Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
6. Jún 2018
0
1062
Villa Kovacs, Piešťany

Villa Kovacs, Piešťany

AutoriIng. arch. Ivo Flimmel
Ing. arch. Jaromír Krobot
Návrh2015 - 2016
Realizácia2016 - 2017
AdresaKollárova ulica 13, 15 ,
Piešťany,
Slovensko
Mestská vila a záhradný ateliér z obdobia "prvej repubiky" prešli komplexnou rekonštrukciou. Napriek nutným stavebným zásahom sa architektom podarilo zachovať značnú časť dobových detailov.

Príklad, že sa oplatí venovať pozornosť aj “takým normálnym domom”. Kvalita je prítomná nielen v kultúrnych pamiatkach najvyšieho rangu.

Dielo bližšie predstavia autori:

Na obnove tohto domu sme pracovali dvaja, každý sme mali iné úlohy, preto aj autorské poznámky sú dve, s dvoma pohľadmi na vec.

Villa Kovacs, ako hlása nápis na fasáde, bola dielom a domovom významných piešťanských stavebných podnikateľov Jozefa Bertu a Alfréda Kovácsa. Neveľký, zato veľmi elegantný dvojpodlažný mestský dom na Kollárovej ulici bol miestom pre dva byty staviteľov, záhradný ateliér bol sídlom firmy. K obnove domu s pohnutým osudom sme pristupovali citlivo a s rešpektom, od začiatku sme to tak cítili. Nielen my, ale aj investor a stavitelia.

Technický stav si vyžiadal viaceré pokročilé riešenia týkajúce sa statiky a ochrany pred vlhkosťou, architektúra naopak prešla iba očistou, s dôrazom na jemnosť a výtvarnosť detailov, ktoré sme sa pokúsili preniesť do dnešného sveta a požiadaviek.

Jedným z motívov obnovy boli výplne otvorov. Z jestvujúcich dverí sa robili kópie, napodobňovali sa aj okná uličnej fasády. Niektoré typické prvky ako kvetináče a svetlíky sa repasovali, z niektorých bolo potrebné vytvoriť kópie - stavitelia napríklad pracne otláčali reliéfy a nápisy na fasáde. Niektoré cenné povrchy boli zachované a prezentované na mieste - takto ostali v pôvodnom stave schody, ich pôvabný zelený keramický sokel, obrazec v terrazze na prízemí alebo zábradlia.

Autorsky sme vstúpili iba do okolia. K domu pribudlo kryté parkovanie, poňaté ako ľahký biely pavilón, aký sa snáď hodí do kúpeľného mesta, dvor dostal novú dlažbu, pričom špárorezom a riešením okapových platní sme sa chceli priblížiť elegancii vily. Jestvujúce a výtvarne pôsobiace tehlové ploty sme doplnili nevysokou stenou z pohľadového betónu.

Stavbu realizovala zavedená piešťanská stavebná firma, čo je v kontexte histórie domu podľa mňa pekný moment.

Jaro Krobot

Foto: Katarína Turčanová

Pohľad Iva Flimmela:

Budova piešťanského sídla firmy Berta & Kovacs na Kollárovej ulici číslo 15  bola zrealizovaná v roku 1925. Tento vydarený autorský i realizačný počin bol dielom stavebných podnikateľov Jozefa Bertu (1877-1939) a Alfréda Kovácsa, podľa ktorého nesie objekt meno: Villa Kovacs. Firma sa podieľala na výstavbe viacerých objektov v Piešťanoch, ale aj v Trenčíne. Nakoľko však boli Berta a Kovács Židia, bola ich firma v roku 1941 zlikvidovaná.

Vila prešla za dlhé obdobie od svojho vzniku viacerými necitlivými stavebnými úpravami. Jednou z najbadateľnejších bolo obmurovanie a prekrytie terasy poschodia a „zrovnanie“ nárožia dvorovej fasády podľa prízemia. To viedlo k realizácii pultovej strechy. Krov bol “natlačený” pod jestvujúce okapy valbovej strechy nad poschodím, ktoré malo pôvodne pôdorysný tvar písmena L. Po overení viacerých variantných riešení sme sa však rozhodli túto časť zachovť, nakoľko sa podarilo konečný výzor prispôsobiť celkovému rázu budovy zjednotením fasád a okien.

Drevené stropy a krov vily, ktoré boli v minulosti neodborne menené, už staticky nezodpovedali ich pôvodnej funkcii. Aj kvôli celkovému spevneniu značne popraskanej budovy sme sa rozhodli pre oceľobetónové stropy so stužujúcimi vencami (pri zachovaní pôvodných drevených podláh), ktoré pôvodne chýbali. Taký istý postup bol použitý aj v objekte záhradného ateliéru.

Záhradný ateliér bol „vďaka“ zatekajúcej streche a prístavbám takmer úplne zavlhnutý. Objekt sme museli najprv stavebne vyčistiť, vymeniť strešnú krytinu, odstrániť všetky podlahy a stropy. Po vysušení bola stavba zvnútra pomocou bentonitových rohoží a zvonka použitím nopových fólií ochránená pred ďalším vlhnutím.

Nový krov vily kopíruje pôvodný tvar strechy, je však podchodný a staticky prispôsobený pre zateplenie a vnútorné zakrytie sadrokartónom. Priestor je možné celoročne využívať ako sklad, sú tu umiestnené kotle ústredného kúrenia. Na podlaží pod ním je plnohodnotný byt a na prízemí vznikli kancelárske priestory s kuchynkou a vlastným hygienickým zázemím. V objekte záhradného ateliéru sa zachovala pôvodná náplň: dvojpodlažné kancelárske priestory s vlastnou kuchynkou a hygienickým zariadením.

Dvor sa prispôsobil novej náplni a potrebám. Namiesto zbúraných hospodárskych prístavkov vznikol vzdušný prístrešok s parkovacími miestami pre tri autá a malý sklad. Zvyšné parkovacie miesta sú pred budovou záhradného ateliéru a na vydláždenej ploche za hlavným objektom vily.

Ľ.Mrňa v týždenníku Piešťanský týždeň (07.01.2017) píše: „Jemná dynamika decentne vydutého uličného priečelia tohto neveľkého dvojpodlažného domca má nepopierateľné architektonické kvality“. Aj preto sme k rekonštrukcii tejto mestskej vily a záhradného ateliéru pristupovali s vysokou mierou rešpektu a pokory v snahe o čo možno najmenej viditeľné zásahy. Aj napriek faktu, že osud a čas sa s touto stavbou vôbec nemaznal. Nekompetentné zásahy, prestavby a úpravy stavbu postupne znehodnotili. Príznačné dlhodobé zanedbávanie údržby viedlo k takmer úplnej devastácii. V spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom sme hľadali najvhodnejšie riešenia. Či už ide o farebnosť a tektoniku fasád, výmenu strešných krytín, farbu okapov, alebo členenie a farebnosť okenných rámov. Z nášho pohľadu máme za to, že úspešne.

Priestorová schéma: vpravo dvojpodlažná mestská vila, vľavo záhradný pavilón s prístreškom
Priestorová schéma: vpravo dvojpodlažná mestská vila, vľavo záhradný pavilón s prístreškomAutori: Jaromír Krobot a Ivo Flimmel
Vila - Pôdorys 1. NP
Vila - Pôdorys 1. NPAutori: Jaromír Krobot a Ivo Flimmel
Vila a záhradný pavilón - Pôdorys 2. NP
Vila a záhradný pavilón - Pôdorys 2. NPAutori: Jaromír Krobot a Ivo Flimmel
Foto: Katarína Turčanová
Foto: Katarína Turčanová
Foto: Katarína Turčanová
Foto: Katarína Turčanová
Foto: Katarína Turčanová
Foto: Katarína Turčanová
Foto: Katarína Turčanová
Foto: Katarína Turčanová
Foto: Katarína Turčanová
Foto: Katarína Turčanová
Foto: Katarína Turčanová
Foto: Katarína Turčanová

Podklady: Jaromír Krobot a Ivo Flimmel

Poloha diela

Ing. arch. Ivo Flimmel
Ing. arch. Jaromír Krobot

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím