukci se stává novou paralelou k běžnému barevnému řešení zateplení okolních budov,” dopĺňa architekt. Nové výplne fasádnych otvorov tvoria sivé hliníkové rámy s izolačnými trojsklami.

Prevádzku objektu navrhli autori s ohľadom na možnú dostavbu ďalších poschodí. Kľúčom preto bolo oddelenie kancelárií od vstupu a vytvorenie priestoru pre osadenie výťahu a ďalších nutných funkcií. 

Nízka vstupná chodba vedie zamestnancov a návštevníkov do veľkorysého priestoru recepcie. Na prízemí sa nachádza hlavné pracovisko, ktoré zahŕňa dve hlavné open office kancelárie. Tie sú navrhnuté pre potreby jednotlivých firemných oddelení - uzavretá a hlučnejšia kancelária pre zákaznícku starostlivosť a naopak otvorená a pokojná kancelária pre vývojárov.

“Obě kanceláře v sobě skrývají stejnou prostorovou hru, která za pomocí betonových podií pozvedá pozice pracovních míst vůči ulici a zároveň u fasádních oken vytváří malé amfiteátry, nabízející možnosti relaxu, malých týmových porad či prezentací,” vysvetľuje Petr Kundrát.

Dominantu na prízemí tvorí pobytové schodisko, ktoré sa ľahko premení na praktické hľadisko pri konaní najrôznejších akcií. Schodisko sa vďaka svojmu využitiu stáva srdcom celej budovy. Práve táto prevýšená otvorená časť, spojená so vstupnou halou, podčiarkuje otvorenú atmosféru pracoviska.

Sústredenú prácu na prízemí strieda o úroveň vyššie komunitná a odpočinková zóna. Nájdeme tu masážne štúdio, posilňovňu, alebo kuchyňu s jedálenským stolom, ktorá vytvára priestor pre priateľské stretnutia zamestnancov. Paletu funkcií dopĺňajú zasadacie miestnosti  a fotoateliér. V procese plánovania a príprav je tiež strešná pobytová terasa, vďaka ktorej budú môcť zamestnanci využiť aj vonkajšie priestory na prácu, večierky, alebo prezentácie. Stavba je vykurovaná prostredníctvom teplovodu, vedúceho z centrálneho zdroja mimo objektu.

Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Situácia
SituáciaAutor: Ark
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Ark
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Ark
Axonometria
AxonometriaAutor: Ark
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Pôvodný stav
Pôvodný stavFoto: Ark

Podklady: Ark
Fotografie: Alex Shoots Buildings

Poloha diela

Ing. arch. Petr Kundrát
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím