Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. apríl 2018
0
551

Laureátom Ceny Ladislava E. Hudeca sa stal Peter Černo

Architekt Peter Černo sa stal laureátom Ceny Ladislava E. Hudeca za rok 2018. Cena mu bola odovzdaná vo štvrtok 5. apríla v Cikkerovej sieni historickej Radnice v Banskej Bystrici.
Laureátom Ceny Ladislava E. Hudeca sa stal Peter Černo

Cenu udelil Spolok architektov Slovenska – Bratislava a C.A.L.E.H.n.o Banská Bystrica, v spolupráci s Centrom architekta L. E. Hudeca v Banskej Bystrici pod záštitou primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska.

Cenu Ladislava Hudeca udeľuje Spolok architektov Slovenska architektovi, ktorý sa narodil na území Slovenskej republiky a oceňuje sa ňou výnimočné architektonické pôsobenie v zahraničí. Cena je zriadená ako pocta svetoznámemu architektovi, slovenskému rodákovi, Ladislavovi Hudecovi a jeho celoživotnému dielu; symbolizuje medzinárodný multikultúrny dialóg v oblasti architektonickej tvorby.

Vo štvrtok 5. apríla bola cena odovzdaná po tretí raz. Laureátom ceny sa stal slovenský architekt Peter Černo, ktorý najskôr pôsobil v Kuvajte, neskôr v Nemecku, kde aj založil svoj ateliér, ktorý funguje dodnes.

Udelenie ceny moderoval Ing. arch. Igor Teplan, viceprezident SAS, ktorý predniesol úvodné slovo. Cenu odovzdal prezident SAS Juraj Hermann. 

Ocenený p. architekt Peter Černo spolu s primátorom Banskej Bystrice Jánom Noskom
Ocenený p. architekt Peter Černo spolu s primátorom Banskej Bystrice Jánom Noskom

Laudatio Juraja Hermanna:

Milý laureát, vážení prítomní,

dnes tu v rodisku i mieste posledného odpočinku L.E. Hudeca v Banskej Bystrici  udeľujeme po tretikrát Cenu Ladislava Eduarda Hudeca, určenú pre architekta slovenského pôvodu za jeho výnimočnú prácu v zahraničí.

Dostalo sa mi cti predniesť pri príležitosti udelenia tejto ceny slávnostné laudácio  architektovi, ktorý vytvoril výnimočné dielo nielen v zahraničí, ale i vo svojej pôvodnej vlasti na Slovensku,  s ktorým  nikdy nestratil osobný, ale ani profesionálny kontakt.

Ing.arch.akad.arch. Peter Černo je významný slovenský architekt s bohatým profesionálnym životopisom a vzácnym portfóliom prác a ocenení, ktoré  za svoje  diela získal vo svete i na Slovensku. Myslím si, že o kvalite architekta najlepšie vypovedá jeho vlastné dielo o čom sa budeme môcť za chvíľu presvedčiť na vernisáži autorskej výstavy nášho dnešného laureáta. Ale napriek tomu mi dovoľte spomenúť zopár dôležitých profesných životopisných údajov:

Pán architekt Peter Černo sa narodil v roku 1943 v Bratislave, študoval  na Fakulte architektúry a pozemného staviteľstva SVŠT v Bratislave (1959 - 1965, prof. E.Belluš), potom na VŠVU (odbor interiér, prof. V.Vilhan, prof. D.Kuzma, 1966 - 1969) a na Hochschule fur Bildende Kunste v Západnom Berlíne (prof. W.Ebert, posledný žijúci profesor Bauhausu, 1967 - 1968).

Ako architekt pôsobil najskôr na Slovensku, potom v zahraničí - v Kuvajte od roku 1985  a v Nemecku od roku 1987.

Po štúdiách takmer jeden a pol dekády pôsobil ako architekt vo vtedajšom Československu, resp. na Slovensku. Pracoval v Slovenskom ústave pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody (SUPSOP), v Projektovom ústave pre projektovanie školských a kultúrnych stavieb a v Projektovom ústave obchodu a cestovného ruchu v Bratislave.

Najznámejšie realizácie z tohto obdobia sú:

  • Rekonštrukcia a interiér Kina Tatra v Bratislave (s. R.Janákom, 1980, dielo získalo Cenu Zväzu slovenských výtvarných umelcov, Rekonštrukcia kina Tatra získala aj medzinárodnú odozvu a bola publikovaná v časopise Domus (1981)
  • Prímestské nákupné stredisko v Bratislave - Lamači, prvé "shoping centrum" v Československu s parkovaním na streche (so S.Spáčikom, 1985, dielo získalo cenu za najlepší projekt Ministerstva obchodu)
  • Rekonštrukcia a interiér časti budovy Reduta pre Terminál ČSA v Bratislave (s R.Janákom, 1984)

V Kuvajte spolupracoval na viacerých významných projektoch ako napríklad:

  • Emirov Palác (člen tímu, 1985),
  • Administratívna budova Al Safat (1985),
  • pre Coastal Strip project (1986) Základná škola pre chlapcov, Základná škola pre dievčatá, Centrálna záhrada
  • v E.A.S.T. vila pre člena kuvajtského parlamentu
  • Rekreačno-športové centumv Jeddah-Saud.Arabia - 1.cena v súťaži
  • Rošírenie Hotela Regency (1987), GCC     
  • Konferenčné centrum - 1.cena v súťaži v Bahraine

V Nemecku pôsobil v  niekoľkých architektonických kanceláriách, v ateliéri Hansa Scharouna (1967 popri štúdiu v Západnom Berlíne), v IDP a AIC Mníchov (1988 - 2000).

V roku 1998 si založil vlastnú kanceláriu Cerno+Architekten v Mníchove.

K najznámejším dielam, ktoré vznikli v Nemecku patria:

  • Televízna scéna a interiér štúdia pre medzinárodnú cenu Bambi  (Mníchov, 1987 a 1988, s IDP)
  • Golfové kluby - interiér (Krefeld a Motzen, 1989 a 1991, s IDP)
  • Rekonštrukcia Taschenbergského paláca  na *****Hotel Taschenberg Hotel Kempinski (Drážďany, 1995, s AIC)
  • *****Hotel Adlon Kempinski (Berllin, 1998, s AIC a PKP)
  • Deutsche Bank (1998, Frankfurt-Eschborn, s AIC)
  • Obytný areál - 280 bytov (Potsdam, 1998 s AIC)
  • Veľvyslanectvo Rumunskej republiky (Berlin, 1999 s AIC)
  • Medaila pre Rowing World Cup 1997.

Po uvoľnení spoločenských pomerov po roku 1989 Peter Černo  ako architekt pôsobí aj na Slovensku. Z tohto obdobia rezonujú najmä tatranské realizácie:

  • ****Liečebný  dom Solisko (rekonštrukcia a dostavba, 1997, na Štrbskom plese,s T. Bendíkom a V.Gálikovou)
  • ****Grand Hotel Kemponski HighTatras (rekonštrukcia a dostavba, 2012,  Štrbské pleso, s Martinom Černom a Gianfrancom Maiom
  • Známa a publikovaná je aj vila v Borinke (2001, s V. Gálikovou).

Jeho práce sa nachádzajú v rôznych krajinách - Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Lichtenštajnsko, Dominikánska republika, Česká republika, Slovenská republika, Nemecko.

V polovici deväťdesiatych rokov Peter Černo pomáha propagovať slovenskú architektúru v zahraničí. Zorganizoval prednášku prof. Štefana Šlachtu na Fakulte architektúry v Mníchove, ako i výstavu Architektúra 20. a 30. rokov na Slovensku, o ktorej informoval i mienkotvorný Suddeutsche Zeitung. Tak isto sprostredkoval kontakt medzi časopismi Projekt a Baumeister.

V roku 2012 bol vyzvaný Architektur Galerie v Mníchove usporiadať autorskú výstavu - SYMBOL / IDENTITAT / TOURISMUS - Cerno+Architekten.

Architekt Peter Černo získal za svoje diela viaceré ocenenia:

napríklad FIABCI (Španielsko), AAHS (USA), BEFFA (ČR), WTA (Spojené kráľovstvo), GEO (Nemecko), Cena ZSVU,  CE.ZA.AR. a Stavba roka (Slovensko)

Z ocenení získaných v minulom roku treba spomenúť:

  • z Veľkej Británie ABB Leaf Awards 2017 v kategórii Sustainable Development Project of the Year-Future    Projekt - Dostavba rodinného domu, Slovensko
  • a z Nemecka Iconic Award 2017 Winner v kategórii Architektur
  • Projekt - Grand Hotel Kemponski High Tatras - Rekonštrukcia a dostavba, Slovensko - Iconic Award 2017 Winner v kategorii Architektur - Concept   Projekt - Kuwait Towers - Konverzia a dostavba, Kuwait

Obzvlášť by som chcel spomenúť ocenenie - Bronzovú cenu  The American Architecture Prize 2016 v kategórii Architektonické dedičstvo za dielo Grand Hotel Kempinski High Tatras.  Je to vôbec prvé architektonické dielo zo Slovenska, ktoré získalo ocenenie v rámci AAP.

Architekt Peter Černo svojim dielom a  získaným uznaním v zahraničí dokázal, rovnako ako v minulosti L.E.Hudec, že aj architekti, ktorí vychádzajú z nášho kultúrneho prostredia majú šancu sa svojim talentom, vzdelaním  a systematickou prácou presadiť  a byť úspešní i vo svete. Peter Černo navyše zo zahraničia naďalej ako architekt tvorí pre Slovensko a úspešne prezentuje slovenskú architektúru vo svete.

Som presvedčený, že Cena Ladislava Eduarda Hudeca za rok 2018 je v správnych rukách.

Pán architekt, blahoželám!

Banská Bystrica, 5.apríla 2018

Pánovi Černovi prišli zagratulovať aj spolužiaci z Fakulty architektúry
Pánovi Černovi prišli zagratulovať aj spolužiaci z Fakulty architektúry
Pán Černo s manželkou
Pán Černo s manželkou

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím