Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. november 2023
0
506

Výsledky BigMat International Architecture Award ´23

Hlavnú cenu získal pavilón rybieho trhu v prístave španielskeho mesta Almería.
Výsledky BigMat International Architecture Award ´23

Skupina BigMat International so sídlom v Paríži organizuje od roku 2005 súťažné bienále BigMat International Architecture Award. Táto cena sa prvýkrát odovzdávala v Španielsku, po troch ročníkoch sa rozšírila na medzinárodnú úroveň (Belgicko, Česká republika, Slovensko, Francúzsko, Taliansko, Portugalsko a Španielsko). Do aktuálneho ročníka bienálnej súťažnej prehliadky sa prihlásilo viac ako tisíc diel. Do finálového výberu poroty sa dostalo 16 stavieb, dve nominácie smerovali na Slovensko.

Cieľom BMIAA’23 je ocenenie a prezentácia kvalitnej architektúry a realizácií, ktoré významnou mierou prispeli k súčasnej architektonickej kultúre v Belgicku, Českej republike, Slovensku, Španielsku, Francúzsku, Taliansku a Portugalsku.

Ceny boli slávnostne odovzdané na galavečere, ktorý sa konal piatok 17. novembra v španielskej Seville. Víťazi si prebrali ceny v celkovej hodnote viac ako 80 000 €. 

V porote mali zastúpenie uznávaní odborníci zo zúčastnených krajín. Predsedom poroty bol rovnako ako v predchádzajúcich ročníkoch Jesús Aparicio, tajomníkom ceny Jesús Donaire. Porotu doplnili architekti z ostatných zúčastených krajín: David Van Severen (Office Kersten Geers David Van Severen) za Belgicko; Petr Janda (Brainwork) za Českú Republiku a Slovensko; Gilles Delalex (Muoto Architecture Studio) za Francúzsko; Enrico Molteni za Taliansko; Nuno Brandão Costa a Ángela García de Paredes (Paredes Pedrosa Arquitectos) za Španielsko.

 

Hodnotiaca komisia BigMat International Architecture Award ´23 rozhodla o výsledkoch nasledovne:

Veľká medzinárodná cena BMIAA’23 (30.000 €)

LONJA DE PESCADO Y ORDENACIÓN ZONA SUR DEL PUERTO DE ROQUETAS DE MAR (rybí trh v prístave mesta Almería, Španielsko)
Autor: Estudio ACTA

Pavilón v prístave Roquetas zastrešuje rybí trh, potrebné technické zázemie pre jeho fungovanie, reštauráciu a oddychové priestory na krytej terase. Ťažiskom dispozície prechádza nádvorie / prevýšená sieň trhoviska, okolo ktorej architekti sústredili všetky ostatné prevádzky. Pre návštevníkov a turistov sa tak každodenné procesy ako napríklad porcovanie ulovených mečúňov stávajú zaujímavým divadlom. 

Architektonický koncept spočíva na kontraste tvrdej podnože, z monolitického železobetónu a polotransparentného prestrešenia terasy. Raster oceľovej konštrukcie vytvára charakteristickú siluetu pavilónu pri diaľkových pohľadoch z prístavu. Obvodový plášť v tomto prípade tvorí iba ľahká membránová konštrukcia. Zvolené riešenie, ktoré odkazuje na figúru napnutých lodných plachiet, zodpovedá klimatickým podmienkam v španielskom meste.

© Fernando Alda Calvo
© Fernando Alda Calvo
© Estudio Acta
© Fernando Alda Calvo
© Estudio Acta
© Estudio Acta
© Fernando Alda Calvo
© Fernando Alda Calvo
© Fernando Alda Calvo

 

Veľká medzinárodná cena za malú rezidenčnú architektúru BMIAA’23 (30.000 €)

Casa no Tâmega (dom pri rieke Tâmega, Portugalsko)
Autori: Hugo Ferreira + Nuno Melo Sousa

Dom - socha v drsnej portugalskej krajine. “Schádzame z  chodníka, ktorý opúšťa asfaltovú cestu a smeruje k lesu. Sledujeme topografiu terénu, ktorý strmo spadá k rieke, prechádzame pomedzi balvany, až kým neprídeme k výraznej brázde, formovanej stekaním dažďovej vody. Práve tu vznikol ideálny priestor pre dvojicu betónových podnoží, ktoré nesú monolitický priestorový nosník obytnej časti domu,” popisujú formovanie architektonického konceptu autori. Výrazná horizontálna línia domu je osadená od terénu. Zvolené architektonické riešenie vytvára v prírodnom teréne prekážku a vyhýba sa rozsiahlym zemným prácam. Surovú kresbu monolitického betónu tvoria diagonálne odtlačky borovicových dosiek, použitých na debnenie.

Lokalitný program zahŕňa štyri spálne, obývaciu izbu, kuchyňu, bazén a vonkajšiu kuchyňu. V úrovni betónovej “nohy” so schodiskom prebieha hranica dennej a nočnej zóny domu.

© José Campos
© José Campos
© José Campos
© José Campos
© José Campos
© Hugo Ferreira + Nuno Melo Sousa

 

Národná cena a špeciálna cena BMIAA’23 (1.500 €)

Rekonštrukcia historickej budovy bývalých bitúnkov pre účely galérie Plato Ostrava, Česká republika (viac tu)
Autori: Ing. arch. Robert Konieczny, Michał Lisiński, Tadeáš Goryczka, Dorota Żurek, Marek Golab-Sieling
Spolupráca: Agnieszka Wolny-Grabowska, Krzysztof Kobiela, Adrianna Wycisło, Mateusz Białek, Jakub Bilan, Wojciech Fudala, Katarzyna Kuzior, Damian Kuna, Jakub Pielecha, Magdalena Orzeł – Rurańska, Elżbieta Siwiec, Anna Szewczyk, Kinga Wojtanowska

"Projekt je výsledkem architektonické soutěže, jejímž cílem bylo zachránit cenný objekt historických jatek. Zchátralý, památkově chráněný objekt město odkoupilo od soukromého vlastníka v roce 2016. Nyní v ní vystavuje Galerie PLATO. Ta využívá pěti výstavních sálů, nechybí kavárna ani zázemí pro vzdělávací programy. Objekt se stal přirozeným centrem proměny širší lokality a doplňují jej další projekty města i soukromých investorů.

Stěny jatek byly zchátralé a probourané obrovskými otvory. Cihlové zdivo zčernalé sazemi svědčilo o průmyslové historii města. Vzali jsme tyto nedostatky za své a přidali další vrstvu do historie budovy. Rovněž jsme zachovali charakter zašpiněných cihel a oken a vyplnili otvory ve zdech soudobým materiálem při zachování ornamentů starých cihlových zdí.

Princip obnovy všech neexistujících prvků budovy z mikrobetonu byl využit i při přestavbě zřícené části jatek,"  popisujú realizáciu autori.

Foto: KWK Promes
Foto: KWK Promes
Foto: KWK Promes

 

Národná cena a špeciálna cena za malú rezidenčnú architektúru BMIAA’23 (1.500 €)

Dom vo svahu, Pernek
Autori: Ján Studený
Spolupráca: Daniel Silva, Ing. arch. Maroš Bátora

Bývanie na okraji obce, v podlesí Malých Karpát. 

"Našim zámerom bolo urobiť jednoduchý, stavebne nenáročný dom, ktorý využíva terénne danosti pozemku a splýva s prostredím. Poskytnúť bývaniu čo najväčšie spojenie s okolitou prírodou. Dom sme umiestnili do svahu pod cestou, aby sme umožnili jeho obyvateľom pozorovať prírodu protiľahlého lesa a rovinatú časť pozemku sme tak uvoľnili pre záhradu.

Konštrukciou domu je betónová škrupina (bez vnútrorných podpôr), realizovaná z monolitického betónu, ktorý je v interiéri priznaný. Jediná fasáda domu je presklená stena južným smerom, ktorou komunikuje so svojim okolím. Ostatné plochy domu sú zatrávnené a splývajú s terénom.

Pôdorys domu sme navrhli v tvare rovnoramenného lichobežníka, zrkadliaceho jeho pozdĺžny profil. Vnútorný priestor je voľný, členený na dve podlažia prepojené schodiskom. Dole, v kontakte so záhradou, je multifunkčný priestor, v ktorom sa nachádza obývacia izba s pracovným kútom a spálňou rodičov, kuchyňa s jedálňou a technické zázemie domu. V hornom podlažı́ sú umiestnené dve spálne detí, kúpelňa a vstupné zázemie. Všetky obytné miestnosti sú orientované cez veľké presklenia južným smerom k záhrade a lesu,"  popisuje realizáciu architekt Ján Studený.

Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings

 

Národná cena za architektúru BMIAA’23 - Slovensko (1.500 €)

Ubytovanie v kaštieli Coburgovcov, Jelšava
Autori: Peter Lényi, Marián Lucký, Ondrej Marko, Lenka Borecká
Spoluautori: Miroslav Šestina, Matúš Šestina (design buniek), LightLab - Laura Murguía Sánchez, Lenka Balážová (svetelný design)

Ako s obmedzenými prostriedkami, ktoré neumožňujú komplexnú rekonštrukciu pristupovať k záchrane historického a kultúrneho dedičstva? 

Obytné bunky, vložené do tretieho a štvrtého nadzemného podlažia sprístupňujú lávky vedúce ponad prepadnuté časti stropu. Po dokončení projektu budú mať návštevníci k dispozícii aj základné hygienické zázemie a kuchynku. Reverzibilná intervencia minimálne zasahuje do pamiatkovo cenných konštrukcií.

Foto: Vlado Eliáš
Foto: Miro Šestina
Foto: Miro Šestina

 

Národná cena za architektúru BMIAA’23 v kategórii malá rezidenčná architektúra - Česká republika (1.500 €)

Prímestská vila, Praha (dielo sme predstavili tu)
Autori: Ing. arch. Petr Nacházel, Ing.arch. Zuzana Nacházelová

Vila pre mladú štvorčlennú rodinu, so záľubou v športe a umení, vznikla podľa návrhu ateliéru Nacházel architekti na predmestí Prahy. Koncept projektu, vychádza podľa slov autorov z krídlových dispozícií renesančných a barokových víl. Geometria vymedzuje v rámci jedného pozemku zóny s rozdielnou atmosférou, pričom obytné priestory majú vždy bezprostredný kontakt so záhradou.

Foto: Petr Nacházel
Foto: Petr Nacházel
Foto: Petr Nacházel

 

Národná cena za architektúru BMIAA’23 - Belgicko (1.500 €) 

ECAM - Ecole Centrale des Arts et Métiers (Nová budova strednej umelecko-priemyselnej školy, Woluwe-Saint-Lambert)
Autor: Agwa

© Séverin Malaud

 

Národná cena za architektúru BMIAA’23 v kategórii malá rezidenčná architektúra - Belgicko (1.500 €)

jtB House (novostavba rodinného domu)
Autor: BLAF Architecten

© Stijn Bollaert

 

Národná cena za architektúru BMIAA’23 - Francúzsko (1.500 €)

Konverzia administratívnej budovy na 52 bytových jednotiek, 
Autor: DATA Architectes

© Maxime Delvaux

 

Národná cena za architektúru BMIAA’23 v kategórii malá rezidenčná architektúra - Francúzsko (1.500 €)

M26 (rekonštrukcia a prístavba dvoch prímestských domov Toulouse)
Autor: BAST

© BAST

 

Národná cena za architektúru BMIAA’23 - Taliansko (1.500 €) 

Bicocca SUPERLAB (prestavba administratívnej budovy zo 60. rokov 20. storočia, Miláno)
Autori: BALANCE ARCHITETTURA + Studio Corradino Petitti

© Beppe Giardino

 

Národná cena za architektúru BMIAA’23 v kategórii malá rezidenčná architektúra - Taliansko (1.500 €)

Bivacco Fanton (horská útulňa v provincii Belluno)
Autor: DEMOGO studio di architettura 

© Iwan Baan

 

Národná cena za architektúru BMIAA’23 - Portugalsko (1.500 €)

Azores Wine Company Winery (vinárstvo na Azorských ostrovoch)
Autor: SAMI-arquitectos

© Fernado Nogueira

 

Národná cena za architektúru BMIAA’23 v kategórii malá rezidenčná architektúra - Španielsko (1.500 €)

CA NA CATALINA I EN JOAN (víkendový dom na Malorke)
Autor: TEd’A ARQUITECTES

© Luis Díaz Díaz

 

Špeciálna cena pre mladých architektov BMIAA’23 (1.500 €)

Podzemné pátio - neobvyklé rozšírenie rodinného domu, Taliansko
Autor: Stefano Larotonda

© Marco Capelletti
Odborná porota zľava: Jesús Aparicio (predseda poroty), Jesús Donaire (sekretárka súťaže), David Van Severen (Belgicko), Petr Janda Česká republika a Slovensko), Gilles Delalex (Francúzsko) Enrico Molteni (Taliansko), Nuno Brandão Costa (Portugalsko) and Ángela García de Paredes (Španielsko)
Odborná porota zľava: Jesús Aparicio (predseda poroty), Jesús Donaire (sekretárka súťaže), David Van Severen (Belgicko), Petr Janda Česká republika a Slovensko), Gilles Delalex (Francúzsko) Enrico Molteni (Taliansko), Nuno Brandão Costa (Portugalsko) and Ángela García de Paredes (Španielsko)

Viac informácií nájdete na bigmat.com.

Poloha na mape

Súvisiace články

BigMat SlovakiaSKSieť stavebnín BigMat
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím