IDEA DOOR od spoločnosti JAP prináša do interiéru čistý minimalistický vzhľad vďaka bezrámovému riešeniu a precíznej...
Nástenné nadomietkové armatúry Vitus sú mimoriadne vhodné pre rýchlu a efektívnu...
Okenné profily z kompozitného materiálu RAU-FIPRO X od spoločnosti Rehau sú v porovnaní s tradičnými plastovými profilmi mnohonásobne...
Najnovší sortiment stolov pre zariadenie interiérov...
Spojenie moderného dizajnu, funkčnosti a svetla do harmonického architektonického prvku.
Kancelárska budova Baumit v slovinskom Trzine prešla premenou na moderné a udržateľné pracovisko. Architekti kládli dôraz...
Mottom šiesteho ročníku on-line konferencie odborníkov Xella Dialóg je Efektívny návrh budov 2025+: zmeny a riešenia
Robot WLTR predstavuje moderný prístup k murovaným konštrukciám. Vďaka automatizácii dokáže rýchlo, presne a bezpečne realizovať...
Okrem bezpečnosti majú okná aj elegantný vzhľad, pretože nie sú viditeľné žiadne uzamykacie časti kovania.
Dvere MASTER v skrytej zárubni AKTIVE je možné vyrobiť až do výšky 3 700 mm
Internorm stavia na energetickú efektívnosť a inteligentné tieniace riešenia.
Slovensko vo výbere zastupuje šesť realizácií.
Spoločnosť Internorm odteraz stavia na novej variante tepelnoizolačného skla od AGC, ktorá v produkcii ročne ušetrí 10...
Jubilejný 20. ročník prestížnej medzinárodnej súťaže pre študentov architektúry priniesol...
Otočné a posuvné dvere MASTER od podlahy až po strop, ponúkajú mimoriadnu variabilitu výšky, materiálu a zladenia so skrytými...
Poctivé remeslo, kvalitné suroviny, "štipka" umu... Dôležité prvky pre dobrý chlieb, aj pre dobrú architektúru.
Rozsahom neveľká realizácia ateliériu Sadovsky & Architects, situovaná v štandardnom obchodnom partri novostavby, vytvára účelnú a vkusnú kulisu pre každodenné fungovanie pekárne a predajne.
Viac prezradia autori:
Pekáreň na námestí Mateja Korvína v Bratislave je druhou prevádzkou a nadväzuje na Pekáreň v meštianskom dome v historickom jadre Trnavy. Ako naznačuje názov "Chlieb náš" hlavným cieľom pekárne je vyrábať chlieb ako produkt každodennej potreby v tradičnej podobe s použitím kvásku, kombináciou remeselných postupov inovatívnymi technológiami z priemyslu. Toto spojenie tradície a invencie sa odráža v rámci použitých materiálov akými sú najmä nerez a drevo.
Koncept návrhu vychádza z pôvodnej typológie pekárne ako výroby a predaja na jednom mieste, pričom predajná časť zároveň ponúka možnosť zastavenia sa a ochutnávku výrobkov pri káve. Dôraz je kladený na prezentáciu prípravy. Priestory sú preto vizuálne otvorené do ulice a umožňujú tak nahliadnuť do celého procesu.
Prepojenosť jednotlivých častí prevádzky umocňuje nerezová stena, ktorá plynule prechádza z jednej časti do druhej. Hlavné pracovné plochy ručnej prípravy ako aj predajný pult sú drevené. Pult formálne nadväzuje na Trnavskú prevádzku a odkazuje na remeselný charakter prípravy.
Koncept ďalej pracuje s materialitou priestoru a rámci predajnej časti priznáva jeho novodobý charakter vo forme odhalených železobetónových stien, ktoré sú umocnené bočným nástenným osvetlením .
Odrazy osvetlenia v nerezových povrchoch násobia relatívne malý priestor prevádzky. Líniové svietidlá svojou pozíciou označujú hlavné momenty zrodenia a výdaja chleba.
Podklady: Sadovsky & Architects
Fotografie: Matej Hakár