Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. apríl 2022
6
3070

Rekonštrukcia vojenskej zotavovne na Zemplínskej Šírave - obnova moderny v réžii Ministerstva obrany

"Na základe vizualizácie prebehne verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu"...
Rekonštrukcia vojenskej zotavovne na Zemplínskej Šírave - obnova moderny v réžii Ministerstva obrany

1. apríla 2022 predstavil minister obrany SR Jaroslav Naď projekt rekonštrukcie vojenskej zotavovne na Zemplínskej Šírave, ktorá je mimo prevádzky od roku 2019. 

Komplexnú obnovu objektu z konca 70. rokov s predpokladanými nákladmi vo výške 20 miliónov eur chce rezort obrany financovať z vlastných zdrojov. “Urobíme celoročný hotel. Budeme tu mať kongresové centrum, športoviská, športovú halu, wellness. Budú ich môcť využívať ľudia na základe objednania, široká verejnosť. Zároveň to prepojíme aj s Duklou Banská Bystrica, budú to využívať aj naši špičkoví športovci. Ide o ekologický projekt hodný 21. storočia,” zhrnul minister víziu rekonštrukcie.

Podľa Jaroslava Naďa chce rezort projektovú dokumentáciu k rekonštrukcii začať obstarávať "v najbližších týždňoch". Jej finálnu podobu chce získať na prelome rokov 2022 a 2023.

Aktuálny stav vojenskej zotavovne na Zemplínskej šírave, ktorá je zatvorená od roku 2019
Aktuálny stav vojenskej zotavovne na Zemplínskej šírave, ktorá je zatvorená od roku 2019Foto: Ministerstvo obrany SR
Jaroslav Naď predstavuje víziu rekonštrukcie
Jaroslav Naď predstavuje víziu rekonštrukcieFoto: Ministerstvo obrany SR

Vojenská zotavovňa na úzkom cípe, ktorý vybieha zo severu do vodnej nádrže  Zemplínska Šírava, patrí medzi výrazné architektonické diela druhej polovice 20. storočia.

Stavba, ktorá bola v roku 1979 dokončená podľa projektu architektov Dušana Bálenta, Eduarda Horvátha (†) a Ivana Kočana, je súčasťou Registra modernej architektúry oA HÚ SAV, ktorý uvádza: “Architektúra stavby je založená na princípe priečnych nosných stien (v module 6,60 metra). Asymetrické rozloženie sektorov objektu, ktoré takáto konštrukcia dovolila, viedlo k výraznej štrukturalistickej forme. Stvárnená je s kompozičnou vyváženosťou a v pôsobivom súzvuku s okolitou krajinou… Architektúra objektu je založená na pôsobení bieleho rastra presahujúcich nosných konštrukcií a výškovo rozčlenených objemov a na kontraste pravouhlej pravidelnosti objektu a prírodného okolia.”

Vojenská zotavovňa na dobovej fotografii
Vojenská zotavovňa na dobovej fotografiiFoto: Register modernej architektúry oA HÚ SAV / Ľubo Stacho
Pôdorys
PôdorysZdroj: archív oA HÚ SAV
Charakteristický severovýchodný pohľad
Charakteristický severovýchodný pohľadZdroj: archív oA HÚ SAV

Projekt obnovy rehabilitačného a rekreačného zariadenia v súlade a s rešpektom k dielu pôvodných autorov si vyžaduje komplexný a korektný prístup. 

Ako pozitívny príklad možno uviesť avizovanú rekonštrukciu budovy bratislavského internátu Hviezda, ktorú Jaroslav Naď spomenul v súvislosti s pripravovaným projektom. Overovacia štúdia prestavby známej "Kukurice" zhmotňuje citlivý a príkladný prístup k obnove architektonického dedičstva posledných desaťročí. Ministerstvo obrany SR oslovilo FAD STU, aby sa vybrané vertikálne ateliéry zúčastnili súťaže s cieľom získať overovaciu štúdiu na facelift budovy na nové účely - kancelárie a ubytovanie s reštauráciou. Štúdia preverila možné riešenia dispozičnej skladby vo viacerých alternatívach. Prioritou autorov bolo zachovanie celkovej tektoniky objektu, siluety a čitateľnosti architektonických prvkov. Správnu cestu pri obnove moderny ukazuje tiež koncept ideálnej obnovy liečebného domu Machnáč. So záujmom budeme sledovať aj návrhy architektonickej súťaže na obnovu kúpeľného areálu Sliač

Videoprezentácia štúdie prestavby vojenskej zotavovne na Zemlínskej Šírave, ktorú spracovala spoločnosť PROJEKTPLAN:

3474
Youtube

Po zhliadnutí vizualizácií a animácie prezentovaného zámeru obnovy vojenskej zotavovne na Zemplínskej Šírave sme sa preto obrátili na Kanceláriu ministra obrany SR s apelom, že  objekt s výraznými architektonickými kvalitami, zaradený do Registra modernej architektúry oA HÚ SAV, si zaslúži kvalitnú obnovu v plnom rozsahu. Súčasne sme dostali odpovede na viaceré položené otázky:

Kto spracoval prezentovanú štúdiu?
Štúdiu spracovala spoločnosť PROJEKTPLAN, s.r.o. so sídlom Jarmočná 90A/1926, 064 01  Stará Ľubovňa, IČO: 48 261 483.

Ako prebiehal výber spracovateľa štúdie?
Výber prebiehal na základe verejného obstarávania podľa zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom  obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov – ako zákazka s nízkou hodnotou.

Akým spôsobom vyberiete spracovateľa projektovej dokumentácie pre ďalšie etapy?
Výber prebehne na základe verejného obstarávania podľa zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom  obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov – ako zákazka s nízkou hodnotou, podlimitná alebo nadlimitná zákazka.

Aký časový horizont plánujete pre jednotlivé fázy projektu?
V súčasnej dobe je vypracovaná vizualizácia plánovanej rekonštrukcie. Na základe tejto vizualizácie prebehne verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu v období 5-6/2022. Po dodaní projektovej dokumentácie začne proces vybavovania stavebného povolenia a v nadväznosti na to proces obstarávania realizátora stavby a samotná realizácia rekonštrukcie. Predpokladaný začiatok rekonštrukcie je v roku 2023, ukončenie sa predpokladá v roku 2025.

 

Oslovili sme aj žijúceho autora Ivana Kočana s otázkou, či bol ako spoluautor architektonického riešenia pôvodného objektu oboznámený a informovaný o pripravovanom zámere. Podľa jeho slov sa o pripravovanej prestavbe dozvedel iba od nás a z médií.

Objekt s výraznými architektonickými kvalitami, zaradený do Registra modernej architektúry oA HÚ SAV, si kvalitnú obnovu v plnom rozsahu zaslúži. Prvým realizovaným krokom boli sanačné práce, uskutočnené s cieľom odvrátiť závažné poškodenie stavby. Otázny je však zvolený ďalší prístup investora k obstaraniu projektovej dokumentácie pri zákazke obdobného významu a rozsahu. Dobrá architektúra dokáže napriek dobe svojho vzniku a nutným úpravám stále ponúknuť adekvátny rámec pre nové využitie, bez straty svojich pôvodných hodnôt. 

 

Vítame snahy o fyzickú záchranu objektu vojenskej zotavovne. Veríme však, že sa pri verejných obstarávaniach stretneme s postupmi ktoré vytvoria podmienky pre korektné a kvalitné riešenia v celej komplexnosti problematiky. 

Vojenská zotavovňa počas posledných rokov prevádzky
Vojenská zotavovňa počas posledných rokov prevádzkyFoto: hotel Granit Zemplínská Šírava
Vojenská zotavovňa počas posledných rokov prevádzky
Vojenská zotavovňa počas posledných rokov prevádzkyFoto: hotel Granit Zemplínská Šírava
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím