Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel

férový dodávateľ ene

Mlynské nivy 44/a
Bratislava 26

Healthy Home Academy

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Úprava Zámockého parku a kočiarne v Litomyšli

Úprava Zámockého parku a kočiarne v Litomyšli

Autoridoc. Ing. Mgr. akad. arch. Petr Hájek
Ing. arch. Tomáš Hradečný
doc. Ing. akad. arch. Jan Šépka
SpoluprácaIng. arch. Jan Kolář
Ing. arch. Vítězslav Kůstka
Ing. arch. Helena Flodrová
Ing. Radka Šimková
Ing. arch. Lucie Vogelová
Návrh2007 - 2011
Realizácia2011 - 2016
AdresaLitomyšl,
Slovensko
Máloktoré mesto našlo harmonickejší vzťah medzi starostlivosťou o pamiatky a súdobú architektúru. Na projekty v "renesančnom" meste boli vypisované súťaže, ktorých sa zúčastnili najlepší českí architekti.

Jedným z príkladov je aj revitalizácia zámockého areálu. Po odvážnej rekonštrukcii jazdiarne bola nedávno dokončená prestavba kočiarne a rozsiahle exteriérové úpravy (HŠH architekti: Petr Hájek, Tomáš Hradečný, Jan Šépka v rokoch 2007 až 2014, neskôr Šépka architekti: Jan Šépka od 2014 do 2016), ktorých cieľom bolo oživenie miesta a jeho plnohodnotné zapojenie do organizmu mesta. Rukopis autorov je aj v tomto prípade jasne rozpoznateľný.

Celková koncepcia

Zámok spoločne so sústavou historických stavieb a priľahlými parkami vytváral po stáročia jedinečný areál. “Náš návrh vychází z představy pokojů - prostorů, které jsou definovány jednotlivými stavbami zámeckého návrší. Pro podporu této úvahy a jasnější vymezení jednotlivých prostor, doplňujeme stávající konfiguraci staveb o dva nové objekty,” hovorí Jan Šépka. Prvým je drevená lavica vsadená medzi vstupné nádvorie a hospodársky dvor. Druhým je pavilón s detským programom, ktorý sa nachádza medzi kočiarňou a zámkom. Ostatné objekty sú zrekonštruované a je do nich vložená nová funkcia, ktorá vnáša na zámocké návršie nový život. Autori rešpektujú areál ako celok, dopĺňajú ho len na vybraných miestach. Nové prvky sú jasne odlíšené od pôvodných historických častí. Všetky nové časti sú navrhnuté ako kombinácia ocele a priesvitného laminátu. “Šlo o to umístit na zámecké návrší jakési šperky, které budou mít své kouzlo odpovídající tomuto prostředí,” dopĺňa.

Foto: Tomáš Malý
Situácia
SituáciaAutor: Šépka architekti

Kočiareň

Kočiareň prešla zložitým vývojom. Donedávna tu bol umiestnený archív a trafostanica. Obe prevádzky boli na prízemí nahradené kaviarňou. Druhé poschodie je využité pre kanceláriu správcu zámockého areálu. V celom objekte došlo k odstráneniu nepôvodných priečok i novodobého schodiska. Do takto upravených priestorov boli vložené novovytvorené konštrukcie. Nové prvky, v miestach kde kedysi stávali koče, vytvárajú nevyhnutné sociálne zázemie kaviarne, bar a sedenie. Veľkou otázkou bol vonkajší vzhľad kočiarne, ktorý bol nešťastne upravený v 70. rokoch 20. storočia, kedy bol prízemný objekt nadstavaný o poschodie. Predovšetkým vyloženie rímsy deformovalo proporciu celého objektu. Preto došlo ku korektúre rímsy odstránením námetkov (dorovnaní výškových úrovní v mieste odkvapovej hrany), vďaka čomu sa nepatrne znížila celková výška stavby. Na fasáde došlo k odstráneniu dekoratívnych ríms, ktoré nie sú doložené na žiadnej výkresovej ani fotografickej dokumentácii. Vonkajší vzhľad kočiarne v súčasnosti splýva s ostatnými stavbami, s ktorými aj v minulosti vytváral ucelenú kompozíciu. Aj preto bola vonkajšia fasáda omietnutá svetlou vápennou štukou.

Foto: Tomáš Malý
Kočiareň - pôvodný stav, podoba po relonštrukcii zo 70. rokov, súčasný stav
Kočiareň - pôvodný stav, podoba po relonštrukcii zo 70. rokov, súčasný stavAutor: Šépka architekti
Kočiareň - axonometria
Kočiareň - axonometria Autor: Šépka architekti
Kočiareň - axonometria
Kočiareň - axonometria Autor: Šépka architekti
Kočiareň - rez a pôdorysy
Kočiareň - rez a pôdorysyKočiareň - axonometria interiéru
Pohľady
PohľadyAutor: Šépka architekti
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý

Detský pavilón

Dôležitým prvkom je sezónny pavilón, ktorý poskytuje prirodzené zázemie pre deti. Pavilón - stan je zostavený z pravidelných trojuholníkových segmentov. Ľahká oeľová konštrukcia je je potiahnutá priesvitným plátnom. “Stan je inspirován dětským drakem, který se snesl do zámeckých zahrad a oddělil hospodářské budovy od anglického parku,” približujú architekti. Pavilón s detským programom, využíva prirodzenú nadväznosť na kaviareň, a slúži aj ako posedenie. Objekt je dispozične rozdelený na tri časti, vďaka voľbe aktivít pre rôzne vekové kategórie detí. Od najmladších prístupných iba s rodičmi, po najstaršie, kde sa predpokladajú náročnejšie aktivity a väčšia samostatnosť detí.

Foto: Tomáš Malý
Pavilón - axonometria
Pavilón - axonometriaAutor: Šépka architekti
Pôdorys a pohľady
Pôdorys a pohľadyAutor: Šépka architekti
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý

Anglický park

Súčasťou celkových úprav zámockého areálu bolo tiež riešenie anglického parku. Hlavný dôraz je kladený na vodný prvok. “Vzhledem k tomu, že se v minulosti vodní prvky v parku nacházely, pokusili jsme se o jejich obnovu. Vodní prvek začíná přirozeně v nejvyšším bodě, kde je dochované zámecké jezírko. Trasa vedení vody vychází z největší vzdálenosti mezi stromy a je navržena za pomocí výpočetní techniky metodou geometrie voronoi. Trasa vodního prvku je zakončena v grotě, kterou jsme obnovili podle původní dokumentace,” približuje koncept Jan Šépka. Anglický park rušil monumentálny amfiteáter z päťdesiatych rokov 20. storočia. Stavba bola odstránená a nahradená mobilnou alternatívou, ktorá umožňuje vystavať scénu z mobiliáru. V rámci revitalizácie parku bolo realizovaných niekoľko drobných prvkov, ako je napríklad voliéra pre pávy. Ďalším drobným prvkom sú lavičky, ktoré predstavujú kryštál, inšpirovaný zámockým sgrafitom. Všetky nové prvky sú navrhnuté ako kombinácia ocele a laminátu jantárovej farby.

Foto: Tomáš Malý
Axonometria: trasa vedenia vodného prvku vychádza z najväčšej vzdialenosti medzi stromami a je navrhnutá pomocou Voroného diagramu.
Axonometria: trasa vedenia vodného prvku vychádza z najväčšej vzdialenosti medzi stromami a je navrhnutá pomocou Voroného diagramu.Autor: Šépka architekti
Axonometria: geometria aplikovaná na terén
Axonometria: geometria aplikovaná na terénAutor: Šépka architekti
Diagram - vzrastlé stromy definujú kompozíciu parku
Diagram - vzrastlé stromy definujú kompozíciu parkuAutor: Šépka architekti
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Podoba parku pred revitalizáciou
Podoba parku pred revitalizáciouFoto: Šépka architekti

Autori: 

HŠH architekti: Petr Hájek, Tomáš Hradečný, Jan Šépka (2007 - 2014)
Šépka architekti: Jan Šépka (2014 - 2016)

Poloha diela

doc. Ing. Mgr. akad. arch. Petr Hájek
Ing. arch. Tomáš Hradečný
doc. Ing. akad. arch. Jan Šépka

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím