Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. jún 2018
0
1916

Český pavilón pre EXPO 2020

Česká republika predstavila budúcu podobu národného pavilónu. Silný výtvarný motív je založený na integrácii technológie, ktorá sa stáva prirodzenou súčasťou stavby a zároveň výstavným exponátom.
Český pavilón pre EXPO 2020
Autori: Ing. arch. Jan Tůma, Ing. arch. MgA. Jindřich RáftlSpolupráca: MCI Group, NUSSLI Group, Jan Hostinský (Vizualizácie)Investor: KGKZastavaná plocha: 2200 m2Návrh: 2017 - 2018Adresa: Dubaj, Spojené arabské emirátyPublikované: 29. jún 2018

Nedávno sme informovali o súťaži na pavilón, ktorý bude reprezentovať Českú republiku na Svetovej výstave v Dubaji. Česi nenechali nič na náhodu a viac ako dva roky pred začiatkom výstavy majú k dispozícii architektonickú štúdiu.

Víťazný projekt bol predstavený počas vernisáže výstavy súťažných návrhov v pražskom Národnom technickom múzeu. V hodnotiacej komisi boli architekti a teoretici architektúry Eva Jiřičná, Miroslav Řepa, Zdeněk Lukeš, Michael Klang a David Vávra a zástupcovia akademickej, umeleckej, či podnikateľskej obce Tomáš Matuška, Jan Kukla a Radek Špicar. 

Pavilón na EXPO 2020 v Dubaji bude postavaný podľa architektonického návrhu mladých českých architektov z ateliéru R/FRM - Jána Tůmu  a Jindřicha Ráftla. Stavba sa bude nachádzať v zóne "Sustainability" na pozemku s plochou 2200 m2 v blízkosti jedného z hlavných vchodov.

Návrh vychádza zo systému S.A.W.E.R. (Solar Air Water Earth Resource), ktorý je "srdcom" a technologickým jadrom pavilónu. "Jeho podstatou, projevující se na mnoha úrovních je transformace. Proměňuje vzduch ve vodu, suchá poušť v kvetoucí zahradu i pohled lidí na Českou republiku", vysvetľujú autori víťazného riešenia.

Technológia je prirodzene integrovaná do organizmu pavilónu a spoločne s ním tvorí silnú manifestáciu hybridného ekosystému, v ktorom interaguje príroda a technológia. Prelínanie týchto dvoch na prvý pohľad odlišných svetov vytvára nečakanú symbiózu.

Vizualizácia : Jan Hostinský

Objekt sa stáva stelesnením premeny a metaforou technológie, ktorú neskrýva v uzavretých priestoroch. Vystavuje ju na obdiv vo forme "mrakov" potrubia - Sawer Cloud, ktorý prepája všetky jeho časti. "Trajektorie mezi jednotlivými místy procesu proměny jsou cévami organismu pavilonu a tvoří základ organické formy" , dopĺňajú autori. Štruktúra nie je len pasívnou dekoráciou, ale jej jednotlivé časti sú napojené na systém S.A.W.E.R. Stáva sa tak aktívnou súčasťou systému, ktorý reprezentuje. Pavilón nie je iba mŕtvou schránkou, ale živým organizmom, pre ktorý je proces premeny metabolizmom.

Vizualizácia : Jan Hostinský
Vizualizácia : Jan Hostinský

Komplexná forma mraku sa myšlienkovo vzťahuje na tému EXPO 2020 - Connecting Minds, Creating Future. Konektivita je ďalšou z vlasností systému S.A.W.E.R. Množstvo tokov vo vnútri systému je na prvý pohľad ťažko pochopiteľné. Vďaka štruktúre, ktorá všetko prepája je aj porozumenie procesu premeny jednoduchšie. Potrubie, ktoré v exteriéri vytvára mrak, prechádza do interiéru, kde sa prelína s ďalšími súčasťami kultivačného systému, ktoré sú umiestnené v priamej väzbe na "ťažisko" pavilónu. Technológia je v pavilóne povýšená na výstavný exponát

Návrh pavilónu spoločne s jeho expozíciou je založený na obsahu a príbehu, ktorý je inšpirovaný podstatou fungovania systému S.A.W.E.R. Fyzikálny princíp je transformovaný do priestoru, ktorý sa stáva novým médiom pre komunikáciu s návštevníkmi.

Sawer Cloud - štruktúra mraku
Sawer Cloud - štruktúra mrakuR/FRM
Schémy
SchémyR/FRM
S.A.W.E.R.
S.A.W.E.R.R/FRM
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPR/FRM
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPR/FRM

Tím:

Priamo za účelom práce na návrhu pavilónu Českej republiky na svetovej výstave EXPO 2020 v Dubaji  bol vytvorený medzinárodný interdisciplinárny tím, v ktorom majú rovnocenné slovo ľudia z akademického prostredia i technologickej praxe. Tím nemá hierarchiu v pravom zmysle slova. Ide o synergiu pohľadov a prístupov.

Autori:

Autori návrhu pavilónu sú architekti Jan Tůma a Jindřich Ráftl, zakladatelia ateliéru R/FRM a architektonického ateliéru Formosa AA. Obaja autori sú doktorandi na Fakulte architektúry ČVUT. Vďaka tomu je ich práca prepojená s výskumom a vyznačuje sa inovatívnym prístupom a častým využívaním nových technológií.

V posledných rokoch sa hlavným motívom práce autorov stal prístup „Driven by environment“. Princíp bol zhmotnený predovšetkým v projektoch, ktoré sa stali súčasťou pavilónu Českej republiky na svetovej výstave EXPO 2015 v Miláne. Inštalácia Laboratorium Silencii umožňovala nahliadnuť do sveta lesného ekosystému. Expozícia Land of Stories pracovala s digitálnou simuláciou eróznych procesov. Projekty sú ukážkou spolupráce naprieč spektrom odborníkov, ktoráje pre prácu ateliéru charakteristická.

 

Bude zaujímavé sledovať, či naši susedia dokážu nadviazať na úspech demontovateľného pavilónu, zloženého z prefabrikovaných modulov na EXPO 2015, ktorý získal bronzovú medailu za architektúru od Medzinárodného úradu pre výstavníctvo, v kategórii pavilónov do 2000 metrov štvorcových. Koncept bol inšpirovaný osudom Československého pavilónu pre EXPO v roku 1958 v Bruseli, ktorý vytvoril jedinečný prvok v mozaike stavieb modernej architektúry v Prahe.

Výstava EXPO 2020 v Dubaji sa uskutoční od 20. októbra 2020 do 10. apríla 2021.

Poloha diela

Ing. arch. Jan Tůma
Ing. arch. MgA. Jindřich Ráftl

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím