Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. november 2017
0
3820

Rodinný dom B, Malinovo

Jednoduché ortogonálne geometrické riešenie.
Rodinný dom B, Malinovo
Autori: Ing. Mgr. art. Ľubomír Fuňa, Ing. Mgr. art. Martin VankoSpolupráca: Ing. arch. Radka Švecová, Ing. Tomáš MartišZastavaná plocha: 210 m2Návrh: 2012 - 2017Realizácia: 2017 - 2017Adresa: Malinovo, SlovenskoPublikované: 20. november 2017

Projekt predstavujú autori:

Začiatok projektu siaha až do roku 2012, kedy nás majitelia domu, ktorí sú zároveň našimi dobrými priateľmi oslovili s požiadavkou na návrh domu. Navrhovať dom pre priateľov je vždy veľkou výzvou, ale aj záväzkom zároveň. Na základe našich spoločných stretnutí vznikol lokalitný program.

foto: Tomáš Manina

V návrhu sme sa snažili v maximálnej miere využiť potenciál pozemku a jeho orientáciu voči svetovým stranám. Dom sme preto na pozemok osadili tak, aby vytvoril bariéru od priamych pohľadov z ulice a zaručil intimitu jeho obyvateľom počas relaxu v záhradnej časti. Vďaka tomuto riešeniu sme si mohli dovoliť oplotenie zo strany ulice navrhnúť tak, aby nevytváralo klasickú vysokú bariéru. Práve naopak -  oplotenie siaha len do výšky pása čo nabáda okoloidúcich nazrieť do predzáhradky, ktorá dotvára celkový obraz tohto pohľadu. Hmota prízemia je v pôdoryse tvarovaná do písmena "L" aby dom naplno využil orientáciu voči svetovým stranám. Túto bielu hmotu akoby obaľuje šedá hmota druhého nadzemného podlažia.

foto: Tomáš Manina

Dispozičné riešenie objektu vychádza z poznania požiadaviek, potrieb a zvyklostí majiteľov domu rovnako ako zo znalosti lokality.

Vstup do domu tvorí zapustené priedomie. Tento priestor je zvýraznený nasvietením línií ustúpenej homty. Za vstupom sa nachádza priestor predsiene, ktorý je od obytnej časti domu oddelený polotransparentnou stenou s plnými dverami. Použitím postranného svetlíka sme chceli podčiarknúť priehĺad cez dom, aby línie nekončili stykom plných hmôt ale aby plynuli voľne ďalej. Tento moment sme v dome použili viackrát.

foto: Tomáš Manina

Po vstupe do obytnej časti návštevníka uvíta priestor, do ktorého centra sme osadili stredový ostrov s kuchynskou časťou a krbom. Pri návrhu sme vychádzali z potrieb majiteľov, ktorý spolu radi komunikujú počas varenia. Aby sme sa vyhli optickej bariére v podobe ostrovného digestora, nahradili sme ho typom integrovaným do stropného podhľadu. Vstupy do pomocných priestorov kuchyne ako je komora s čiernou kuchyňou a práčovňa so skladom sme integrovali v rámci nábytkovej zostavy, do ktorej sú osadené aj ostatné kuchynské spotrebiče. Časť kuchynskej linky s umývacím priestorom sme zapustili do niky v stene, v ktorej je osadené panoramatické okno, ktoré prináša denné svetlo. Nakoľko je majiteľka domu milovníčkou živých kvetov a všetkej zelene, čo je inak možné vidieť aj na dokonale upravenej záhrade, je v tejto časti kuchyne použitá prírodná zelená machová stena. 

foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina

Na kuchyňu plynule nadväzuje jedálenská časť, ktorá je orientovaná smerom do záhrady. V obývacej izbe, ktorá tvorí s kuchyňou a jedálňou jeden otvorený priestor, je umiestnené aj schodisko. Pod schodiskom je množstvo úložného priestoru.

foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina

Schodisko ústi na druhé nadzemné podlažie kde sú umiestnené dve izby, ktoré prepája spoločná kúpeľňa. Súčasťou poschodia je aj chodba, ktorá okrem základnej funkcie plní aj úlohu šatníka. Šatník je orientovaný po celej dĺžke komunikácie. Chodba je na koncoch presvetlená veľkými presklenými plochami. 

V priestore obývacej izby sme taktiež navrhli veľkú presklenú plochu orientovanú k oploteniu so susedným pozemkom. V spolupráci so záhradným architektom sa vďaka realizácii výsadby okrasnej zelene podarilo vytvoriť živý obraz, ktorý sa tak počas roka mení. Za spoločenskou časťou je umiestnená časť pre majiteľov domu, ktorá vznikla vzájomným prepojením šatníka, spálne a kúpeľne. Priestory sú navzájom opticky prepojené vďaka použitiu svetlíkov. Zo spálne je priamy výstup na terasu a do záhrady.

foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina

Podklady: FVA

Poloha diela

Ing. Mgr. art. Ľubomír Fuňa
Ing. Mgr. art. Martin Vanko
Ing. Tomáš Martiš

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím