Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. november 2017
0
1902

Zelený les – odkaz dejín dnešku

Pietne dielo, Jednoduché, skromné a predsa nepriehľadnuteľné.
Zelený les – odkaz dejín dnešku
Autori: Ing.arch. Daniel BartošSpolupráca: Ing. Ondrej KlučárInvestor: Cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi, Modra-KráľováPlocha pozemku: 849 m2Zastavaná plocha: 9,6 m2Obostavaný objem: 25 m3Návrh: 2013 - 2013Realizácia: 2013 - 2014Adresa: Národná ulica 29, Modra-Kráľová, SlovenskoPublikované: 18. november 2017

Skromné v materiáloch a nárokoch na realizáciu. Bohaté vo výraze, metaforách, posolstve. Nielen statické a mŕtve, odkazujúce na minulosť. Ale aj živé, aktívne, s pohľadom do budúcnosti.

Pietne miesto venované rodine Grünwaldovcov a obetiam holokaustu sa nachádza v Modre, v časti Kráľová. Pamätník je súčasťou uličnej zástavby, v blízkosti sa nachádza kostol, fara, či pamätník obetiam druhej svetovej vojny. Na pozemku stál pôvodne dom s obchodom, ktorý bol počas vojny arizovaný. Objekty chátrali, až kým evanielická farárka Sidonia Horňanová neprišla s návrhom na zriadenie pietneho miesta holokaustu. Ústredným motívom diela je tragický životný príbeh Grünwaldovcov. Po arizácii majetku bola rodina postupne odvlečená do koncentračných táborov. Prežili iba dve zo siedmich detí Jakuba Grünwalda.  

Foto: Tomáš Manina
Situácia
SituáciaAutor: Daniel Bartoš

Architekt pracoval už iba s torzom poškodených budov. Do rúk sa mu dostala ruina bez strechy. Záchrana objektov bola nerealizovateľná. Finálne riešenie vznikalo s ohľadom na minimalizáciu nákladov a možnosť svojpomocnej realizácie. Prácu z väčšej časti odviedli dobrovoľníci.

Daniel Bartoš navrhol zvyšky stavby odstrániť a nahradiť ich novotvarom. Sieťová oceľová konštrukcia je čiastočne vyplnená kamenivom z pôvodného objektu. Určujúcou časťou návrhu sa tak stala uličná fasáda, ktorá zachováva pôvodné členenie stavebných otvorov. V ľavej časti prútovej steny tak môžeme čítať otvor pôvodnej brány domu, v strednej časti je vstup do obchodu a ďalej menšie otvory okien do obytných miestností. Okná a dvere sú orámované šambránami z oceľového plechu. Na oknách sa zachovali aj pôvodné kované mreže, ktoré sú tu znova osadené. 

Prútová stena je doplnená o porast ťahavých rastlín, čím sa v konečnom dôsledku vytvorí „zelená“ plocha symbolicky odkazujúca na názov projektu Zelený les. Pôvodná ruina sa tak mení na „živú“ stenu meniacu sa v čase, symbolické prepojenie na meniaci sa osud pôvodného domu a jeho majiteľov.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Zvyšná časť domu je prezentovaná plošne. Pôdorysná stopa objektu je znázornená v dlažbe. Dvor bol transformovaný na komunitný priestor pre kultúrne a spoločenské podujatia. Priestor ohraničujú fasády okolitých stavieb a zachovaný múr pôvodného hospodárskeho objektu. Prevládajúcu zeleň prerušujú betónové dlaždice na mieste peších trás. V zadnej časti dvora je vyvýšená terasa. Terénne úpravy sú riešené nízkymi kamennými múrikmi. V ťažisku záhrady je vysadený libanonský céder, ktorý v biblii symbolizuje spravodlivosť.

Výkresy
VýkresyAutor: Daniel Bartoš

“Zelený les” nie je len pietnym miestom. V Modre sa podarilo vytvoriť priestor, ktorý pamätá na svoju funkciu, no zároveň žije novým kultúrnym a spoločenským životom.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Stav objektu vo februári 2017
Stav objektu vo februári 2017Foto: Daniel Bartoš

Podklady: Daniel Bartoš - projektorarchitekti

Poloha diela

Ing.arch. Daniel Bartoš
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím