Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. jún 2019
0
284

Chybík+Krištof získali ocenenie Design Vanguard 2019

V New Yorku získali ocenenie pre najlepšie mladé architektonické štúdio na svete.
Chybík+Krištof získali ocenenie Design Vanguard 2019

Po slávnych menách Sou Fujimoto, Bjarke Ingels Group alebo Smiljan Radić si ocenenie Design Vanguard 2019 od amerického mesačníka Architectural Record tohto roku odniesli Chybík+Krištof. Ako historicky prví Česi a Slováci si prestížnu cenu vyslúžili za vizionársky spôsob práce s architektúrou a urbanizmom. Zaradili sa tak medzi „budúcich lídrov architektúry“, ktorých porota časopisu vyberá z mladých architektonických firiem po celom svete.

Foto: Vojtech Veskrna

Architectural Record je jedným z najstarších magazínov zaoberajúcich sa architektúrou a interiérovým dizajnom s históriou siahajúcou do roku 1891. Časopis, nepretržite vychádzajúci už 128 rokov, od roku 2000 udeľuje ceny mladým a talentovaným architektom a ich štúdiám. Vo svojej dobe toto ocenenie dokázalo predvídať svetový úspech profesionálom ako Neri & Hu, Michel Rojkind alebo nARCHITECTS, ktorých ste v Prahe mohli stretnúť na medzinárodnom festivale urbanizmu a architektúry ReSITE. Výhra Design Vanguard tak potvrdzuje poprednú pozíciu Chybík+Krištof v čele svojho odboru nielen u nás, ale i v zahraničí.

V súčasnosti Chybík+Krištof pozostáva z 50+ členov medzinárodného tímu v kanceláriách v Prahe, Brne a Bratislave. V júnovom čísle magazínu Architectural Record sa objaví hĺbkové predstavenie spoločnosti vrátane vývoja od roku 2010, keď štúdio Ondřej Chybík a Michal Krištof založili.

Jedným z netrpezlivo očakávaných projektov Chybík+Krištof je vinárstvo Lahofer, ktoré má byť otvorené na jar roku 2020. Univerzálny vinársky areál ponúkne návštevnícke centrum, sálu určenú na ochutnávky vína a amfiteáter, ktorý sa takticky opiera o strechu budovy. Vinárstvo využíva architektonické prvky na citlivé zapracovanie do okolitej moravskej krajiny – kolonáda oblúkov nadväzuje na rady viníc a sklon amfiteátra zasa napodobňuje okolité svahy.

Lahofer winery
Lahofer wineryFoto: Alex Shoots Buildings
Lahofer winery
Lahofer wineryFoto: Alex Shoots Buildings
Lahofer winery
Lahofer wineryFoto: Alex Shoots Buildings

Architekti sú známi tiež projektovaním českého pavilónu na výstave Expo 2015 v Miláne s využitím modulárnej architektúry, ktorá bola opätovne zostavená v areáli výrobcu KOMA v roku 2018, takisto ako Galériou nábytku v Brne a jej pozoruhodnou plastovou fasádou.

Expo Milan
Expo MilanFoto: Radek Brunecký
Expo Milan
Expo MilanFoto: Lukáš Pelech
Gallery of Furniture
Gallery of FurnitureFoto: Lukáš Pelech
Gallery of Furniture
Gallery of FurnitureFoto: Lukáš Pelech

O ŠTÚDIU CHYBÍK+KRIŠTOF

Chybík+Krištof bolo založené v roku 2010, dnes ateliér tvorí viac než 50 spolupracujúcich architektov. Pracujú na širokej škále projektov rozličných mierok a typológií, čo ich neustále udržiava v strehu. Počas necelej prvej dekády svojej existencie štúdio postavilo národný pavilón pri svetovej výstave EXPO v talianskom Miláne, niekoľko bytových domov, modulárnu jedáleň a Galériu nábytku posiatu stoličkami, za ktorú získali Grand Prix Obce architektov a jednu z cien pri Českej cene za architektúru. Aktuálne dokončujú vinárstvo Lahofer uprostred zvlnenej moravskej krajiny, ktoré sa otvorí tohto roku na jeseň. Za doterajšiu prácu dostali prestížne medzinárodné ocenenie Design Vanguard pre mladých architektov.

Ondřej Chybík (*1985, Brno, Česká republika) po štúdiách architektúry v Brne a rakúskom Grazi absolvoval postgraduálne štúdium urbanizmu na prestížnej ETH Zürich vo Švajčiarsku. Pôsobil vo viedenskom ateliéri PPAG. Je držiteľom Ceny rektora VUT v Brne a získal Cenu Bohuslava Fuchsa za najlepší projekt Fakulty architektúry VUT v Brne. Roku 2010 založil spoločne s Michalom Krištofom architektonické štúdio Chybík+Krištof. V roku 2015 ho Forbes vybral do zoznamu „30 pod 30“.

Ondřej Chybík
Ondřej ChybíkFoto: Vojtech Veskrna

Michal Krištof (*1986, Kláštor pod Znievom, Slovensko) študoval architektúru a urbanizmus v Brne a na Sint-Lucas v Gente. Je tiež držiteľom Ceny rektora VUT v Brne. Po ukončení štúdia pracoval v Bjarke Ingels Group – BIG v Kodani na niekoľkých projektoch po celom svete, ako napríklad Shenzhen International Energy Mansion v Číne alebo Dánske národné námorné múzeum v Helsingore. V roku 2016 ho Forbes vybral do zoznamu „30 pod 30“.

Michal Krištof
Michal KrištofFoto: Vojtech Veskrna

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím