Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. apríl 2019
0
933

Ján a Martina na Pohode - site specific inštalácia na festivale Pohoda 2018

Festival Pohoda pred niekoľkými dňami vyhlásil piaty ročník súťaže Pohoda Visual Art Contest. Pri tejto príležitosti predstavujeme aj jedného z dvojice minuloročných víťazov - umeleckú výpoveď reagujúcu na udalosti, ktoré výrazne ovplyvnili celú krajinu.
Ján a Martina na Pohode - site specific inštalácia na festivale Pohoda 2018
Autori: Ondrej Jurčo, Juraj Červený, Daniela SabováInvestor: Festival PohodaNávrh: 2018 - 2018Realizácia: 2018 - 2018Adresa: Letisko , Trenčín, SlovenskoPublikované: 21. apríl 2019

Visual Art Contest (podrobnosti o aktuálnom ročníku nájdete tu) počas svojej krátkej histórie stihol priniesť viacero zaujímavých inštalácií, azda najznámejšou je minaret z roku 2016. Poďme sa pozrieť na jedného z dvojice minuloročných víťazov. Návrh Ondreja Jurča, Juraja Červeného a Daniely Sabovej uspel v silnej konkurencii 19 projektov. Tvorcovia získali 1000 €, ktoré mali využiť na realizáciu inštalácie.

Porota v zložení Ľudmila Kasaj Poláčková, Ján Triaška, Zuzana Duchová, Michal Sládek a Michal Kaščák ocenila dielo so širokým záberom umeleckej výpovede reagujúcim na veľkú časť areálu. Návrh porotcov oslovili svojou komunikatívnosťou, konzistentnou myšlienkou a aktuálnosťou témy.

"Ján a Martina na Pohode predstavuje inteligentnú vizuálnu abstraktnú reakciu na nedávne spoločenské udalosti bez zbytočného pátosu. Návrh pracuje s nenápadným ale jasným označovaním absencie dvoch ľudí. Na prvý pohľad angažovane poňatý koncept zaujal aj v sekundárnej rovine. Cez veľkú aktuálnu spoločenskú tému, si vie návštevník festivalu projektovať svoje osobné témy so stratou blízkych a zároveň intervencie do priestoru sú pomyselným dialógom, dorozprávaním/ilustrovaním situácií, v ktorých by sa Ján a Martina mohli nachádzať, keby sa tohto ročníka ako živí ľudia zúčastnili… Sprítomnenie spomienky na nich rôznymi miestami /čiernymi priestormi/ konceptuálne jasne hovoria o sile ich odkazu, ktorý nechali našej spoločnosti: Myšlienku ani príbeh nezabiješ!," píše sa v stanovisku poroty.

Inštaláciu bližšie predstaví jeden z autorov - Ondrej Jurčo:

Inštalácia reagovala na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Napriek tomu, že nepochybne ide o významnú udalosť uplynulého roka, dielo nebolo o veľkých gestách. Vyzdvihovalo obyčajnosť života.

Ich absencia v bežnom živote je to, čo by sme si mali pripomínať.

Kúpili by si lístky.
Dostali by náramky.
Postavili by si stan. 
Obedovali by v gastro zóne. 
Šli by na koncert. 

Robili by obyčajné veci… 

Uvedomujeme si citlivosť témy, a preto sme sa snažili vyhnúť prílišnému pátosu. Cieľom teda nie je vytvoriť jeden objekt, ktorý by bol dominantou, ale sériu priestorových vymedzení v areáli festivalu, ktoré mapujú prítomnosť návštevníka Pohody. Náš návrh je obyčajný. Nejde o výnimočnú inštaláciu, ani spracovaním, ani formou. Prevedenie spomienky na dvoch mladých ľudí je banálne rovnako ako je banálny bežný život.

Nevytvárame nové scenérie, len akcentujeme existujúce objekty a priestory plochou a farbou. Vymedzenie je symbolické, nie fyzické. Ostáva nadaľej používateľnou súčasťou priestoru. Nemeníme scenár festivalu a nepridávame atrakcie.

Zo samotnej podstaty nášho konceptu vyplýva snaha minimalizovať architektúru a umelecké ambície. Vytvorili sme katalóg objetkov a priestorov, ktorý nie je definitívny. Zvolili sme jasnú stratégiu - objekty upravíme čiernym náterom a priestory vymedzíme plochou. Priestor v stanovom mestečku sme zdvihli mierne vyvýšenou platformou Zo stavebného hľadiska ide o hranolovú konštrukciu založenú na zemných skrutkách a zaklopenú preglejkou. Objekt je upravený čiernym náterom.

 

Súťažný návrh:

Poloha diela

Ondrej Jurčo
Juraj Červený
Daniela Sabová

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím