Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. júl 2021
2
1457

Prvá generácia Vertikálneho ateliéru Fejo & Hanáček končí

Bilancovanie dvojročnej práce s kolektívom, ktorý sa za toto obdobie stal našou architektonickou rodinou.
Prvá generácia Vertikálneho ateliéru Fejo & Hanáček končí

Vertikálny ateliér sme viedli spolu s asistentmi Martinom Dubinym a Viktorom Kasalom. Bola to výborná spolupráca, v ktorej vložili do ateliéru veľké množstvo myšlienok a času. Pri obhliadnutí sa späť za našimi začiatkami - keď sme pred dvoma rokmi pripravovali na  konkurz do Vertikálneho ateliéru - nevedeli sme čo môžeme očakávať. Plná kapacita ateliéru bola 14 ľudí  a k nám sa prihlásila polovica študentov Edo Krištof, Tomáš Danko, Natália Marková, Patrik Krásny, Patrik Domanický, Zuzka Mihaľová, Veronika Mesíková. Začínali sme s malým, ale veľmi družným kolektívom. Osobnostne to boli  študenti, ktorí mali chuť rásť, boli zdravo súťaživí a nebáli sa na sebe pracovať, rovnako pracovali aj pre tím. Absolvovali sme sériu prerábok priestorov ateliérov, ktoré boli vždy dobrým teambuldingom, až kým naše plány nezastavil Covid. Paradoxne najťažšia práca nás len čakala - udržať tímového ducha v čase, keď sme zostali izolovaní. Chýbal nám náš školský ateliér, osobný kontakt, či diskusie k témam, ktoré by sa zameriavali  na tvorbu verejných priestorov prepojenú s krajinnou architektúrou. Práve verejné priestory sme vnímali ako silnú stránku nášho ateliéru a bola prepojovacím článkom medzi urbanizmom a architektúrou. Chceli sme sa vymaniť zo zaužívaného stereotypu, že architekti pôsobiaci na katedre urbanizmu robia iba urbanizmus.

Náš cieľ bol jasný - preukázať komplexnosť navrhovania od  mierky zóny po architektúru domu a verejného priestoru, prepojeného s interiérom

Bola to skvelá partia ľudí, ktorá dokázala akceptovať naše tempo, nároky na kvalitu a stanovenie nových cieľov. Absolvovali sme neuveriteľne dlhé konzultácie a diskusie, ktoré trvali pravidelne 6 - 8 hodín dva až trikrát do týždňa. Komunikovali sme nonstop cez sociálne siete,  čo aspoň čiastočne nahrádzalo nedostatok fyzického kontaktu. 

O to viac nás tešil fakt, že sme to zvládli  a postupne k nám prišli ďalšie tváre - Natália Hollá, Bohdan Hollý, Kristián Ján Vidiš, Michal Kováč, Adela Tichá, Klaudia Ovadová, Soňa Langová, Patrícia Hrehušová a Oleksadra Zaika. Postupnou prácou sme sa vypracovali a naplnili plnú kapacitu Vertikálneho atelieru. Naši študenti dosiahli za tieto dva roky viaceré ocenenia (Eduard Krištof a Patrik Krásny - nominácia na Cenu profesora Jozfa Lacka za najlepšiu diplomovú prácu,  Patrik Domanický - prvé miesto v národnom kole súťaže ISOVER Multi Comfort Students Contest 2020, Andrej Vojtko a Kristián Ján Vidiš - druhé miesto v národnom kole rovnakej súťaže, Veronika Mesíková - Odmena profesora Piffla, Patrik Domanický - Odmena profesora Chrobáka, Andrej Vojtko a Kristián Ján Vidiš - Cena dekana Fakulty architektúry STU v Bratislave za najlepšiu ateliérovú prácu, Eduard Krištof a vertikálny ateliér Fejo & Hanáček - Cena CHEDDAR v kategórii Urbanizmus a Vertikálny ateliér), ktoré boli dôležitou spätnou väzbou ich tvrdej práce, ktorú u nás na projektoch odviedli. Záverečné práce našich študentov vždy konfrontujeme s osobnosťami a ateliérmi mimo Fakulty architektúry a dizajnu. Za spomínané obdobie mohli študenti zažiť názory Patricka Verhoevena z Mandaworksu, Jakuba Ciglera, Petra Stolína, Petra Hniličku, Zdeňka Fránka, Štefana Moravčíka, Petra Moravčíka, Jána Studeného, Petra Gera, Martina Beďatša, Irakli Erisatviho, Iliju Skočeka, Juraja Benetina, Petra Zaička a  mnohých ďalších.

 

Náš ateliér by sa dal prirovnať k futbalovému alebo basketbalovému tímu. Je pre nás dôležité poznať nielen výkony študentov, ale vnímať ich osobnosti a rozmýšľanie. Každý člen tímu podobne ako v športe má svoju úlohu a je nezameniteľnou súčasťou chémie, ktorá je pre úspech tímu dôležitá. Náš Vertikálny ateliér sa otvára rozličným osobnostiam a dáva im priestor. Dôležité však zostáva, aby budúci architekti vedeli pracovať rovnako pre tím ako aj na svojich individuálnych výkonoch. Našou úlohou je dostať zo študentov to najlepšie, čo je v nich je a stavať na tom ich budúce formovanie a smerovanie.

Tešíme sa, že sa nám podarilo uspieť v konkurze na vedenie Vertikálneho ateliéru pre obdobie  2021/2023. Sme presvedčení, že využijeme tento priestor na precíznejšiu prácu, rozširovanie spoluprác s inými univerzitami pre rozvoj moderného ateliéru.

Dokončili sme dvojročnú spoluprácu s mestom Trenčín a otvára sa priestor pre novú spoluprácu tento krát medzi dvoma ateliérmi z FAD STU Fejo & Hanáček a z VŠVU ateliér Jána Studeného. Pripravujeme spoločne zadanie a spoluprácu oboch kolektívov. Tešíme sa na nové výzvy a nový tím študentov.

Prajeme príjemnú virtuálnu prehliadku diplomových a bakalárskych projektov nášho Vertikálneho ateliéru:


Bc. Natália Marková /6. ročník/

Transformácia JRD na mestskú Ekofarmu Trenčín / Diplomová práca

 

Bc. Tomáš Danko /6. ročník/

Coworking & Cohousingcentrum, Trenčín / Diplomová práca

 

Bc. Veronika Mesíková /6. ročník/ 

Transformácia priemyselného objektu na galériu, Ozeta Trenčín / Diplomová práca

 

Bc. Zuzana Mihaľová /6. ročník/ 

Prístavba kláštora Jezuitov v Trenčíne / Diplomová práca

 

Bc. Natália Hollá /6. ročník/

Mestské kúpele, Trenčín / Diplomová práca

 

Bc. Andrej Vojtko /6. ročník/

Transformácia hate na Boutique hotel, Trenčín / Diplomová práca

 

Bc. Kristián Ján Vidiš /6. ročník/

Kultúrny hub, Trenčín / Diplomová práca

 

Bc. Patrik Domanický /6. ročník/

Vedecké centrum ako súčasť campusu, Trenčín / Diplomová práca

 

Bc. Bohdan Hollý /6. ročník/

Mestská škola Trenčín / Diplomová práca

 

Adela Tichá /4. ročník/

Nábrežie Rekreačného ostrova, Trenčín – verejný priestor / Bc. práca

 

Patrícia Hrehušová /4. ročník/

Nábrežie Rekreačného ostrova, Trenčín – verejný priestor / Bc. práca

 

Oleksandra Zaika /4. ročník/

Nábrežie Rekreačného ostrova, Trenčín – verejný priestor / Bc. práca

 

Soňa Langová /4. ročník/

Nábrežie Rekreačného ostrova, Trenčín – verejný priestor / Bc. práca

Súvisiace články

Bc. Bohdan HollýSKBratislava
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím