Sumarizácia najdôležitejších inovácií, ktoré redefinujúcich využitie tohto energetického zdroja.
AMPHIBIA 3000 GRIP 1.3 od spoločnosti ATRO predstavuje modernú hydroizolačnú technológiu, ktorá spája vysokú odolnosť,...
Ambiciózne plány EK narazili na ekonomické možnosti domácností v jednotlivých členských štátoch –...
IDEA DOOR od spoločnosti JAP prináša do interiéru čistý minimalistický vzhľad vďaka bezrámovému riešeniu a precíznej...
Nástenné nadomietkové armatúry Vitus sú mimoriadne vhodné pre rýchlu a efektívnu...
Okenné profily z kompozitného materiálu RAU-FIPRO X od spoločnosti Rehau sú v porovnaní s tradičnými plastovými profilmi mnohonásobne...
Najnovší sortiment stolov pre zariadenie interiérov...
Spojenie moderného dizajnu, funkčnosti a svetla do harmonického architektonického prvku.
Kancelárska budova Baumit v slovinskom Trzine prešla premenou na moderné a udržateľné pracovisko. Architekti kládli dôraz...
Mottom šiesteho ročníku on-line konferencie odborníkov Xella Dialóg je Efektívny návrh budov 2025+: zmeny a riešenia
Robot WLTR predstavuje moderný prístup k murovaným konštrukciám. Vďaka automatizácii dokáže rýchlo, presne a bezpečne realizovať...
Okrem bezpečnosti majú okná aj elegantný vzhľad, pretože nie sú viditeľné žiadne uzamykacie časti kovania.
Dvere MASTER v skrytej zárubni AKTIVE je možné vyrobiť až do výšky 3 700 mm
Internorm stavia na energetickú efektívnosť a inteligentné tieniace riešenia.
Slovensko vo výbere zastupuje šesť realizácií.
Poctivé remeslo, kvalitné suroviny, "štipka" umu... Dôležité prvky pre dobrý chlieb, aj pre dobrú architektúru.
Rozsahom neveľká realizácia ateliériu Sadovsky & Architects, situovaná v štandardnom obchodnom partri novostavby, vytvára účelnú a vkusnú kulisu pre každodenné fungovanie pekárne a predajne.
Viac prezradia autori:
Pekáreň na námestí Mateja Korvína v Bratislave je druhou prevádzkou a nadväzuje na Pekáreň v meštianskom dome v historickom jadre Trnavy. Ako naznačuje názov "Chlieb náš" hlavným cieľom pekárne je vyrábať chlieb ako produkt každodennej potreby v tradičnej podobe s použitím kvásku, kombináciou remeselných postupov inovatívnymi technológiami z priemyslu. Toto spojenie tradície a invencie sa odráža v rámci použitých materiálov akými sú najmä nerez a drevo.
Koncept návrhu vychádza z pôvodnej typológie pekárne ako výroby a predaja na jednom mieste, pričom predajná časť zároveň ponúka možnosť zastavenia sa a ochutnávku výrobkov pri káve. Dôraz je kladený na prezentáciu prípravy. Priestory sú preto vizuálne otvorené do ulice a umožňujú tak nahliadnuť do celého procesu.
Prepojenosť jednotlivých častí prevádzky umocňuje nerezová stena, ktorá plynule prechádza z jednej časti do druhej. Hlavné pracovné plochy ručnej prípravy ako aj predajný pult sú drevené. Pult formálne nadväzuje na Trnavskú prevádzku a odkazuje na remeselný charakter prípravy.
Koncept ďalej pracuje s materialitou priestoru a rámci predajnej časti priznáva jeho novodobý charakter vo forme odhalených železobetónových stien, ktoré sú umocnené bočným nástenným osvetlením .
Odrazy osvetlenia v nerezových povrchoch násobia relatívne malý priestor prevádzky. Líniové svietidlá svojou pozíciou označujú hlavné momenty zrodenia a výdaja chleba.
Podklady: Sadovsky & Architects
Fotografie: Matej Hakár