Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. január 2024
3
708

Reflexie - rok 2023 pohľadom architekta, druhá časť

Spektrum názorov kolegov mapujúce uplynulý rok...
Reflexie - rok 2023 pohľadom architekta, druhá časť

Čo Vás v roku 2023 v oblasti architektúry na Slovensku (v stredoeurópskom priestore) najviac zaujalo?

Osobné výpovede môžu byť trochu iné, ako oficiálne hodnotenia. Ďakujeme kolegom, ktorí sa podelili so svojimi vlastnými pohľadmi na to, čo v nich rezonovalo. 

 

 

Martin Kusý

 

 

Tento rok to je ľahké - veľmi ma potešila nedávna správa o úspechu ateliéru Plural v medzinárodnej súťaži na Administratívno-technickú budovu Zdravotníckej záchrannej služby. Okrem toho, že to je naozaj úspech slovenskej architektúry, tak je to výborný návrh. Má všetko, čo si na dobrej architektúre považujem, je súčasný, inteligentný a funkčný. A ešte to aj tak ľudsky kolegom zo srdca prajem, a prajem im aj skúsenosť so stavebnícky profesionálnejším prostredím, než máme my tu. Na druhej strany mi je doslova smutno, ako veľa dobrých investičných verejných úloh zadáva Česká republika a my skoro nič. Stagnujeme a je to škoda, pretože ako vidieť v časopisoch a cenách máme silnú generáciu tvorcov, ktorí by to vedeli.

 

 

Peter Lényi

 

 

Pre mňa osobne prednáška holandského architekta Reniera de Graafa zo štúdia OMA v novootvorených priestoroch Slovenskej národnej galérie a následná diskusia o hodnotách a spôsobe tvorby novej časti mesta - v tomto prípade petržalského brehu Dunaja pri moste Apollo. Graaf je na jednej strane medzinárodnou hviezdou stavajúcou megaprojekty, na druhej strane dokáže formulovať kritiku smerujúcu na spoločenské, ekonomické a profesijné okolnosti, v akých podobné projekty vznikajú. Vystúpenie bolo plné možno zámerne provokatívnych, možno nekonzistentných, možno alibistických názorov a tvrdení, čo neskôr vyvolalo veľmi živú diskusiu cez sociálne siete a blogy o spoločenskej zodpovednosti, ktorú majú architekti, úradníci, politici a obyvatelia za svoje prostredie.

 

 

Igor Lichý

 

 

Pozitívne ma tento rok prekvapila kritika na rekonštrukciu SNG z pera Martina Zajíčka (SNG re:modern Martin Zaiček o príbehu SNG a zodpovednom narábaní s dedičstvom moderny.www.archinfo.sk) Nie preto, že by som sa netešil novej rekonštrukcii, ale preto, že architektonickej kritiky začína byť na Slovensku ako šafránu. Na našej scéne funguje niekoľko periodík, kde bývajú publikované realizácie, alebo projekty s textami, ktoré sa často venujú popisu stavby, prípadne kontextu jej vzniku ale kritická reflexia sa v nich objavuje iba okrajovo. Diela, ktoré nespĺňajú kritéria editorov sa jednoducho do publikácie nedostanú diskurz ich kvalite alebo nekvalite nikdy neprebehne. Ak sa nejaká kritika v periodikách objaví, tak väčšinou smeruje k celkovým trendom a prípadne k spoločenským podmienkam výkonu profesie architekta a nie ku konkrétnym dielam. Ak neberiem do úvahy „súťaž v hejtovaní“ Anticena Brutus, ktorá ani nemá ambície byť kritickou platformou a je skôr show pre širokú verejnosť, tak mi na Slovensku chýba kritika, ktorá by mňa ako autora niekam posúvala.

 

 

Ladislav Nagy

 

 

V roku 2023 ma veľmi zaujala bratislavská Mestská urbanistická štúdia Mlynské Nivy. Predošlých vyše 15 rokov sme sa riadili územnoplánovacími regulatívmi, ktoré neboli príliš mestotvorné a zbytočne komplikovali život architektom aj stavebníkom. Takže aspoň na tomto malom kúsku mesta sa postupne napravia omyly územného plánovania zo začiatku tohto storočia a želal by som si, aby MIB postupne obdobne "opravil" celý územný plán Bratislavy. A verím, že aj v ostatných slovenských mestách orgány územného plánovania pochopia, že excellovské regulatívy nie sú hlavným výsledkom procesu obstarávania územných plánov a budú sa inšpirovať aktuálnymi európskymi urbanistickými tendenciami / podobne ako MIB.

V minulom roku ma dosť pobavili aj reakcie na zriadenie cyklotrasy na Vajanského nábreží. A to, že tu vznikne až parlamentná snaha o jej zrušenie, už pokladám za extrémnu malosť niektorých "našich" poslancov. Áno, takto sa to robí (aj) s cyklistami, do psej matere !!!

 

 

Branislav Puškár

 

 

Pozitívnou správou pre celú architektonickú a dizajnérsku obec je, že zaznamenávame rastúci trend v záujme o štúdium týchto kreatívnych disciplín. Verím, že sa to prejaví na kvalite študentov, absolventov, neskôr diel v praxi. Ale už teraz sa je čím chváliť. Rok 2023 bol pre študentov a pedagógov FAD STU bohatý na úspechy.

Jakub Hencze vyhral prvú cenu v celosvetovej študentskej súťaži Inspirelli Awards, Matúš Stieranka získal Cenu prof. Lacka za najlepšiu slovenskú architektonickú diplomovú prácu, Alžbeta Kazíčková a Jakub Henze boli odmenení v Qbic Marita Schnepper Award za ekologickú architektúru,  Samuel Andrejčák, Jakub Čerešník a Lukáš Bím získali ocenenie v medzinárodnej súťaži Buildner Student Award, nominácie v Národnej cene za dizajn získali Filip Maukš, Eva Polgáryová, Vlasta Kubušová, tretia priečka v ILDA Award v kategórii Fine Art Laser Display patrí pedagógom Bohušovi Kubinskému a Paulíne Ebringerovej a študentke Monike Čejteiovej. V Urban Design Award boli ocenení Martina Kováčová, Kristína Čangelová, Michal Križo. BIG SEE Product Design Award 2023 získala Jana Vlčková, finalistko Insaid Awards bola Marianna Vrábelová, Monika Moravčíková, rovnako aj pedagógovia Bohuš Kubinský, Paulína Ebringerová. Ocenenie Fóra dizajnu 2023 s Témou Humanita v dizajne získala študentka Katarína Lešková.

Známkou kvality FAD je, že pedagógovia získali za svoju tvorivú činnosť  množstvo excelentných ocenení - Martin Kusý, Pavol Paňák, Štefan Polakovič sú laureátmi CEZAARA, páni Kusý a Paňák sú aj držiteľmi národnej ceny za architektúru Ceny Dušana Jurkoviča, cenu ZUUPS 2023 získali prof. Kováč, Michal Czafík, Lucia Štefancová a Karol Görner, na EU Mies Award 2024 boli nominovaní Martin Jančok a Michal Janák, ktorí ako externí spolupracovníci vedú na FAD vertikálny ateliér, ďalej Martin Varga, Pavol Pauliny, Pavol Paňák, Martin Kusý. Laureátom Krištáľového krídla v kategórii výtvarné umenie je Milan Lukáč.

V zozname ocenení, úspešných projektov a spoluprác by som ešte mohol pokračovať. Všetkým kolegom a študentom ďakujem za celoročné tvorivé nasadenie a teším sa na rok budúci.

 

 

Lukáš Šíp

 

 

Zaujalo ma toho veľa, ale prioritu dám priestorom, budovám a udalostiam verejným.

Počas leta bola dokončená rekonštrukcie Blumentálskej, jednej z najkrajších ulíc v Bratislave. No a po dopravných zmenách na uliciach Imricha Karvaša a Námestie slobody už idem bicyklom väčšinu trasy z domu do práce po oddelenej cyklotrase alebo cyklopruhu. Na subjektívnom príklade chcem pripomenúť objektívny fakt, že Bratislava naďalej pracuje na obnove verejných priestorov a budovaní infraštruktúry. Námestie slobody nám v lete po rekonštrukcii (2021, LABAK) ukázalo, akú kvalitu to dokáže mestu priniesť. Výbornou správou je napredovanie výstavby električkovej trate do Petržalky. Je to kľúčová infraštruktúra, ktorej absencia desaťročia blokuje rozvoj kvality života v meste.

Teším sa z dobrej architektúry, ktorá vzíde zo súťaže a je financovaná z verejných zdrojov. Mestský úrad v Leopoldove (Eristavi, Šilla, Červený) je vzorovým príkladom roka. Dúfam, že rovnakou cestou pôjde aj obnova kúpeľov v Sliači podľa štúdie ateliéru Between. Držím palce, pretože kúpeľníctvo na Slovensku za to stojí. Teším sa aj z Nového pavilónu urgentného príjmu v nemocnici Bojnice (Jablonský, Majcher).

Časopis Koncept má za sebou prvý rok existencie. Katalogizácia architektonických diel sa presunula na web a print jednoducho musí priniesť obsahovo „niečo navyše“, širší pohľad, analýzu, tému, diskusiu... Koncept to ponúka, navyše v skvelej grafike. Je výsledkom iniciatívy a práce Kristíny Tomanovej a Táni Kuva.

Vonku na mňa urobili mimoriadny dojem dve stavby. Deichman Library v Oslo (Atelier Oslo + Lund Hagem), ktorá má takú širokú ponuku služieb vzdelávania verejnosti, že knihy sú tam doplnkom. Projekt Living Places v Kodani (EFFEKT) ukazuje udržateľnú cestu „individuálneho“ bývania, podloženú slušným výskumom.

Na konci roka prišli ešte dve dobré správy. Petra Marko bude riaditeľkou MIB a Kornel Kobák bude členom predstavenstva ACE. Sú to správni ľudia na správnych miestach. Pravý opak novej vlády.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím