Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. január 2024
0
599

Reflexie - rok 2023 pohľadom architekta, prvá časť

Spektrum názorov kolegov mapujúce uplynulý rok...
Reflexie - rok 2023 pohľadom architekta, prvá časť

Čo Vás v roku 2023 v oblasti architektúry na Slovensku (v stredoeurópskom priestore) najviac zaujalo?

Osobné výpovede môžu byť trochu iné, ako oficiálne hodnotenia. Ďakujeme kolegom, ktorí sa podelili so svojimi vlastnými pohľadmi na to, čo v nich rezonovalo. 

 

 

Marek Abramovič

 

 

Nielen tento rok, ale už dlhšiu dobu s radosťou na Slovensku sledujem silnejúci trend realizácií prostredníctvom architektonických súťaží, najmä realizácie a konverzie verejných stavieb a priestorov. Nejedná sa len o realizácie v hlavnom meste ale ide o trend, ktorý je možný sledovať naprieč celým Slovenskom aj v menších mestách a obciach. Vzorom by mohlo ísť mesto Leopoldov, ktoré má viacero úspešných projektov, tento rok asi najviac zarezonovala ocenená rekonštrukcia Mestského úradu. Teším sa aj na ďalšie realizácie, ktoré by mohli z architektonických súťaží vzísť, ako napríklad Námestie slobody a Petermanova veža v Banskej Bystrici, revitalizácia parku Gen. M. R. Štefánika a rekonštrukcia Kultúrno-komunitného centra v Trenčíne či revitalizácia verejných priestranstiev sídliska Diely v Nitre.

Toto smerovanie možno sledovať aj pri niektorých súkromných investoroch, ktorí na realizáciu svojich projektov čoraz viac využívajú urbanisticko-architektonické súťaže za účasti najlepších slovenských a svetových architektov. Jedným z takých projektov bola napríklad súťaž, ktorá je východiskom pre projekt s pracovným názvom Southbank.

Bohužiaľ osud víťazných súťažných návrhov nemusí dopadnúť aj úspešnou realizáciou, jedným takým príkladom je ružomberská plaváreň, ktorá môže poslúžiť aspoň ako odstrašujúci príklad, kedy vedenie mesta bez odbornej diskusie rozhodlo, že sa nebude stavať podľa víťazného návrhu ale vybrali projekt, ktorý mal byť lacnejší a postaví sa rýchlejšie. Realitou nakoniec je, že stavba je uzavretá a drahšia ako víťazný projekt. 

 

 

Martin Beďatš

 

 

 

V mojom bližšom okolí ma veľmi príjemne prekvapila netradičná administratíva za neďalekou českou hranicou - Kloboucká lesní - nová administratívna budova, Brumov-Bylnice (ČR).

Mám to skoro pod nosom a rád sa tam vždy keď idem okolo na chvíľu zastavím - v skutočnosti je to ešte oveľa lepšie, ako na obrázkoch - bez oplotenia - objekt sa dá „vychutnať“ zo všetkých strán, aj zblízka, vrátene detailov. Pred Klobouckou klobúk dole.

A pridám aj zo širšieho spektra - v máji som s kapelou na otočku vycestoval do Kyjeva - iba jeden deň a dve noci, prvá aj s bombardovaním... Kyjev je krásne európske veľkomesto, bez okázalosti a megalomanstva Moskvy. Kvôli nabitému programu som bohužiaľ nestihol v Kyjeve navštíviť Synagógu Babyn Jar, otvorenú na jar 2021 - ako súčasť pamäte jedného z najhorších nacistických masakrov. Objekt, ktorý sa ručne mení z knihy na chrám - pozri video archiweb.cz - Synagoga v Babím Jaru - fascinujúca stavba i fascinujúci jav - vážne a silné pripomenutie desu vojny, zvlášť v dobe a mieste desu ďalšej vojny...

 

 

Borislav Benedek

 

 

Po parlamentných voľbách v roku 2023 som dostal značné nutkanie odcestovať. S chuťou som si prečítal knihu Dva měsíce v Lisabonu od Adama Gebriana a následne mesto navštívil. Takúto cestu odporúčam každému kto chce zažiť prirodzene príjemné mesto. Už samotná upútavka knihy dobre vystihuje budúci zážitok: „69 kapitol o stovkách míst, pro jejichž návštevu nejspíš neexistuje žádný vážný důvod, což ale neznamená, že se na nich nemůžete cítit skvěle.“ Práve malé, nenápadné parkové námestia stačia k tomu aby život v meste bol znesiteľný.

 

 

Milan Csanda

 

 

V roku 2023 by som predovšetkým vyzdvihol „neviditeľnú“ prácu na napĺňaní reálneho obsahu nových zákonov o územnom plánovaní a výstavbe. Neviem síce ako dopadne jeho uvedenie do praxe (nová vláda hovorí o odklade účinnosti minimálne zákona o výstavbe) ale najmä pracovná skupina, ktorá tvorila metodiku / reálne používanie zákona o územnom plánovaní má za sebou dôležitú etapu, ktorá má uviesť do života jednotný jazyk územných plánovačov a urbanistov. A to je veľká vec! Z mojej novej pracovnej pozície vnímam nejednotnosť jednotlivých pojmov v súčasnej praxi ako veľmi neprehľadný prvok, ktorý vytvára až akúsi investičnú neistotu pre stavebníkov.

Nové metodické pravidlá, aj keď ešte stále sú v procese tvorenia (i keď finálneho), majú ambíciu priniesť poriadok v územnom plánovaní, ktorý síce nie je „sexi“ pre architektov ale tvorí nevyhnutný základ pre našu prácu.

Preto chcem vyzdvihnúť a poďakovať sa za nekonečné diskusie a argumentácie, ktoré boli súčasťou pracovnej skupiny na tvorbe zákona, vyhlášky a metodiky o územnom plánovaní na Úrade pre územné plánovanie a výstavbu.

 

 

Kornel Kobák

 

 

Rok 2023 si budem pamätať ako mimoriadny rok, v ktorom "trilema" medzi modernistickým optimizmom, ekologickým aktivizmom a technologickým mesianizmom už zavítala do ateliéru snáď každého architekta. Prepočítavame, či je architektonická profesia naďalej službou pre masívne stavanie a razantný rast miest, alebo je čas ju v blízkej budúcnosti znovu vynájsť. Podľa overeného kréda, "pesimizmus vedie k slabosti, optimizmus k sile", sme do našej práce pridali spásonosnú predponu „re“. Naše záväzky voči budúcnosti sú teraz bezprecedentné a odmeny za ich plnenie sú ďaleko v nedohľadne.

 

 

Andrej Kocian

 

 

Dúfam, že to nie je len skreslený pohľad ale mám pocit, že sa téma verejného priestoru dostala konečne od slov k činom. Vyhodnotené súťaže v roku 2023 myslím častejšie ako v minulosti mali aj krajinársky nádych. Či už ide o súťaže v Trnave, Banskej Bystrici, Trenčíne, Stropkove a podobne. Ukazuje sa, že síce to trvá určitý čas ale tlak na riešenie dôležitých problémov má zmysel.

Tiež ma tešia niektoré nominácie na EU Mies Award 2024. Výber najlepších diel dokazuje, že u nás vzniká kvalitná architektúra väčších či menších mierok. Dúfam, že  sa podarí zaznamenať úspech v medzinárodnom výbere.

Veľmi ma mrzí opätovné zlyhanie ministerstva pri riešení pavilónu na EXPO 2025. Dúfajme, že sa postupne tiež presadí túžba po kvalitnom a reprezentatívnom stánku reprezentujúcom našu krajinu.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím