Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. marec 2023
0
1156

Ateliér Chybík + Krištof predstavil projekt družstevných bytov v Brne

Dostupné bývanie pre moravskú metropolu navrhol kolektív česko-slovenského ateliéru na základe víťazného návrhu v užšej projektovej súťaži.
Ateliér Chybík + Krištof predstavil projekt družstevných bytov v Brne

Projekt výstavby mestských bytových domov vo vnútrobloku, vymedzenom ulicami Francouzská, Hvězdová, Bratislavská a Stará výrazne postúpil. Ateliér Chybík + Krištof, ktorý ešte v roku 2017 zvíťazil v súťaži na transformáciu areálu škôlky na družstevné bývanie predstavil detaily projektu. V užšej súťaži, ktorú vypísalo Štatutárne mesto Brno, sa stretlo celkom sedem kolektívov.

Ako dopĺňa zástupca primátorky pre oblasť bývania Jiří Oliva: „Plánujeme zde bytové domy v konceptu dostupného družstevního bydlení, o který je velký zájem. Jde o alternativu k developerské výstavbě, kdy družstvo staví pro své členy za nákladové ceny, a nikoliv pro zisk. Byty by tak měly být výrazně dostupnější. Je to jedna z šesti lokalit, které připravujeme pro družstevní výstavbu. Zde bude 90 bytů, většinou 2+kk a 3+kk. Věřím, že tento projekt zásadně přispěje ke zkulturnění a zatraktivnění celé lokality Francouzská, která je v konceptu družstevní výstavby výjimečná blízkostí centra města a jednou to bude velmi dobrá adresa.“ dodal Oliva. Vnútroblok patrí do oblasti zvanej Cejl, ktorá patrí medzi vylúčené brnenské lokality s veľmi zlou povesťou.

V poslednom desaťročí však dochádza k postupnej premene štvrte, ktorá sa vďaka svojej dostupnosti a relatívne nízkym cenám nehnuteľností stáva atraktívnou pre nové skupiny obyvateľov. Práve vytvorenie novej urbanistickej koncepcie a zástavba rozsiahleho územia spomínaného vnútrobloku  môže zohrať kľúčovú úlohu pri rozvoji celej oblasti.

Kvalita priestorového riešenia ateliéru Chybík + Krištof vychádza z existujúcej rastlej štruktúry vnútrobloku, pričom ju šetrne dotvára. Bez potreby razantných búracích prác efektívne využíva uzavretý piestor.

Projekt počíta s výstavbou piatich objektov bytových domov, sčasti prepojených podzemnými objektmi garáží. Vzájomná poloha objektov formuje nový verejný priestor uprostred neusporiadaného vnútrobloku. Vymedzený priestor, navrhnutý ako urbánna záhrada, je verejne prístupný. Jeho mierka a navrhnutá podoba však vytvára podmienky pre vznik komunitného poloverejného ťažiskového centra. Priestorové usporiadanie objektov bytových domov zároveň umožňuje budúce priečne prepojenie všetkých ulíc po obvode bloku s preferenciou pešieho pohybu. Takýto spôsob usporiadania odstraňuje priestorovú bariéru v súčasnosti nepriestupného bloku.

Architektonický koncept je založen na princípe opakovania priebežných pavlačí po obvode jednotlivých bytových domov. Konkrétne typológie a usporiadanie rôznych kategórií bytov narúšajú zdanlivú formálnu jednotvárnosť tohto typologického druhu.

Doplňujúce prevádzky zadaného stavebného programu sú logicky umiestnené na prízemí objektov a nadväzujú na verejný parter. Súčasťou návrhu sú strešné záhrady na plochých strechách, ktoré môžu podporiť vzájomné komunitné a sociálne vzťahy medzi obyvateľmi. 

Údaje o projekte:

Investor: Mesto Brno
Roky návrhu a realizácie: 2017 - 2025
Investičný náklad: 21 mil. €
Hrubá podlahová plocha: 10 362 m2
Funkcia: 90 bytov + 9 priestorov pre občiansku vybavenosť

Architektonický tím:

Chybik+Kristof (Ondřej Chybík, Michal Krištof, Ondřej Švancara, Lucie Skořepová, Iva Mrázková, Zuzana Pelikánová, Tomáš Wojtek, Michal Klimeš, Matěj Štrba, Ivo Stejskal)

Spolupráca:

Odborník na materiálové technológie: Bohuslav Slánský
Inžiniering: Babka & Šuchma s.r.o.
Statika: JP STATIKA, s.r.o., Ing. Václav Přikryl
Požiarna ochrana: Projekty PO s.r.o.
TZB: TPS PROJEKT s.r.o.
Dopravné riešenie: Rostislav Beneš
Krajinný architekt: Ing et Ing. arch. Tomáš Babka
Rozpočtár: STAGA stavební agentura s.r.o., Ing. et Ing. Martin Tuscher, Ph.D.
Ilustrácie: Alexey Klyuykov, CHYBIK + KRISTOF
Vizualizácie: Igor Brozyna - PLACES studio

Podklady: Chybík+Krištof

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím