Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
8. júl 2020
0
9494

Dom pre brata, Prešov

Pestrá a členitá vnútorná štruktúra, zaodetá do kompaktnej obálky. Absencia oplotenia zo strany ulice. Aj takto môže vyzerať bývanie uprostred výstavby “na zelenej lúke”.
Dom pre brata, Prešov
Autori: Ing. arch. Pavol Šilla, Ing. arch. Silvia ŠillováPlocha pozemku: 1197 m2Zastavaná plocha: 340 m2Podlažná plocha: 282 m2Obostavaný objem: 1333 m2Návrh: 2017 - 2018Realizácia: 2018 - 2019Adresa: Šidlovec , Prešov, SlovenskoPublikované: 13. júl 2020

Jednoduché a striedme dielo. Monochromatický sivý betón tvárnic, spolu s priznanými monolitickými betónovými stropmi, jemne oživujú parciálne prvky dreveného obkladu. Na slovenské pomery nezvyklá výrazová strohosť. Naviac zaujme aj fakt, že konečná podoba je tvorená "hrubou stavbou", ktorá v prezentovanej podobe mohla vzniknúť iba tak, že autori veľmi dobre premysleli v dostatočnom predstihu pred realizáciou všetky použité detaily a prvky. Poteší, že návrh bol takisto v slušnej kvalite (v zmysle návrhu autorov) zhmotnený. Veľmi podnetný príklad v spektre prepestrej štandardnej stavebnej produkcie rodinných domov. Ukážka, že menej býva väčšinou naozaj viac.

Dom využíva reliéf terénu so svahom zvažujúcim sa smerom od ulice. Relatívne nenápadný jednopodlažný objem (pri pohľade z cesty) sa rozvíja a “rastie” smerom do záhrady. Obslužné časti domu tvoria nárazníkový filter Členitá vnútorná štruktúra vzájomne prepojených objemov vymedzuje rozsiahle súkromné pátio. Pestrá náplň je zaodetá do kompaktnej obálky, zjednotenej prísnym rastrom betónových tvárnic.

Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla

Novostavba stojí na okraji mestskej časti Šidlovec, uprostred formujúcej sa obytnej zóny. “S ohľadom na veľkosť daných parciel sme využili možnosť koncipovať dom na dvoch susedných pozemkoch. Ich spojením vznikol potenciál voľnejšieho narábania s priestorovo hmotovým konceptom. Ten je motivovaný distribúciou programov tak, aby vo výsledku dom so záhradou vytváral širšie spektrum situácií a modelov užívania. Cieľom pritom bolo zachovať kompaktnosť výsledného riešenia.” vysvetľujú autori.    

Situácia
SituáciaAutori: Pavol Šilla a Silvia Šillová

Výsledná architektonická kompozícia spája trojicu vzájomne prepojených objektov. Garáž, letná kuchyňa so skladom a hlavný obytný trakt spolu generujú autonómny mikrourbanizmus, s potenciálom moderovať vnútorný život a reagovať na vonkajšie podnety okolia. 

V reakcii na morfológiu terénu je celá štruktúra členená na dve výškové úrovne. Vrchnú - garáž s krytým vstupom od ulice a spodnú - dom s letnou kuchyňou, v kontakte s patiom a záhradou. 

Axonometria
AxonometriaAutori: Pavol Šilla a Silvia Šillová

Z priestoru “medzidomia” s letnou kuchyňou a komorným patiom, čakajúcim na svoju umeleckú plastiku, prechádzame do samotného domu. Vstupné priestory so šatníkom sú na pomedzí nočnej a dennej časti. 

Zatiaľ čo nočná časť s hygienickým zázemím je riešená utilitárne, denná zóna ťaží z priestorovej artikulácie v podobe výrazného prevýšenia a prepojenia na rôzne exteriérové prostredia. 

Jednotný plášť z povrchovo neupravených betónových tvárnic, našiel svoje uplatnenie aj v interiéri domu. 

Pôdorys
PôdorysAutori: Pavol Šilla a Silvia Šillová
Rezy
RezyAutori: Pavol Šilla a Silvia Šillová
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla

Podklady: Pavol Šilla a Silvia Šillová

Poloha diela

Ing. arch. Pavol Šilla
Ing. arch. Silvia Šillová

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím