Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
23. október 2018
0
982

Český pavilón z Expa 2015 je “späť doma”. Slúži ako moderná administratívna budova.

Ukážka možností modulárnej architektúry. Pavilón flexibilne zmenil nielen účel, ale aj architekta.
Český pavilón z Expa 2015 je “späť doma”. Slúži ako moderná administratívna budova.

Na svetovej výstave Expo, ktorá sa konala v roku 2015 v Miláne získal modulárny pavilón Českej republiky viacero ocenení, medzi ktoré patrí aj bronzová medaila za architektúru. Stavbu zrealizovala na základe výberového konania vizovická firma KOMA MODULAR, autorom architektonického riešenia bol česko-slovenský ateliér CHYBIK+KRISTOF. V návrhu bola zohľadnená téma výstavy „Potraviny pre planétu, energia pre život“. Pavilón prezentoval najnovšie možnosti čistenia vody a zároveň tradičný vzťah Českej republiky k vode (rybníky, kúpele...).

Pavilón Českej republiky na svetovej výstave Expo v Miláne (2015)
Pavilón Českej republiky na svetovej výstave Expo v Miláne (2015)

Už od začiatku sa počítalo s možnosťou demontáže budovy po výstave, a jej presunom naspäť do Českej republiky. Aj napriek site-specific inštalácii (pri návrhu boli zohľadnené klimatické podmienky letného Milána) umožnila variabilita modulov zmenu funkcie. Po skončení výstavy spoločnosť KOMA MODULAR odmietla ponuky k odpredaju a pavilón si ponechala. Moduly sa tak po čase vrátili na miesto, kde boli pôvodne vyrobené.

Aj keď sa modulárny pavilón stal súčasťou areálu vizovickej firmy, ľudia majú aj naďalej možnosť si ho prezrieť. Pôvodný výstavný priestor, ktorý bol doslova preplnený exponátmi dnes slúži ako administratívne centrum firmy. Na prízemí je výstavná plocha, kde je v súčasnosti inštalovaná expozícia venujúca sa českej účasti na Expo. Aj napriek zmene vnútornej náplne, výraznej úprave dispozície, či novému plášťu stavba ostáva pavilónom, ktorý reprezentoval Českú republiku na svetovej výstave.

Podobný projekt si samozrejme vyžaduje komplexný prístup. Od urbanistického riešenia a začlenenia stavby do jestvujúceho areálu, cez návrh novej prevádzky a dispozície, až po riešenie interiéru a detailov. Spomenuté úlohy mal na starosti ateliér Olgoj Chorchoj, ktorý s vizovickou firmou dlhodobo spolupracuje.

Pavilón našiel svoje miesto v blízkosti niekoľko rokov starej modulárnej jedálne (autormi ktorej boli architekti z ateliéru CHYBIK+KRISTOF). Stavby spolu tvoria nádvorie, ktoré má v budúcnosti doplniť malý amfiteáter. Z milánskeho Expa bol na miesto importovaný aj vodný prvok v podobe plytkého vonkajšieho bazéna.

Situácia
SituáciaAutor: Olgoj Chorchoj

Objekt je už z diaľky ľahko identifikovateľný, aj vďaka umeleckým dielam Lukáša Rittsteina. Pri nádrži s vodou stojí rozmerná socha “autovtáka” ktorého chvost sa vinie celým interiérom. Zdobia ho farebné motívy, ktoré stvárnila umelkyňa Bára Šlapetová. Prechádza cez tri podlažia, až na strechu, kde “hniezdi” ďalšia podobná plastika. Socha na streche pavilónu je jasným a z diaľky viditeľným poznávacím znamením.

Samotný pavilón po konverzii podľa slov architekta funguje ako “kamenný dom”. Dočasná stavba dostala nový plášť, ktorý zaručuje jej trvalé fungovanie v tuzemskom klimatickom pásme. Pribudli terazzové podlahy, železobetónové konštrukcie… Odolné materiály zabezpečujú dlhú životnosť stavby. V interiéri nenájdeme sadrokartón,  je tu použité železo, drevo a sklo.

Najväčším zásahom do dispozície bolo otočenie schodiska. Pôvodne slúžilo ako výstavný priestor, alebo priestor na performance, dnes ide o účelovú technickú komunikáciu. Od tejto zmeny sa odvíja celé nové priestorové riešenie. Z expozície na prízemí vedie schodisko na kancelárske poschodia. Z najvyšších podlaží je následne prístupná pobytová strecha s bylinkovou záhradou a výhľadom na areál firmy a Vizovice.

Konverzia pavilónu a príprava pozemku a samotná stavba trvala približne rok.  

Pôdorysy
PôdorysyAutor: Olgoj Chorchoj
Pohľady a rez
Pohľady a rezAutor: Olgoj Chorchoj

Novootvorené priestory Vám priblíži video z Dňa architektúry, kedy bol areál firmy KOMA MODULAR otvorený pre verejnosť.

444
Youtube
Záber z otvorenia pavilónu, počas vizovických dní architektúry
Záber z otvorenia pavilónu, počas vizovických dní architektúry

Podklady a fotografie: KOMA Modular

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím