Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. jún 2022
3
1395

Dom KEP, Kambodža

Architektúra redukovaná na najzákladnejšie prvky. Kontakt s nekonečnou zeleňou. Strecha ako ochodza v korunách stromov...
Dom KEP, Kambodža
Autori: Ing. arch. Oliver Sadovský, Ing. arch. Branislav HusárikPodlažná plocha: 147,6 m2Návrh: 2015 - 2015Realizácia: 2015 - 2016Adresa: Kep, KambodžaPublikované: 16. jún 2022

Drsná poetika betónového átriového domu. Solitér vsadený v džungli, džungľa prechádzajúca domom. Kombinácia súčasných prvkov a starožitného kmérskeho nábytku.  Návrat do Kambodže s odstupom času.

Ako sa navrhuje projekt bez možnosti návštevy lokality? Aké sú špecifiká tvorby v trópoch? Môže stavba bez dozorovania, odkázaná iba na online konzultácie vo výsledku priniesť uspokojivý výsledok?

 

Nielen tieto otázky objasní text Olivera Sadovského a fotografie autorov:

Zadanie sme dostali od rodiny, ktorá dlhodobo žije v Kambodži. Dom sa nachádza v Kepe, čo je relatívne ospalé mestečko v juhozápadnom cípe krajiny, v kontakte s morom. Pozemok je na okraji džungle, vo zvlnenej husto zazelenenej oblasti asi dva kilometre od pobrežia. 

Prvýkrát sme navrhovali bez toho, aby sme mohli navštíviť pozemok a pracovali sme naozaj len s veľmi obmedzenými informáciami a znalosťami o danom mieste. V podstate sme mali len dve fotky a skicu pozemku od investora. Snažili sme sa naštudovať niečo z kambodžskej stavebnej kultúry a našli typický drevený dom na koloch. Tie pragmaticky držia dom vyššie od terénu, kde číha okrem povodní z monzúnových dažďov aj nebezpečenstvo v podobe rôznych hlodavcov a hmyzu. Náš prvý koncept domu bol postavený na týchto princípoch a bol prevažne z dreva a ocele. Ale ukázalo sa, že tieto materiály sú úplne nevhodné. Drevo je drahé a oceľ veľmi zle odoláva silným morským vetrom a koroduje. Celý koncept sme preto museli zmeniť.

Kep má za sebou zaujímavú históriu 20. storočia. V 50. a 60. rokoch zažil krátky rozmach, kedy z neho chceli urobiť Saint-Tropez Kambodže. Počas tohto obdobia tam vznikli pekné modernistické vily. Boli tam aktívni architekti, ktorí študovali vo Francúzsku, medzi inými aj slávny miestny architekt Vann Molyvann. Táto krátka etapa bola ukončená prevzatím moci Červenými Kmérmi, následnou genocídou a úplným rozkladom celej krajiny. Jediné čo sa z tohto obdobia zachovalo sú betónové ruiny týchto víl. Týmto pátraním sme sa vlastne dostali k tomu, že betón je materiál, ktorý absolútne spĺňa naše požiadavky, je dostatočne robustný a odolný voči podnebiu a zároveň s ním vedia celkom dobre pracovať aj lokálni ľudia.

... a tak sme prerobili koncept na betónový átriový dom...

Džungľa má v Kambodži naozaj úplne inú dynamiku a silu ako sme zvyknutí. Chceli sme vytvoriť jasnú hranicu medzi domom a prírodou. Rozhodli sme sa, že vyčistíme časť pozemku, postavíme átriový dom, džungľa sa znovu akoby pritisne k nemu a átrium ostane chráneným priestorom. Dom má jednoduchý štvorcový pôdorys, pričom sme niektoré hmoty presunuli hore a tak vznikli prekryté exteriéri pod nimi, ktoré sú organicky začlenené k domu. V tomto podnebnom pásme hranica interiéru a exteriéru akoby neexistuje, pokiaľ máte exteriér prekrytý, tak ho môžete využívať v podstate rovnako ako interiér. Tak vznikli priestory vstupu do bazéna, veľkej jedálne, alebo vstupu do átria pod vežou, kde sme potiahli hmotu ešte o jedno poschodie vyššie a dosiahli tak aj možnosť výhľadu do krajiny. Aktívny život v dome sa odohráva na úrovni terénu, spálne sú umiestnené v samostatných kubusoch o poschodie vyššie. Medzi izbami sa prechádza v exteriéri.

Prvýkrát sme robili dom niekde, kde nemáme na stavbu žiaden dosah. Na jednej strane to bolo strašne oslobodzujúce, namiesto urputnej snahy maž všetko pod kontrolou sme sa museli absolútne spoľahnúť na remeselnú zručnosť lokálnych majstrov. Tomu sme museli prispôsobiť aj dokumentáciu, dom je vo svojej podstate extrémne jednoduchý a realizačný projekt mal podobu okótovanej štúdie. 

...celá architektúra sa zredukovala iba na tie úplne najzákladnejšie prvky - steny, priestory a otvory...

Vďaka miestnej klíme sme neriešili žiadne zlożité skladby, detaily, izolácie apod. Odpadli dilemy s výberom materiálov a prvkov, pracovalo sa prevažne len s lokálnymi surovinami a dodávateľmi.

Axonometria
AxonometriaAutor: Sadovsky & Architects
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Sadovsky & Architects
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Sadovsky & Architects
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPAutor: Sadovsky & Architects

Podklady: Sadovsky & Architects
Foto: archív autorov

Poloha diela

Ing. arch. Oliver Sadovský
Ing. arch. Branislav Husárik

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím