Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Design shaker

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Svetlo v architektúre
Hore
Vložené
21. Máj 2018
0
1187
Obytná skupina Plzenská, Prešov

Obytná skupina Plzenská, Prešov

AutoriIng. arch. Irakli Eristavi
Ing. arch. Pavol Šilla
SpoluprácaIng. Gabriel Boženík
Ing. Martin Ratkoš
InvestorSibéria
Plocha pozemku3 500 m2
Zastavaná plocha1 198 m2
Podlažná plocha2 232 m2
Návrh2012 - 2014
Realizácia2014 - 2016
AdresaPlzenská ,
Prešov,
Slovensko
Bývanie v širšom centre Prešova. Autorom dynamického obytného bloku je "domáci" ateliér zerozero.

Vhodne stanovený počtet a druh bytov umožnil architektom realizovať na Plzenskej ulici atraktívnu nízkopodlažnú zástavbu. Architektonický koncept je založený na gradácii hmoty pozdĺž osi pozemku. Na severnom okraji je kompaktná obytná štruktúra ukončená vyššími bytovými domami. Špecifikom projektu je "pílovitý" obrys východného priečelia. Členenie fasády je podporené striedaním ručne štrukturovanej omietky s hladkými plochami.

Foto: Pavol Šilla

Obytná štruktúra v širšom centre mesta je hybridným spojením radovej zástavby a bytového domu. Lineárna stavba rozdeľuje parcelu v pozdĺžnom smere na dve zóny. Verejná časť predstavuje ulicu s parkovaním, chodníkom a rozptylnou plochou v južnej časti parcely. Privátne dvory prislúchajúce k jednotlivým objektom radovej zástavby sú funkčným protipólom verejného priestoru. Slúžia ako terasy so západnou orientáciou.

Architektonický koncept spočíva vo vytvorení jednej výškovo gradujúcej lineárnej hmoty, orientovanej v severojužnom smere. Pílovitá štruktúra východného priečelia je hlavným výtvarným prvkom členiacim objekt. Geometria stavby vytvára a zabezpečuje prekrytie vchodov na ustúpenom prízemí. Fasády sú perforované loggiami a pravidelným rastrom stavebných otvorov.

Situácia
SituáciaAutor: zerozero

Hmotové riešenie súboru je založené na gradácii, ktorá prebieha logicky vo vzťahu k orientácii pozemku a uličnej čiare. Štruktúra zložená z dvojpodlažných domov s vlastnými predzáhradkami je zakončená v severnej časti v podobe viacpodlažného objektu s desiatimi bytmi.

Radové domy s výmerou okolo sto metrov štvorcových sú prispôsobené pre troj až štvorčlennú rodinu. Dispozičné riešenie domov je identické. Hlavný vchod z ulice je prekrytý vystupujúcou časťou “pílovitej” fasády. Vstupná hala, ako odkaz na „prejazdy“ v historickej zástavbe, sprístupňuje krytú terasu. Z haly vedie na poschodie jednoramenné schodisko. Pod schodmi je WC, v zadnej časti chodby sklad s väzbou na terasu.

Obytná hala na prízemí sa otvára veľkoformátovým zasklením do súkromného dvora - „záhradky“ so západnou orientáciou. Súkromné dvory oddeľujú nízke múriky.

Na poschodí je nočná časť s dvomi izbami orientovanými na západ, spálňou rodičov a kúpeľňou. Súčasťou komunikačnej haly je “box” technického zázemia so samostatným zdrojom vykurovania. V obytných miestnostiach majú okná znížený parapet. Kúpeľňa a schodisko sú osvetlené a odvetrané prefabrikovanými svetlíkmi.

Dispozície rodinných domov a bytov sú racionálne, zariadeniu neprekáža ani mierne skosenie fasády.

Pohľady a pôdorys
Pohľady a pôdorysAutor: zerozero

Jednoliate béžové plochy fasády sú opticky členené na menšie segmenty. Omietka Baumit je v pravidelnom rastri ťahaná ručne, tak aby vynikla jej plastická "vrúbkovaná" štruktúra. Vertikálne pásy na fasáde bytového domu zodpovedajú štruktúre na vykonzolovaných štítových stenách radovej zástavby. Strohosť riešenia je podporená plochou strechou s vnútorným odvodnením, ktoré necháva vyniknúť čistú geometrickú formu. 

Schéma
SchémaAutor: zerozero
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla

Bilancia projektu:

Celková plocha riešeného územia: 3 500 m²
Počet bytových jednotiek: 19
Vegetačné plochy celkom: 643,73 m²
Celková zastavaná plocha:1198,6 m²
Celková úžitková plocha:2232,17m

Podklady: zerozero

Poloha diela

Ing. arch. Irakli Eristavi
Ing. arch. Pavol Šilla

Súvisiace články

BaumitSKPre zdravé bývanie
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím