Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. júl 2020
0
827

Mestská akupunktúra Piešťany

Súhrn malých intervencií, ktorý môže prispieť k zlepšeniu kvality verejného priestoru v kúpeľnom meste.
Mestská akupunktúra Piešťany

Zámerom projektu Mestská akupunktúra bolo priniesť nový pohľad na verejné priestory Piešťan. Miestni architekti (Matthias Arnould, Nikola Beim, Adela Klčová, Eva Rohoňová, Palo Pilař a Lívia Gažová) sa na mesto pozreli z perspektívy obyvateľa Piešťan. Sústredili sa na každodenný život, zmapovali kolízne miesta, alebo priestory s nevyužitým potenciálom, pomenovali ich problémy a navrhli rýchle riešenia. Do projektu sa zapojili aj študenti Katedry architektúry Stavebnej fakulty STU. Výsledkom je 16 akupunktúrnych zásahov.

"Namiesto veľkých rozvojových projektov sme sledovali bežný život v meste a snažili sa nenáročnými zásahmi pozdvihnúť kvalitu verejného priestoru. Rovnako ako liečitelia pri umení akupunktúry sme vytipovali a “opravili” konkrétne body. Orezanie kríkov, preorganizovanie dopravy, pridanie mobiliáru alebo obnova povrchov nie sú nákladné, ale priestor, v ktorom sa obyvatelia Piešťan denne pohybujú, dokážu okamžite zmeniť," vysvetľujú autori.

Koncept malých zásahov do verejného priestoru nie je ničím novým. Mestá v zahraničí ich aplikujú s úmyslom rýchlej a lacnej premeny priestorov alebo odskúšania zmien “nanečisto”. Instantné námestia vytvárajú prenosnými stoličkami, farbou vytvoria z ulice pešiu zónu. S malými zásahmi začínajú experimentovať aj slovenské mestá. Vlna nadšenia okolo projektu Mestské zásahy, ktoré v minulých rokoch prebehli vo viacerých mestách, začína ovplyvňovať nielen fyzický priestor, ale i politiku a zmýšľanie obyvateľov.

Rovnako ako pri Mestských zásahoch, aj nápady v piešťanskom projekte Mestská akupunktúra sledujú princípy budovania miest pre ľudí. V návrhoch dostali prednosť chodci, cyklisti a zraniteľné skupiny obyvateľov. Autori dbali na mestotvornosť, pohodlný pohyb a malé detaily, ktoré spríjemnia život v "malomeste". 

Mestská akupunktúra Piešťany
Autori: Adela Klčová, Lívia Gažová, Eva Rohoňová, Matthias Arnould, Nikola Beim, Pavol Pilař
Editor: Matthias Arnould
Spolupráca: Ing. arch. Zuzana Nádaská, PhD. a študenti Katedry architektúry Svf STU - P. Rigová, J. Pažická, S. Bezányiová, T. Socha, M. Mičiak, P. Pelachy, S. Ladňáková, M. Rajťúková, E. Zaťková, B. Däményová, J. Valkovičová, M. Králik, V. Lukáčová a G. Slováková pod vedením Zuzany Nádaskej, Pavla Pilařa a Matthiasa Arnoulda

Brožúru projektu Mestská akupunktúra si možte stiahnuť na stránkach iniciátora projektu - Piešťanského okruhu, alebo prelistovať v prílohách nižšie:

Súvisiace články

Lívia GažováSKPiešťany
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím