Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. jún 2019
0
2765

VIOLA centrum pre umenie, Prešov

zerozero a priestor pre kultúru.
VIOLA centrum pre umenie, Prešov
Autori: Ing. arch. Irakli Eristavi, Ing. arch. Pavol Šilla, Ing. arch. Juraj ČervenýSpolupráca: Ing. arch. Dominika Hricová, Bc. Ondrej Jurčo, Ing. Martin Ratkoš, doc. Mgr. art. Marcel Benčík, ArtD. (grafický dizajn)Podlažná plocha: 348 m²Návrh: 2015 - 2015Realizácia: 2016 - 2018Adresa: Tkáčska ulica , Prešov, SlovenskoPublikované: 23. jún 2019

Prešovský ateliér má na konte viacero náročných konverzií, ktoré aj s odstupom času obhájili svoje kvality. Stačí spomenúť Kasárne/Kulturpark, či košické Kino Úsmev - priestory s pestrou kultúrnou náplňou, ktoré žijú vlastným, rozmanitým životom. Architekti sa pustili do zaujímavého projektu aj na domácej pôde. Tentokrát v centre mesta a v komornej mierke. Výsledkom je utilitárny objekt, ktorý však nepostráda architektonickú kvalitu.

Kultúrny priestor Viola sa nachádza v bezprostrednej blízkosti historického jadra Prešova, v parteri polyfunkčného objektu z 90. rokov. 

V prvej etape (2016) bola realizovaná prestavba priestorov bývalej pizzerie na literárnu kaviareň. Následne, v roku 2018, bola na mieste prevádzky copycentra dokončená multifunkčná sála, slúžiaca pre divadelné predstavenia a koncerty. Centrum pre umenie spravuje občianske združenie, ktoré sa venuje práci so školákmi, organizuje kultúrne akcie, vzdelávacie podujatia a výstavy. Novú funkčnú náplň indikuje zo strany exteriéru tmavý obklad z cementotrieskových dosák, kombinovaný s vertikálnymi drevenými lamelami .

Pôdorys,
Pôdorys,autor: zerozero

Každý z priestorov má samostatný vstup z Tkáčskej ulice, čo zabezpečuje ich autonómnosť, súčasne však oba priestory pôsobia vo vzájomnej synergii.

Pohľad,
Pohľad,autor: zerozero

Priestor literárnej kaviarne je definovaný trojicou elementov: barovým boxom, knižnicou a pódiom, ktoré sú zhotovené z prírodnej preglejky. Bielený drevený obklad stien pôsobí v dialógu s lamelovým podhľadom z rovnakého materiálu, ktorý zabezpečuje dobrú akustiku v interiéri.

Brúsený betón na podlahách strieda odolný koberec. Osvetlenie je kombináciou zavesených montúr s elementárnymi žiarovkami a LED pásov. 

Sálu realizovanú v druhej etape projektu formuje novovytvorená elevácia s pevným sedením, organizovaným v siedmych radoch.

Axonometria,
Axonometria,autor: zerozero
Foto: Jaroslav Vaľko
Foto: Jaroslav Vaľko
Foto: Jaroslav Vaľko

Takmer monochromatické riešenie interiéru vytvára priestor, ktorý je pozadím pre „pestrofarebnú“ produkciu.

Na čierno morený obklad stien s vertikálnou štruktúrou zabezpečuje kvalitnú akustiku sály.

Minimálny vstupný priestor so šatňou sa prostredníctvom veľkorysého okna otvára do Jarkovej ulice.

Na podlahách nájdeme opäť kombináciou odolných kobercov a brúseného betónu. 

Blok hygienického zázemia je vďaka kontrastnej farebnosti ľahko identifikovateľný.

Exteriér je pokračovaním prvej etapy a svojou materialitou nanovo definuje  parter polyfunkčného objektu.

Podklady: zerozero

Poloha diela

Ing. arch. Irakli Eristavi
Ing. arch. Pavol Šilla
Ing. arch. Juraj Červený

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím