Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. marec 2018
0
3920

Vyhliadková veža na Dubni

Prvá súťaž autorov, ihneď výhra a bezprostredne aj realizácia. Na slovenské pomery nie celkom obvyklá kombinácia.
Vyhliadková veža na Dubni
Autori: Ing. arch. Ladislav Vikartovský, Ing. arch. Gábor NagyInvestor: Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá FatraZastavaná plocha: 67,89m2Podlažná plocha: 365,61m2Obostavaný objem: 930,69m3Návrh: 2016 - 2017Realizácia: 2017 - 2018Adresa: Dubeň , Žilina, SlovenskoPublikované: 25. marec 2018

Dlho diskutovaná idea stavby vyhliadkovej veže na hrebeni kopa Dubeň sa dočkala úspešného zavŕšenia. Genéza súťaženia siaha až do roku 1995, kedy bola vypísaná prvá súťaž na architektonické riešenie ikonickej stavby v tvare dvojkríža. Tento zámer našťastie realizovaný nebol. Aj vďaka tomu bolo možné tému opätovne otvoriť v súťaži. Tentokrát však v menšej mierke a bez silného podtextu. Do verejnej architektonickej súťaže na návrh vyhliadkvej veže sa prihlásilo 45 návrhov, (všetky výstupy sme zverejnili tu). Zvíťazil projekt architekta Ladislava Vikartovského a Gábora Nagya. 

"Objekt je jednoduchý, realizovateľný v požadovanej sume, spĺňa všetky očakávania definované v súťažných podmienkach. Objekt pôsobí stabilne a bezpečne, v spodnej časti - smerom hore mení svoj charakter a splýva s okolitým prostredím. V diaľkových pohľadoch pôsobí nenápadne, čím zachováva súčasný obraz krajiny," píše v odôvodnení porota.

O projekte sa rozprával s Gáborom Nagyom (GN) Jakub Moravčík (JM):

(JM): Čo bolo pre vás hlavnou motiváciou pre účasť v súťaži? 
  
(GN): Zaujímavosťou celého projektu bola skutočnosť, že sa nám podarilo úplne na prvý pokus vyhrať jednu anonymnú súťaž. To sa málokedy stáva v praxi architekta. V projekte sme sa snažili vytvoriť na prvý pohľad čitateľný a veľmi jasný koncept. Príroda a architektúra. Jednoduchá symbióza.    
 
(JM): Viete priblížiť proces od súťaženia až po realizáciu? 
 
(GN): Mali sme obrovskú radosť z úspešného výsledku súťaže. Boli sme pozvaní na rokovanie a dohodli sme sa na jednotlivých etapách projektu. Vedenie mesta a všetci kompetentní boli veľmi ochotní, komunikatívni a nápomocní. Prvé rokovanie sa udialo v septembri 2016 a hotový realizačný projekt sme odovzdali už v máji 2017.   
 
(JM): Zmenou oproti víťaznému návrhu je výmena kombinovanej nosnej konštrukcie za oceľovú. Viete priblížiť prečo? 
 
(GN): Vedenie mesta žiadalo, aby sme dávali čo najväčší dôraz na životnosť stavby. S pozinkovanou oceľovou koštrukciou majú už veľmi dobré skúsenosti. V roku 2016 realizovali turistickú lávku a prístrešok na kopci Straník (Ateliér 2021). Nosná koštrukcia tejto stavby je tiež z ocele.
 
(JM): Prebehli aj iné výrazné zmeny vo finálnom projekte? 
 
(GN): Projektovanie a výstavba prebehli bez výraznej komplikácie, čo je výnimočná vec. Žiaľ, v praxi málokedy máme podobné skúsenosti. Oproti finálnemu projektu bola iba jediná menšia zmena. Dodávateľ musel riešiť vyhotovenie hornej časti veže iným procesom, ale výsledok je totožný s realizačným projektom. Dovoľte, aby sme vás informovali aj o realizátorovi stavby, ktorou je spoločnosť HSF Systems Sk, s.r.o., stavbyvedúci Ing. Peter Guoth,  ďalej treba pripomenúť zo strany mesta pána Ing. Štefana Vančíka a Mgr. Ingridu Dolníkovú. Patrí im vďaka i uznanie za kvalitu stavby a za dobrú spoluprácu s architektom. Poďakovanie patrí aj Petrovi Lényimu a spoločnosti 2021 s.r.o., ktorá spracovala súťažné podmienky a zabezpečovala súťaž organizačne.
 
(JM): Porota ocenila vytvorenie parteru v podnoži veže. Ako bude tento priestor využívaný? 
 
(GN): Vyhliadková veža je umiestnená vedľa turistického chodníka. Pri vstupe do veže je vytvorený krytý priestor s drevenou lavicou pre posedenie a oddych návštevníkov. Na stene je umiestnená informačná tabuľa o prírodných pozoruhodnostiach a je možné načerpať zaujímavé znalosti o histórii okolia a projektu.

Podrobnejšie predstavenie stavby z pera (klávesnice) autorov:

Inšpiráciou pre návrh vyhliadkovej veže je samotná príroda, ktorá je definovaná vnútornými vzťahmi živých a neživých zložiek. Tento harmonický súlad protipólov vytvára plynulý systém nášho životného prostredia. Veža s jej charakterom sa snaží stať súčasťou tohto systému a rozmazať hranice medzi prírodným a umelým prostredím.

V návrhu sa vzťah medzi prírodou a architektúrou smerom nahor postupne rozvíja. Konštrukcia sa vizuálne rozpúsťa do okolia, čím sa veža stáva symbolickým putom medzi nebom a zemou.

Formovanie hmoty
Formovanie hmoty
Idea
Idea

Architektonické tvarové a výrazové riešenie stavby je v jednoduchej geometrickej forme kvádra s obĺžnikovým pôdorysom. Samotný objekt je umiestnený vedľa turistického chodníka s orientáciou dlhšej strany vyhliadkovej plošiny na panorámu mesta Žilina.

Pri vstupe do veže je vytvorený krytý priestor s drevenou lavicou pre posedenie a oddych návštevníkov. Vyhliadková veža je navrhnutá s ohľadom na minimálne nároky na prevádzku a údržbu. 

Situácia
Situácia

Stavebno-technické riešenie

Zvislé konštrukcie

Zvislá nosná konštrukcia je vertikálne členená na dve časti. Spodnú časť tvoria oceľové stĺpy s prierezom 250 x 250 mm, ktoré sú votknuté do základového roštu pomocou oceľových pätiek.

Horná časť veže je od siedmeho podlažia nesená priestorovou oceľovou konštrukciou. Spojené zvislé a vodorovné rámy sú vyhotovené z uzavretých profilov štvorcového prierezu. Zavetrenie objektu zabezpečujú vo zvislom smere v každom poli oceľové tyče v tvare Ondrejových krížov. 

Vodorovné konštrukcie

Stabilita oceľovej konštrukcie a jej jednotlivých prvkov je zabezpečená stužiacim systémom z otvorených valcovaných profilov IPE 200.

Na podlahe sú použité oceľové pororošty s okami 34 x 38 mm a výškou 50 mm. Protišmykové rošty sú podopreté priečnymi oceľovými trámami. Priečne trámy prenášajú zaťaženie do pozdĺžnych oceľových trámov taktiež s profilom IPE 200. Všetky oceľové prvky sú pozinkované.

Pôdorys vstupného podlažia
Pôdorys vstupného podlažia
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 10. NP
Pôdorys 10. NP
Rez
Rez

Opláštenie

Veža je do výšky ôsmeho podlažia obložená dreveným obkladom, ktorý sa zo základného rozmeru 200 mm do výšky postupne otvára. Architekti zvolili do náročných podmienok smrekovcové laty ošetrené bezfarebným voskom. Laty sú upevnené o stĺpy a medzistĺpiky. Medzistĺpiky sú kĺbovo opreté o nosnú konštrukciu. 

Pohľad severný
Pohľad severný
Súťažný panel zrealizovaného víťazného návrhu
Súťažný panel zrealizovaného víťazného návrhu

Poloha diela

Ing. arch. Ladislav Vikartovský
Ing. arch. Gábor Nagy

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím