Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. február 2017
0
1136

Administratívne centrum Lesov Českej republiky v Hradci Králové - víťazný návrh

Podrobné predstavenie víťazného návrhu česko-slovenského ateliéru Chybík + Kristof. Návrh zvíťazil v druhom kole medzinárodnej architektonickej súťaže na nové sídlo Lesov Českej republiky.
Administratívne centrum Lesov Českej republiky v Hradci Králové - víťazný návrh
Autori: Ing. arch. Ondřej Chybík, Ing. arch. Michal Krištof, Ing. Ivo Stolek, Ing. Tomáš BabkaNávrh: 2016 - 2017Adresa: Hradec Králové, Česká republikaPublikované: 1. február 2017

V polovici minulého roka bola vyhlásená medzinárodná dvojkolová verejná architektonická súťaž na nové administratívne centrum Lesov Českej republiky, ktorá nahradí súčasný, morálne a esteticky zastaraný prevádzkový areál nachádzajúci sa na okraji obytnej zástavby juhozápadného predmestia Hradca Králové. Pozemok sa nachádza v jednom z najväčších a turisticky najvyhľadávanejších lesov v Českej republike. Atraktívne zadanie a kvalitná porota zložená z výrazných osobností európskej architektúry, akými sú napríklad dánska architektka Dorte Mandrup-Poulsen, rakúsky architekt Dietmar Eberle alebo Miroslav Šik prilákala viac ako štyri desiatky tímov z Českej republiky, Španielska, Rakúska, Poľska, Slovenska, Francúzska, Spojených štátov a Holandska. Z nich bolo v prvom kole vybraných päť tímov, ktoré svoje návrhy dopracovali v druhom kole.

Na víťaznom návrhu ateliéru porota ocenila najmä jeho originalitu. Objekt Lesov ČR je v návrhu prezentovaný ako otvorená verejná inštitúcia. Kladne bolo hodnotené začlenenie budov do okolitej prírody a otvorenie sa do exteriéru. Z prevádzkového hľadiska je dôležitá modularita konštrukcie, umožňujúca variabilné usporiadanie vnútorných priestorov aj striedanie plných a presklených prvkov fasády, či možnosť etapizácie.

Koncept
Koncept

„Při prohlídce areálu jsme zabrousili i do hradeckého lesa a ptali jsme se sami sebe, co nás vlastně nutí pracovat v přehřátém interiéru, když nejlepší by bylo vzít notebook mezi stromy a pracovat v klidném prostředí lesa. Na této myšlence jsme založili náš návrh – chtěli jsme vytvořit transparentní, ale zároveň dostatečně intimní a reprezentativní prostředí a pro nové administrativní centrum LČR jsme zvolili radiální koncepci uspořádání kanceláří kolem centrálního atria, z něhož budova vrůstá do lesa a les do budovy,“ popisuje koncept architekt Ondřej Chybík.

Situácia
Situácia

Kancelárske úseky sú situované do piatich "prstov" reprezentujúcich päť samostatných prevádzkových celkov, ktoré sú voči sebe pootočené o 45 °. Stýkajú sa v ústrednom átriu, do ktorého je orientovaný aj hlavný vstup do budovy. Vstupný priestor je definovaný dvoma vystupujúcimi objemami - hlavnou konferenčnou sálou a jedálňou, ktoré spolu s átriom predstavujú hlavný spoločenský uzol budovy. Do átria sú sústredené ďalšie spoločenské funkcie ako zasadacie a školiace miestnosti alebo knižnica a je tu umiestnený východiskový bod náučného chodníka. Náučný okruh sa začína na streche budovy prezentáciou objasňujúcou princípy udržateľného lesného hospodárstva, pokračuje zjazdom po šmykľavke späť do átria a následne s niekoľkými zastávkami obieha celú budovu.

Krajina
Krajina
Náučný chodník
Náučný chodník

Dvojpodlažné átrium s recepciou je presvetlené strešnými svetlíkmi. Program návštevníckeho centra je pridanou hodnotou k riešeniu administratívnych priestorov a zdôrazňuje otvorenosť sídla smerom k verejnosti. Samotné kancelárske priestory pracujú s urbanizmom "kancelárskej krajiny" a sú maximálne prepojené s exteriérom. V jednotlivých úsekoch sú eliminované chodby a namiesto nich sú vkladané subcentrá s ústredným schodiskom, skladovými priestormi a kuchynkami.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP
Pohľady
Pohľady

Modularita konštrukcie umožňuje rozdelenie kancelárskej plochy do uzavretých buniek alebo vytvorenie spojitého kancelárskeho priestoru, ktorého súčasťou sa stanú aj subcentá.

Subcentrum
Subcentrum

Vďaka členitosti pôdorysu disponujú všetky priestory dostatočným množstvom prirodzeného osvetlenia. Ďalšie pracovné miesta je možné vytvoriť v letných mesiacoch v exteriéri. V suteréne budovy sú  umiestnené doplnkové funkcie.

Foyer
Foyer

Dôležitou súčasťou návrhu je tiež koncept vegetácie, na ktorom architekti spolupracovali so záhradným architektom Tomášom Babkom a rakúskym združením Breathe.Earth.

Exteriérové úpravy
Exteriérové úpravy
Dvory
Dvory

Koncept vegetácie pracuje s bezprostredným okolím budovy. Do sektorov definovaných jednotlivými krídlami budovy sú vysadené rôzne typy českých lesov - smrekový, bukový s jedľou, borovicový s brezou a dubový s hrabom. Jeden zo sektorov - predpolie hlavného vstupu je poňaté ako reprezentatívny park s vysokými stromami a nízko strihaným trávnikom. Navrhnutá vegetácie nie je len doplnkom objektu, ale má tiež výučbovú a rekreačné funkciu a vďaka rozličnej atmosfére tvorenej odlišnou farebnosťou, textúrou, štruktúrou a výškou rastlín prispieva k lepšej orientácii v budove. Autori pri návrhu kládli dôraz na to, aby cena realizácie a údržby vegetácie bola priamo úmerná jej účelu.

Pohľad od vstupu
Pohľad od vstupu

Objekt je navrhnutý v nízkoenergetickom štandarde, pričom veľký dôraz bol kladený na maximálne využitie dreva ako konštrukčného aj pohľadového materiálu. Nadzemná časť je tvorená rámovou konštrukciou z lepených drevených profilov, stĺpy sú rovnako z lepeného dreva, plné časti fasády a vnútorné priečky sú z drevených kompozitných dosiek. Suterén a schodiskové jadrá sú železobetónové. Pre vykurovanie sú navrhnuté kotle na drevené pelety, doplnkovo ​​je možné využiť zemné vrty a posledným zdrojom obnoviteľnej energie sú fotovoltické panely umiestnené na streche. Spotreba energií, tepla a hospodárenie s vodou budú sledované a výstupy budú v rámci edukatívnej funkcie voľne prístupné na internete.

Ekologický koncept
Ekologický koncept
Strešná krajina
Strešná krajina
Subcentrum - open space
Subcentrum - open space
Foyer - vertikálna komunikácia
Foyer - vertikálna komunikácia
Rast a funkcia zelene
Rast a funkcia zelene

Poloha diela

Ing. arch. Ondřej Chybík
Ing. arch. Michal Krištof
Ing. Ivo Stolek
Ing. Tomáš Babka

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím