Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Design shaker

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Svetlo v architektúre
Hore
Rodinný dom Lužianky

Rodinný dom Lužianky

AutoriIng. arch. Sebastian Nagy
Ing. arch. Jana Korčoková (spolupráca pri projekte interieru)
Plocha pozemku1218 m2
Zastavaná plocha242 m2
Podlažná plocha237 m2
Návrh2013 - 2013
Realizácia2013 - 2018
AdresaLužianky,
Slovensko
Keď výhľad formuje architektúru.

V zásade jednoduchý ortogonálny koncept je rozčlenený na sústavu plynule prelínajúcich sa priestorov. Časti, ktoré potrebujú súkromie sú oddelené. Zvyšok je veľkoryso prepojený. Vzniká tak otvorená a zároveň artikulovaná krajina obytného prostredia.

Členitá obytná štruktúra s dobre diferencovanou mierou súkromia jednotlivých priestorov. Sústava niekoľkých vzájomne prepojených objemov logicky delí nielen vnútorný priestor, ale aj pobytové terasy v exteriéri.

Centrálna časť domu je situovaná pod umelou terénnou vlnou. Strešná terasa sa tak stáva súčasťou záhrady, vystupuje nad úroveň hrádze riečky Radošinka a umožňuje nerušený výhľad do krajiny. 

Foto: Tomáš Manina

Lokalita

Rodinný dom sa nachádza na severnom okraji obce Lužianky, susediacej s mestom Nitra. Pozemok ukončuje novú zástavbu na ulici Radošínska, na východnej strane ho ohraničuje vyvýšená hrádza riečky Radošinka.

Foto: Tomáš Manina

Architektúra

Na rozdiel od susedných jednopodlažných bungalovov sa architekti rozhodli naplno využiť výhľad do otvorenej krajiny s dominantnou siluetou vrchu Zobor. Pobytová terasa, situovaná nad zapustenou obytnou časťou, prekonáva vizuálnu bariéru hrádze. Vyvýšená úroveň terasy je plynulo prepojená s rovinatou záhradou prostredníctvom terénneho schodiska. V prípade priaznivého počasia sa tak obytné priestory môžu rozšíriť o priestrannú plochu terasy a amfiteátrového schodiska.

Foto: Tomáš Manina

Architekti vďaka zaujímavej hre s priestormi, ktoré sa odvíjajú od centrálnej časti dispozície situovanej pod umelou terénnou vlnou, opticky oddeľujú jednotlivé funkčné zóny domu. Zdanlivo samostatne stojace objemy, s rôznou orientáciou a výškou hrebeňa strechy, na prvý pohľad evokujú “rastlú” vidiecku zástavbu.

Foto: Tomáš Manina

Fasády domu sú orientované rovnobežne so susednou hrádzou. Členitá hmotová skladba domu je podporená rôznou výškou a sklonom šikmých striech a tiež materiálovým riešením fasád. Bočné steny garáže a obytného traktu sú obložené rovnakou tmavou bobrovkou, akú nájdeme na šikmých strechách. Na fasádach ďalších dvoch je použitý keramický obklad, ktorý imituje režné murivo. Materiálovú skladbu dopĺňa veľkoplošné zasklenie štítových stien, drevo na exteriérovej terase a schodisku, betónové oporné múriky a dlažba. K čistote kompozície prispievajú použité zaatikové žľaby.

Skica
SkicaAutor: sebastian nagy | architects

Dispozícia

Do domu sa vstupuje z krytého závetria, ktoré zároveň prepája samostatný objem garáže s obytným priestorom. Zo vstupnej predsiene je prístupný šatník a hygiena. Centrálna obytná hala s kuchyňou, jedálňou a krbom voľne prechádza do prevýšeného priestoru obývacej izby. Priznaný šikmý podhľad akcentuje obklad z bukového dreva. Obývačka smerujúca na juhovýchod je prostredníctvom presklenej steny prepojená s čiastočne krytou exteriérovou terasou. Rodičovská spálňa, orientovaná na severovýchod, disponuje vlastnou kúpeľňou a dostatkom úložného priestoru v šatníkových skriniach umiestnených pozdĺž oboch stien. Terasa prístupná cez posuvné dvere je čiastočne zapustená pod úrovňou vyvýšeného terénu. Z juhozápadu vystupuje nad úroveń terasy dvojpodlažný obytný trakt. Na prízemí sa nachádza detská izba prístupná zo spoločnej jedálne. Skulpturálne vretenové schodisko, situované v centrálnom priestore, sprístupňuje herňu na poschodí. Z podkrovia sa dá vyjsť na strešnú terasu, ktorá je je zo štyroch strán ohraničená fasádami vystupujúcich objemov. Každý člen domácnosti tak má k dispozícii vlastnú terasu a možnosť celodenného kontaktu s okolitou krajinou.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: sebastian nagy | architects
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: sebastian nagy | architects
Pohľady
PohľadyAutor: sebastian nagy | architects
Pohľady
PohľadyAutor: sebastian nagy | architects

Interiér

Drevo, veľkoformátová betónová dlažba, sklo a kov. Priznané materiály na neutrálnom bielom pozadí. Nábytok vyrobený na mieru. Centrálny priestor s vretenovým schodiskom s plným špirálovým zábradlím. Prepojenie obývacej časti s exteriérom prostredníctvom dlažby a dreveného obkladu, ktoré plynulo prechádzajú až za presklenú fasádu.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Podklady: sebastian nagy | architects

Za výborné fotografie ďakujeme Tomášovi Maninovi.

Poloha diela

Ing. arch. Sebastian Nagy
Ing. arch. Jana Korčoková

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím