Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
30. október 2017
0
2071

Architekt Jozef Chrobák by mal 90 rokov

Spomienka Jozefa Frtúsa na architekta, ktorého diela patria medzi najlepšie príklady modernej slovenskej architektúry druhej polovice XX. storočia.
Architekt Jozef Chrobák by mal 90 rokov

Jubileá sú v živote človeka mílniky, pri ktorých sa obyčajne pozastavíme. Bilancujeme, obzrieme sa dozadu na svoju životnú cestu. V týchto dňoch by tak bol isto urobil aj známy inžinier-architekt Jozef Chrobák, pri jeho deväťdesiatke. Majestát smrti bol však silnejší. Preto to v krátkosti urobím za neho.

Je šťastím, ak vo svojom živote stretnete človeka, ktorého od prvej chvíle stretnutia začnete považovať za svoj vzor. V mojom živote bol jedným z takýchto ľudí Jozef Chrobák. Pracovne i ľudsky mi bol veľmi blízky.

Bol vedúci ateliéru, keď ma v roku 1973 prijímal ako mladého začínajúceho architekta do svojho „stavoprojekťáckeho“ ateliéru v Banskej Bystrici. V jeho pracovnom kolektíve sme potom spolu prežili takmer dve desaťročia. Pred svojim odchodom do dôchodku ma poveril vedením svojho zabehnutého ateliéru.

Jozef Chrobák bol uznávanou osobnosťou a autoritou. Túto pozíciu dosiahol poctivou prácou a svojim veľkým zanietením v architektonickej tvorbe. Popritom stíhal viesť ateliér, projektovať a aj konzultovať rozpracované projekty na stoloch architektov v jeho ateliéri. Robil to s dôslednosťou jemu vlastnou. Pri týchto sedeniach sme neúnavne spoločne hľadali filozofiu i optimálne riešenie selekciou z množstva alternatív preškicovaných na „duplexoch“. Radi sme pritom odbočili k voľnejšej debate o architektúre a umení.

Na spoločnom projekte som s Jozefom spolupracoval ako spoluautor iba raz. Bol to Dom kultúry vo Zvolene. Pred nami bola náročná úloha s potrebou citlivého začlenenia rozsiahleho kultúrneho objektu v exponovanej polohe zvolenského historického námestia. Spolupráca s ním bola pre mňa pragmatickou školou tvorby, filozofie, koordinácie, argumentácie i diplomacie. Zmenené spoločenské pomery stopli realizáciu nášho hotového projektu...

V dôchodkovom veku po odchode zo Stavoprojektu svoje bohaté vedomosti a skúsenosti odovzdával ako hosťujúci profesor študentom na Katedre designu Technickej univerzity vo Zvolene.

Jozef Chrobák sa narodil 27. októbra 1927 v liptovskej dedine Hybe ako syn stolárskeho majstra. Po štúdiách na Gymnáziu v Liptovskom Mikuláši odchádza do Prahy na České vysoké učení technické, Fakultu architektury a pozemního stavitelství. Ako vyštudovaný architekt sa vracia na Slovensko do Zvolena. V rôznych pracovných pozíciách pracuje v projektovej organizácii Stavoprojekt až do roku 1970. Vtedy z pozície vedúceho ateliéru odchádza na rovnaký post do Stavoprojektu v Banskej Bystrici.

Počas svojho bohatého tvorivého úseku života okrem riadiacej funkcie pracoval na mnohých významných projektoch a súťažných návrhoch. Dosahoval popredné umiestnenia. Žiaľ, mnohé z nich zostali iba vo svojej grafickej podobe ako nezrealizované. Bol aktívny aj v ústredných orgánoch Sväzu architektov Slovenska i Slovenského fondu výtvarných umení.

V našom meste Banská Bystrica či v susednom Zvolene chodíme vedľa jeho viacerých zrealizovaných stavieb, ktoré sú súčasťou organizmu mesta. Výrazne dotvátajú exponované mestské interiéry a niektoré sú ich dominantami. Pri spomienke na ich tvorcu chcem občanom pripomenúť tie najznámejšie a najvýznamnejšie z nich.

V chronologickom poradí uvádzam významnejšie realizované diela architekta Jozefa Chrobáka. Sú to nasledovné objekty: Vysokoškolský študentský domov Ľ. Štúra vo Zvolene (1960)

Vysokoškolský študentský domov Ľ Štúra vo Zvolene
Vysokoškolský študentský domov Ľ Štúra vo Zvolene

Slovenská štátna poisťovňa vo Zvolene (1980), Štátna banka československá (terajšia VÚB) v Banskej Bystrici (1985)

Štátna banka československá (terajšia VÚB)
Štátna banka československá (terajšia VÚB)

Kultúrny dom v Kozárovciach (1985), Dom kultúry v Banskej Bystrici (1988)

Dom kultúry v Banskej Bystrici
Dom kultúry v Banskej Bystrici

Administratívna budova S-KNV (terajší Krajský úrad) v Banskej Bystrici (1985), kongresová hala tej istej budovy (1988) .

Administratívna budova S-KNV (terajší Krajský úrad) v Banskej Bystrici
Administratívna budova S-KNV (terajší Krajský úrad) v Banskej Bystrici

Jeho nesplneným snom zostalo nedokončené banskobystrické Námestie slobody. Navrhol jeho celkovú koncepciu a hmotovú štruktúru objektov, ale iba časť z nich bola realizovaná.

Námestie slobody v Banskej Bystrici
Námestie slobody v Banskej Bystrici

Jozef bol výtvarne veľmi nadaný, čo s obľubou využíval v spolupráci s výtvarnými umelcami pri aplikácii výtvarných diel v architektúre a v oblasti pamätníkovej tvorby. Vytvoril viaceré návrhy pamätníkov osobností slovenskej histórie. Z nich boli realizované: Pamätník padlých letcov na Sliači (1970), Pamätník Boženy Slančíkovej Timravy v Lučenci (1967), Pamätník Pavla Dobšinského v Driečanoch (1972).

 Pamätník padlých letcov na Sliači
Pamätník padlých letcov na Sliači

Architekt Jozef Chrobák vytvoril významné architektonické dielo s jeho nadčasovou hodnotou. Stalo sa súčasťou našej národnej hmotnej kultúry v oblasti modernej architektúry 20.storočia.

Počas jeho tvorivého života získal viacero ocenení. Medzi najvýznamnejšie isto patrí Cena Emila Belluša, ktorú Spolok architektov Slovenska udeľuje jej laureátom za prínos ich diela v oblasti modernej architektúry.

Architekt Jozef Chrobák za svoju tvorbu a zanietenie za kvalitnú architektúru si toto ocenenie i našu spomienku na neho isto zaslúžil.

Jozef Frtús

Jozef Frtús (vľavo) s Jozefom Chrobákom
Jozef Frtús (vľavo) s Jozefom Chrobákom

Život a dielo Jozefa Chrobáka sme si pripomenuli v tomto článku. Osobnosť Jozefa Chrobáka zlomkovito približuje aj nasledujúce video. Rozpráva sa Štefan Moravčík, snímal a spracoval Ján Pavúr. 

395
Youtube

Autor článku

Ing. arch. Jozef FrtúsSKBanská Bystrica

Súvisiace články

Príbeh jednej kaplnky
Diela17. júl 2018Jozef Frtús4440+4-2
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím