Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. august 2023
7
1963

Rekonštrukcia bytu nad kolonádou v Karlových Varoch

Odhalené vrstvy výmaľby ako farebné obrazy v každej z miestností.
Rekonštrukcia bytu nad kolonádou v Karlových Varoch
Autori: Ing. arch. Petra Ciencialová, Ing. arch. Kateřina PrůchováPodlažná plocha: 68 m²Investičný náklad: 50 tis. € Návrh: 2022 - 2022Realizácia: 2023 - 2023Adresa: Svahová 37, Karlove Vary, Česká republikaPublikované: 1. august 2023

Byt s nepravidelným pôdorysom v dome zo začiatku 20. storočia prešiel pod taktovkou architektiek Petry Ciencialovej a Kateřiny Průchovej rozsiahlou rekonštrukciou. Autorky z pražského ateliéru Plus One Architects sa snažili zachovať atmosféru bývania v historickej zástavbe kúpeľného mesta a akcentovať výhľady do zeleného svahu a pokojnej ulice. 

Rekonštrukciu zahájilo odstránenie neskorších dispozičných zmien a nánosov podivných konštrukcií, obkladov a podhľadov. Medzi dôležité zásahy patrilo obnovenie pôvodných rozmerov stavebných otvorov, čo prispelo k výraznému otvoreniu interiéru. “Díky důvěře a vzájemném respektu s investorem jsme si mohli dovolit ve velké míře probourat otvory, zrušit dveře a naopak přidat skleněné světlíky. Zrušili jsme průchozí pokoje a navrhli současnější dispozici se dvěmi samostatnými ložnicemi a propojeným obytným jádrem,” vysvetľujú svoj prístup autorky.

V obytných miestnostiach sa sústredili na presvetlenie dispozície a prepojenie priestoru. Kuchynskú linku umiestnili do novovzniknutej niky medzi kuchyňou a obývacou izbou. Obe miestnosti prepája “výdajné okienko”, ako odkaz na historickú typológiu veľkorysých mestských bytov. V spálňach sa rozhodli architektky zachovať pôvodné drevené podlahy, ktoré remeselníci dôsledne repasovali. 

Potlačená materialita nových zásahov necháva vyniknúť historickú esenciu priestoru v podobe odhalených vrstiev stien a stropov. “Prostupující linka odhaluje původní výmalbu. Toto odkrytí vytváří nosné, výrazné a jemně zabarvené obrazy v každé z místností,” dopĺňajú na záver architektky.

Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Pôdorys - východiskový stav
Pôdorys - východiskový stavAutor: Plus One Architects
Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutor: Plus One Architects
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla

Materiály:

  • Odhalené pôvodné omietky - steny a strop
  • Polyuretánová stierka - podlaha v obytnej časti

Podklady: Linka
Autor: Plus One Architects
Fotografie: Radek Úlehla

Poloha diela

Ing. arch. Petra Ciencialová
Ing. arch. Kateřina Průchová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím