Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
8. december 2022
7
2695

Dom vo svahu, Pernek

Bývanie na okraji obce, v podlesí Malých Karpát.
Dom vo svahu, Pernek
Autori: Ján StudenýSpolupráca: Daniel Silva, Ing. arch. Maroš BátoraInvestor: P. Moťovský, S. StudenáPlocha pozemku: 2000 m2Zastavaná plocha: 120 m2Podlažná plocha: 200 m2 Obostavaný objem: 440 m3Návrh: 2009 - 2014Realizácia: 2010 - 0Adresa: Pernek, SlovenskoPublikované: 22. december 2022

Projekt, ktorý je stále vo fáze realizácie priblíži text Jána Studeného:

Program: obývacia miestnosť integrujúca kuchyňu, jedáleň a spálňu rodičov, 2 x detská izba, hygienické zázemie

Zadaním projektu bol rodinný dom na veľkom pozemku na okraji obce Pernek, v prírodnom prostredí Malých Karpát.

Našim zámerom bolo urobiť jednoduchý, stavebne nenáročný dom, ktorý využíva terénne danosti pozemku a splýva s prostredím. Poskytnúť bývaniu čo najväčšie spojenie s okolitou prírodou. Dom sme umiestnili do svahu pod cestou, aby sme umožnili jeho obyvateľom pozorovať prírodu protiľahlého lesa a rovinatú časť pozemku sme tak uvoľnili pre záhradu.

Konštrukciou domu je betónová škrupina (bez vnútrorných podpôr), realizovaná z monolitického betónu, ktorý je v interiéri priznaný. Jediná fasáda domu je presklená stena južným smerom, ktorou komunikuje so svojim okolím. Ostatné plochy domu sú zatrávnené a splývajú s terénom.

Pôdorys domu sme navrhli v tvare rovnoramenného lichobežníka, zrkadliaceho jeho pozdĺžny profil. Vnútorný priestor je voľný, členený na dve podlažia prepojené schodiskom. Dole, v kontakte so záhradou, je multifunkčný priestor, v ktorom sa nachádza obývacia izba s pracovným kútom a spálňou rodičov, kuchyňa s jedálňou a technické zázemie domu. V hornom podlažı́ sú umiestnené dve spálne detí, kúpelňa a vstupné zázemie. Všetky obytné miestnosti sú orientované cez veľké presklenia južným smerom k záhrade a lesu.

Širšie vzťahy
Širšie vzťahyAutor: Studený architekti
Situácia
SituáciaAutor: Studený architekti
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Studený architekti
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Studený architekti
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: Studený architekti
Priečny rez
Priečny rezAutor: Studený architekti
Pohľad
PohľadAutor: Studený architekti
Pohľad
PohľadAutor: Studený architekti
Pohľad
PohľadAutor: Studený architekti
Detail fasády
Detail fasádyAutor: Studený architekti
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: archív autorov
Foto: archív autorov
Foto: archív autorov
Foto: archív autorov
Foto: archív autorov
Foto: archív autorov

Podklady: Ján Studený / Autor: Studený architekti
Foto: Alex Shoots Buildings, archív Studený architekti (ČB)

Poloha diela

Ján Studený

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím