Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. január 2023
7
1733

Anenská_Jeden byt, dva ateliéry, štyria obyvatelia

ô + benkobenko v centre Bratislavy.
Anenská_Jeden byt, dva ateliéry, štyria obyvatelia
Autori: Ing. arch. Martin Kvitkovský, Mgr. art. Martin Varga, Mgr. art. Ing. arch. Jana Benková, Ing. arch. Juraj BenkoInvestor: Mladá rodinaPodlažná plocha: 90 m2Návrh: 2021 - 2022Realizácia: 2022 - 2022Adresa: Anenská , Bratislava, SlovenskoPublikované: 13. január 2023

Bývanie pre mladú štvorčlennú rodinu. Priestor so silnou identitou v dome z 20. rokov minulého storočia. Sofistikovaná práca s priestorom a pôvodnou stavebnou substanciou.

Realizáciu bližšie predstaví výstižné sprievodné slovo autorov:

Koncom roka 2021 nás oslovili kamaráti, ktorí už dlhšiu dobu hľadali nový byt pre svoju rozrastajúcu sa rodinu s otázkou: „čo by sa dalo urobiť s týmto bytom?“. Situácia na realitnom trhu bola horúca a v podstate všetko, čo bolo uverejnené na inzertných portáloch, bolo do niekoľkých dní predané. Ešte v ten večer nasledovalo zopár rýchlych skíc, overenie niekoľkých variantov a odpoveď: „až tak veľa sa s tým urobiť nedá, ale ani to nie je potrebné“. O dva dni bol aj tento byt predaný - kamarátom.

Keďže sme v tej dobe mali v ateliéri vcelku napilno, padlo rozhodnutie osloviť na spoluprácu ďalších kamarátov, tentokrát architektov z ateliéru benkobenko. Jankin tvorivý optimizmus a Jurajov čistý pragmatizmus bolo niečo, čo mohlo tomuto bytu viac ako prospieť.

Fotografie pôvodného stavu:

Dobrý základ

Centrum Bratislavy, Anenská ulica, modernistická stavba z rokov 1925-27. Dôstojnícke a rotmajsterské domy od dvojice českých architektov Alois Balán a Jiří Grossmann, boli viac ako dobrý základ pre akúkoľvek prácu. Byt v takmer pôvodnom stave sa nachádzal na 3. podlaží. Dispozícia bola šitá na danú dobu a potreby. Veľkorysá vstupná chodba s malou loggiou a samostatným wc, dve priechodné obytné izby a kuchyňa, z ktorej bol prístup do odvetranej komory, izby pre služobníctvo a priechodnej kúpeľne. Zachované obložky dverí s jemnou profiláciou, kazetové dverné krídla, pôvodné parkety a kovania. Okenné výplne už medzičasom síce stihli prejsť výmenou, všetko ostatné však nieslo známky prvého majiteľa. V čase, keď sme vstúpili do projektu, prebiehala v bytovom dome rozsiahla komplexná rekonštrukcia fasád a spoločných priestorov, počas ktorej dokázali zachovať celkový výraz objektu, ako aj množstvo dobových detailov.

Pôdorys - východiskový stav
Pôdorys - východiskový stavAutori: ô + benkobenko

Návrh

Zadanie bolo pomerne jednoduché - bývanie pre mladú štvorčlennú rodinu. Po zameraní však bolo pomerne rýchlo jasné, že lokalitný program s pôvodnými požiadavkami nebude možné do priestoru napratať. Po viacerých variantoch nakoniec vznikol návrh, ktorý v mnohom rešpektuje pôvodnú dispozíciu bytu, ale zároveň ju posúva smerom k predstavám investorov. Kuchyňa aj naďalej zostala akýmsi jadrom bytu, je však už súčasťou otvoreného denného priestoru. Priestranná chodba ustúpila novému bloku hygieny a malá loggia orientovaná do vnútrobloku, sa tak stala súčasťou kúpeľne (vetranie sprchy a sušenie prádla nikdy nebolo jednoduchšie:) Svetlosť chodby je nezmenená a sklenené výplne aj naďalej prepúšťajú do priestoru mäkké severné svetlo. Nenápadný oblý roh pôvodnej hygieny bol taktiež zachovaný a dostal svoje nové miesto na vloženom boxe sanity. Dve izby orientované do ulice slúžia ako spálňa s pracovňou a detská izba.

Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutori: ô + benkobenko
Schematická axonometria
Schematická axonometriaAutori: ô + benkobenko

Rekonštrukcia

Počas odstraňovania nenosných priečok, nášľapných vrstiev podlahy, poškodených častí stropov a maľoviek sa vynoril klasický balík otázok a problémov, ktoré sa objavia takmer vždy, keď sa pustíte do storočného interiéru. V severnej polovici bytu, v časti s miestnosťami s mokrou prevádzkou, boli odhalené železobetónové rebrové stropy, ktoré síce lákali na ich priznanie, zvíťazil však akustický komfort budúcich užívateľov. V južnej časti bytu sa pre zmenu nachádzajú ekonomickejšie drevené trámové stropy (podlahy), ktoré však bolo potrebné kvôli ich nadmernej dynamike dodatočne vystužiť. Stredová nosná stena, ukrývajúca komíny, zostala odhalená v pôvodnej pálenej tehle. Dubové parkety v izbách boli repasované, v nových častiach priestoru doplnené rovnakým formátom. Originálnu farebnosť a ornamentálnosť bytu, ktorá sa ukázala pri odstraňovaní niekoľkých vrstiev maľovky, sme sa dlho snažili ponechať aspoň vo fragmentoch, nakoniec však padlo rozhodnutie na jednotné zacelenie novou omietkou. Napriek tomu zostala pôvodná farebnosť miestností zachovaná, ale v prenesenej forme, na novom vstavanom nábytku. Dverné výplne a obložky boli repasované v bielej farbe.

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Povrchy a materiály

Interiéru bytu dominuje teplá drevená podlaha. Vstupná chodba s blokom hygieny nadväzujú na hexagonálnu keramickú dlažbu z podesty honosného centrálneho schodiska, avšak v komplementárnej farebnosti. Mohutná tehlová stena oddeľujúca dennú a nočnú časť bytu je v ostrom kontraste s hladkými štukovými omietkami a krehkým štruktúrovaným sklom na nových priečkach vloženej hygieny. Zelený laminát na hlavnom bloku kuchyne a mosadzné doplnky opäť raz odkazujú na pôvodnú farebnosť a vybavenie bytu.

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Final, finalfinal, superfinal

Rekonštrukcie tohto druhu sú vždy krokom do neznáma a ich výsledný výraz sa častokrát mení za pochodu. Napriek tomu, že rozpočet a termín nasťahovania boli dané už na začiatku projektu, na jeho konci sa, žiaľ, podarilo prekročiť oboje. Vo finále tak nezostali prostriedky na všetky navrhnuté stolárske výrobky a mladá rodina sa nasťahovala do bytu, v ktorom je zatiaľ len to najnutnejšie. Tento fakt v žiadnom prípade neprekáža deťom, ktorých schopnosť zaplniť svojimi kreáciami akékoľvek prostredie nepozná medze. Príborník, dlhá lavica v obývacej izbe, knižnica alebo šatník, tak ešte čakajú na svoje postupné doplnenie do priestoru. To všetko však môže pokojne prísť kedykoľvek neskôr (alebo aj nikdy), pokiaľ je dobrý základ.

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Autori: ô, benkobenko
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci (nový stav), ô (pôvodný stav)

Poloha diela

Ing. arch. Martin Kvitkovský
Mgr. art. Martin Varga
Mgr. art. Ing. arch. Jana Benková
Ing. arch. Juraj Benko
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím